Overvægt øger risiko for demens: Men det er ikke ligemeget, om du er mand eller kvinde

Fra brandvarme Skagen til social- og sundhedsassistenter, der løser alverdens ting i lægevagten. Ugens version af ’Sket i ugen’ byder på historier fra nær og fjern i Velfærdsdanmark.
i dag kl. 09.26
Lige nu er tusindvis draget mod Skagen til den traditionsrige ’Uge 29’, der har et ry for at emme af en overflod af champagne og dyre biler.
Andre kæmper med store vandmængder på landets campingpladser, og så er der jer, der stadig får hjulene til at køre rundt.
Uanset hvad du er i færd med, får du her et udpluk fra ugens nyhedsbillede.
Skagen Klitplantage i flammer
Store flammer og bållugt har siden mandag eftermiddag fyldt luften over Skagen Klitplantage.
Nordjyllands Beredskab måtte kalde på assistance fra brandstationer fra omkringliggende byer for at slukke en naturbrand, hvis areal svarer til omkring 100 fodboldbaner.
Selvom branden nu er under kontrol, efter at den blussede op igen tirsdag eftermiddag, fortæller flere eksperter, at vi kommer til at se flere af den slags fremover.
Han fortæller også til DR, at det bliver nødvendigt at uddanne beredskabet bedre til at håndtere kommende naturbrande.
Der er ingen meldinger om tilskadekomne i forbindelse med branden.
Der er ikke sammenhæng mellem psykisk sygdom og genetik
Et nyt studie fastslår, at de fleste tilfælde af psykisk sygdom rammer personer, som ikke har familiemedlemmer med den samme sygdomshistorik.
Forskerne bag undersøgelsen har kigget på data fra over tre millioner mennesker i Danmark. Her har de blandt andet fundet ud af, at 89 procent af dem, der udvikler skizofreni, ikke har nogle forældre, børn eller søskende med samme diagnose.
"Det er skelsættende, at vi har fundet ud af, at hovedparten opstår blandt personer uden kendt psykisk sygelighed i familien," siger Carsten Bøcker Pedersen til Politiken.
Han er professor ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet og en af studiets forfattere.
Flere sosu'er løser opgaver i lægevagten
Friske tal fra Region Syddanmark viser, at antallet af undersøgelser i lægevagten foretaget af hjælpepersonale – herunder social- og sundhedsassistenter - er steget med 52 procent på to år.
Det er sket efter at de praktiserende læger i regionen i 2023 truede med at trække sig fra vagtforpligtelserne. Derfor indgik regionerne og lægerne en aftale om, at nattevagterne overgik til regionen, mens lægerne fik stillet hjælpepersonale til rådighed i lægevagten i den resterende tid.
Og det tyder altså på, at den nye aflastningsordning for lægerne bliver udnyttet. Social- og sundhedsassistenterne har blandt andet skulle hjælpe lægevagten med opgaver som halspodninger, urinundersøgelser og sårrensning.
Din vægt – og dit køn – påvirker risikoen for at udvikle demens
Det er faktisk ikke noget nyt, at fedme påvirker risikoen for at udvikle demens.
Til gengæld kommer et nyt norsk studie nærmere, hvornår vi er i risikozonen, og hvornår vi skal tænke over tallet på badevægten. Det skriver Berlingske.
Rikke Gregersen er seniorforsker ved Forskningscenter for Aktivitet og Forebyggelse ved VIA University College, hvor hun leder forskningsprojektet ’ForebygDemens’.
”Det er interessant, at studiet indikerer forskel på mænd og kvinder, for det betyder jo, at vi fremover skal rådgive og anbefale noget forskelligt, hvis det holder stik,” siger Rikke Gregersen.
Blandt andet viser det norske studie, at et højt taljemål i alderen 40-65 år øger risikoen for demens hos både mænd og kvinder.
Men risikoen falder efter de 70 år, især for kvinder.
Borgere skal fremover selv punge ud
Ja, den er god nok. Fremover skal alle borgere, der modtager hjemmehjælp i Ishøj Kommune, selv betale for rengøringsmidler.
Den nye regel træder i kraft hen over sommeren og skal sikre lige vilkår for både privat og kommunal rengøring.
Det skriver Ishøj Kommune på sin hjemmeside.
De specifikke krav til de rengøringsmidler- og redskaber, der skal indkøbes, er fastsat ud fra arbejdsmiljøloven.
Borgerne får mere information om, hvad det betyder i forbindelse med et besøg fra hjemmeplejen.