Roskildesygen er over os: Her er de bedste råd til at undgå den spredes
Det kræver kun få viruspartikler for at give Roskildesyge videre. Her er Fødevarestyrelsens bedste råd til at undgå at smitte andre - særligt til dig der arbejder med mad og måltider.
i dag kl. 08.27
Det er blevet den tid på året. Og nej, vi mener ikke den søde juletid. For det er blevet højtid for norovirus.
Også kaldet roskildesyge efter byen, der var vært for et stort udbrud i 1935 og siden har døjet med navnet, som indebærer både opkast, diarre, kvalme og mavesmerter.
Og sygdommen er ikke kun yderst ubehagelig. Den kan blive livstruende for borgere med et svagt immunforsvar. Det kræver kun få viruspartikler at give smitten videre, og du kan sagtens smitte via både tøj og hår, den mad du laver, og de overflader du berører.
Derfor har Fødevarestyrelsen lavet denne simple guide til dig, der arbejder med fødevarer.
Her er de typiske symptomer
De typiske symptomer er diarré, opkastninger, kvalme og mavesmerter. Kvalme og opkastninger kan opstå ret pludseligt.
Et typisk sygdomsforløb varer et til to døgn og for børn ofte op til en uge længere.
Perioden fra man bliver smittet, til man bliver syg, er på et til to døgn, typisk halvandet døgn. Man kan føle sig meget påvirket og svag, mens sygdommen står på, men langt de fleste bliver hurtigt friske igen. Mange vil blot få sygdommen i en mildere form, der hovedsageligt karakteriseres af ubehag og kvalme.
Kilde: Statens Serum Institut
Man skal være rask, når man laver mad
Eller som Gloukeria Koutina, der er madmor i en daginstitution og laver mad med og til børn, siger det i den film, Fødevarestyrelsen har lavet til anledningen:
”I vores køkken laver vi mad til 90 børn, og det er et stort ansvar. Derfor er det meget vigtigt, at man går hjem, hvis man har nogle symptomer. Med det samme. Der er ikke nogen diskussion. Man skal være rask, når man laver mad.”
Omkring to tredjedele af de registrerede antal syge af norovirus i fødevarer i Danmark skyldes smitte via køkkenpersonale i restauranter, storkøkkener eller catering.
Fødevarestyrelsen
Det er også Fødevarestyrelsens hovedpointe, når det gælder den fæle opkastsygdom. Bliv hjemme. Og bliv der, indtil 48 timer efter du er begyndt at føle dig rask.
Eller som der også konstateres i filmen:
”Hvis du er, eller lige har været syg med roskildesyge, må du ikke tilberede mad til andre mennesker.”
Tjek de bedste råd her for ikke at undgå roskildesyge her.
-
1
Bliv hjemme hvis du er syg
- Bliv hjemme, hvis du er syg af norovirus med opkast og eventuel diarré.
- Giv din leder besked, også hvis du bare har mistanke om at være syg af norovirus.
- Kom tidligst på arbejde 48 timer efter, at symptomerne er stoppet.
- Vask hænder ofte og grundigt med vand og sæbe – minimum 30 sekunder. Selv små mængder virus på dine hænder, tøj eller hår kan gøre andre syge. Kun vand og sæbe kan vaske virus af hænderne. Håndsprit virker ikke på norovirus.
- Sørg for ren arbejdsbeklædning.
- Du kan være 'rask smittebærer', hvis nogen i din husstand er ramt af roskildesyge. Hold derfor en ekstraordinær god personlig hygiejne, hvis der er roskildesyge derhjemme.
Kilde: Fødevarestyrelsen
-
2
Hvad gør jeg som leder
Du har pligt til at instruere medarbejderne i, hvordan de skal forholde sig ved roskildesyge. Du må gerne spørge ind til symptomer på norovirus, når en medarbejder melder sig syg.
Som virksomhedsleder kan man være usikker på, hvor langt man må gå i spørgsmål, der drejer sig om en medarbejders sygdom og helbred.
Når man som chef eller medarbejder fremstiller mad til andre, så er det ikke bare god stil, men også en pligt, at der er åbenhed om sygdom, som smitter via fødevarer.
Netop fordi en syg medarbejder kan være til fare for fødevaresikkerheden, kan køkkenchefen eller virksomhedslederen spørge ind til symptomerne, hvis en medarbejder melder sig syg med dårlig mave, ligesom medarbejderen har pligt til at oplyse chefen om et smitsomt maveonde.
Kilde: Fødevarestyrelsen
-
3
Hvilke forholdsregler skal jeg tage, når det gælder buffet
Der kan desværre være gæster, der går til buffeten, selvom de burde holde sig væk lige efter en omgang roskildesyge.
Sygdomsudbrud med norovirus kan nemlig skyldes, at en gæst med dårlig håndhygiejne smitter andre gæster via maden.
Derfor:
- Brug lange skeer og tænger i skåle og på fade, eventuelt placeret i en beholder ved siden af.
- Læg et rent klæde eller en stor serviet stramt om brødet.
- Bland ikke rester af mad fra buffeten op med ny mad.
- Hold øje med gæsternes adfærd ved buffeten og grib ind, hvis noget går galt.
- Stil tallerkner frem, så gæsterne kan tage en ren tallerken ved hver tur til buffeten.
Kilde: Fødevarestyrelsen
-
4
Læs mere her
Få tips og tricks til sygdomsbekæmpelse eller download plancher og hæng dem op i jeres køkken ved at gå ind på Fødevarestyrelsen.dk.