Nyt system er effektivt: Sender vagtplanlæggere fra skrivebordet og ud til borgerne

Pondoo
Fra venstre: Svenja Knedel, Centerleder for hjemmepleje og dagcentre, Per Nielsen Elb, Ældrechef, Gunnar Lisby Kjær, formand for Social- og Sundhedsudvalget. Alle arbejder for Lemvig Kommune. Pondoo

Lemvig Kommune bruger som de første i Danmark kunstig intelligens til hjemmeplejeplanlægning.

31. januar

Før i tiden var det udfordrende at få vagtplanen til at gå op. Dengang sad tre medarbejdere og planlagde ruter til hjemmeplejeteamet.

Nu skal vagtplanlægger hos Lemvig Kommune, Malene Gregersen, bare godkende den rute, som det nye system, Pondoo, foreslår.

”Mine tidligere kollegaer i vagtplanlæggerteamet er nu ude ved borgerne i stedet. Det er fantastisk, fordi vi mangler hænder”, fortæller Malene Gregersen.

Systemet bruger kunstig intelligens (AI) til at planlægge og effektivisere ruterne til hjemmeplejepersonalet. Det er programmeret til for eksempel at tage højde for afstanden mellem besøgsstederne, samt hvilke medarbejdere, som tidligere har været ved borgeren.

Det betyder, at medarbejderne har mere tid til pleje, og borgerne i højere grad oplever, at det er nogen de kender, som kommer ind ad deres hoveddør.

Sådan blev projektet til

Projektet er et samarbejdet mellem Lemvig Kommune, KMD og virksomheden, Pondoo.

Konkret viste resultaterne fra pilotprojektet i Lemvig Kommune, at det nye system planlagde ruterne med 44 procent færre kørte kilometer. Der var desuden en stigning i kontinuitetsscoren på otte procent.

Kontinuitetsscoren er et udtryk for, i hvor høj grad borgerne møder den samme plejer over tid.

Kilde: Lemvig Kommune

Personalet var med i tilblivelsen

Det nye system har de seneste måneder kørt som en test, men nu har Lemvig Kommune altså etableret det som en fast hjælp til hjemmeplejeteamet. I begyndelsen blev teknologien dog mødt med skepsis af nogle af medarbejderne.

”Vi brugte meget tid på at holde møder mellem vores personale og udviklerne. Det var vigtigt, at medarbejderne selv kunne sætte ord på, hvad de har brug for, når de kører rundt til de forskellige borgere”, fortæller Malene Gregersen, som også var tovholder for projektet.

Resultaterne i testperioden viste blandt andet, at systemet sparede hjemmeplejeteamet med 44 procent færre kørte kilometer. Det er noget af det, som medarbejderne har efterspurgt i den nye teknologi.

”Vi har simpelthen frigivet så meget tid, og jeg glæder mig til at se, hvor den nye teknologi fører os hen”, afslutter Malene Gregersen.

Pondoo
Medarbejdere i hjemmeplejen i Lemvig Kommune har gennem hjulpet med udviklingen af det færdige Pondoo system. Her ses medarbejdere fra KMD, Pondoo og Lemvig Kommune til workshop i maj 2024. Pondoo

Fagbladet anbefaler