På tre år døde 25 mennesker med demens, som var gået hjemmefra: Ny guide skal hjælpe plejepersonale
Udpeg nøglepersoner, ryd op i gamle alarmer og gennemgå arbejdsgange ofte. Sådan lyder nogle af anbefalingerne til, hvordan plejepersonale mest effektivt og etisk korrekt bruger overvågningsteknologi.
09. januar
Fra 2019 til 2021 var der 193 sager i medierne, hvor en person med demens var gået hjemmefra. I 25 af tilfældene endte sagen med, at personen omkom. Det svarer til 12,9 procent.
Det viser en undersøgelse fra Alzheimerforeningen fra 2022.
Nu har et forskningsteam fra Aarhus Universitet og VIVE – Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd – undersøgt, hvordan plejepersonale på en etisk forsvarlig måde bruger overvågningsteknologi til at skabe sikkerhed og tryghed for borgere med demens, der er i risiko for at fare vild og omkomme.
Projektet bliver kaldt LIVSTEGN, og her er forskerne nået frem til fem anbefalinger til, hvordan plejepersonalet bruger GPS, sensor og alarmer på en hensigtsmæssig måde.
-
1
Skab ledelsesfokus og giv sparring
Det er afgørende, at ledelsen sætter arbejdet i system og kontinuerligt bidrager til refleksion over anvendelse af teknologi på plejehjemmet.
Vær nysgerrig på faglige argumenter, og brug konkrete situationer og problemer til at tale med medarbejderne om for eksempel beboerens behov, lovgivning, pædagogiske tiltag, mulige teknologier og den mindst indgribende løsning.
-
2
Udpeg nøglepersoner
En presset hverdag, nye medarbejdere og manglende viden om teknologierne kan give misforståelser, forglemmelser og fejl. Udvælg en mindre gruppe af medarbejdere, for eksempel terapeuterne, til nøglepersoner.
Nøglepersoner skal være særligt opmærksomme på fejl og uhensigtsmæssigheder – er GPS’en eksempelvis glemt i opladeren i stedet for at være på beboeren? Nøglepersonerne skal udbrede viden om brug af teknologierne og hjælpe kolleger med teknikken.
-
3
Lav klare aftaler og ansvarsfordeling
En GPS, der er glemt i opladeren, kan ikke redde liv. Lav klare aftaler for, hvem der har ansvaret for at teknologien er sat til og virker – for eksempel at beboeren har GPS på, eller at PIR-sensoren er tændt på det rigtige tidspunkt.
Aftal, hvem der har ansvar for at reagere på GPS- og øvrige alarmer, og hvem der er backup, for at undgå, at alarmerne cirkulerer i hele huset og forstyrrer alle.
-
4
Ryd op i alarmer
Dobbelt så mange sensorer og alarmer er ikke dobbelt så godt.
Gennemgå alle jeres beboere kritisk: Matcher de anvendte teknologier beboerens faktiske behov? Kan man skære ned på antallet af teknologier? For mange alarmer, irrelevante alarmer eller alarmer, man ikke selv skal handle på, giver alarmtræthed og indebærer en risiko for, at medarbejderne ignorerer dem.
-
5
Systematisk opfølgning
Følg systematisk op på brug af teknologierne.
En tilbagevendende opfølgning giver overblik og kaster lys på eventuelle udfordringer, behov for at justere arbejdsgange, ansvarsområder med videre. Indarbejd fokus på teknologierne, blandt andet ved at gøre GPS og sensorer til et fast punkt på morgenmødet og overvej, hvordan teknologierne passer ind i jeres pædagogiske tilgang med for eksempel personcentreret omsorg.
"De fem faktorer kan virke banale, men er afgørende for at skabe en sikker brug af teknologierne i en presset og foranderlig hverdag," skriver forskerne i materiale.