Medhjælpere mangler den basale faglighed:”Uddannelse burde være obligatorisk”

Colourbox

Det er meget forskelligt, hvordan landets kommuner tager sig af fagligheden hos pædagogmedhjælpere – et oplagt sted at hæve bundniveauet for kvaliteten i dagtilbud, mener FOA.

26. maj

Mindst halvdelen af landets kommuner gør ingenting eller meget lidt, når det handler om at klæde pædagogmedhjælpere fagligt på til arbejdet med børn.

Det viser en rundspørge, Fagbladet FOA har foretaget til de 26 lokale FOA-fagforeninger, der repræsenterer faggruppen i de danske byer.

De kommuner, der har en indsats for at hæve pædagogmedhjælpernes faglighed, gør det også i meget forskelligt omfang – fra et kort introforløb til et obligatorisk tre-ugers AMU-kursus i løbet af det første års ansættelse (se fakta i bunden af artiklen).

I FOA mener vi, at et pædagogisk grundforløb burde være obligatorisk for alle pædagogmedhjælpere

Kim Henriksen, formand for Pædagogisk Sektor i FOA

”Vi har brug for, at man også som pædagogmedhjælper bliver klædt på til det fag, man arbejder i. Ikke mindst hvis vi skal højne kvaliteten i dagtilbud generelt,” siger formand for Pædagogisk Sektor i FOA, Kim Henriksen.

Kim Henriksen er formand for pædagogisk sektor i FOA. Malte Kristiansen

”Det er vigtigt, at pædagogmedhjælperne kender til baggrunden for det arbejde, de laver. Og så håber jeg, det kan motivere nogle til at blive i faget fremadrettet og se en fremtid for sig, hvor de er ansat i dagtilbud.”

Skal ikke være et valg

Nogle lokale FOA-fagforeninger fortæller, at de har forskellige aftaler med kommunerne i deres område om, at pædagogmedhjælpere tilbydes forskellige former for kompetenceløft.

Men interessen er ikke stor – ikke mindst da en stor andel af medhjælperne nogle steder typisk er unge, der har jobbet i en daginstitution i forbindelse med et eller flere sabbatår.

”Spørgsmålet er, om man som nyansat pædagogisk medarbejder skal have et valg. For det handler jo i bund og grund om børnene. I FOA mener vi, at et pædagogisk grundforløb burde være obligatorisk for alle pædagogmedhjælpere,” siger Kim Henriksen.

Han vil ikke lægge sig fast på et bestemt omfang, men den såkaldte ’Aarhus-model’, hvor de i alt tre ugers kursus er et krav indenfor det første års ansættelse, kunne godt være en standard, man sigtede efter i hele landet.

Som FOAs repræsentant i Kvalitetsforum for dagtilbud vil han bringe på bane, at kommunerne i højere grad kan bruge midler fra den såkaldte Opkvalificeringspulje på det felt.

KL: Vi skal opkvalificere

I forbindelse med præsentationen af den store kvalitetsundersøgelse af børnehaver for nylig kom det pædagogiske personales faglighed også i fokus.

”En af de allervigtigste opgaver, vi har i kommunerne, er at sikre, at de mindste i vores samfund – vores børn – får en god start på livet,” sagde formand for KL’s Børne- og Undervisningsudvalg, Christina Krzyrosiak Hansen, i en pressemeddelelse.

”Vi skal opkvalificere vores medarbejderes faglighed. Og så vil vi sætte en særlig indsats i gang over for de institutioner og kommuner, hvor udfordringerne er størst.”

Marinela Ciuca elsker sit arbejde som pædagogmedhjælper. Efter et AMU-kursus har hun fået mod på at tage den pædagogiske assistentuddannelse. Privat

Elsker at se børnene lege

Stevns Kommune på Sjælland opererer også med et tre ugers AMU-forløb til pædagogmedhjælpere.

Det har blandt andre Marinela Ciuca været igennem. Hun begyndte som pædagogmedhjælper i dagtilbuddet Bulderbo i januar 2023 som led i A-kassens virksomhedspraktik.

Hun blev rigtig glad for arbejdet med børnene, og børnene blev glade for hende. Derfor blev hun fastansat, og i oktober 2024 begyndte hun på AMU-kurset, som hun nu har gennemført.

”Jeg var så glad for det kursus,” fortæller Marinela Ciuca, som sidste år fyldte 40 år.

”Jeg får meget mere ud af arbejdet nu, fordi jeg har lært noget omkring struktur og værktøjer omkring børnene. Det er megavigtigt, for vi voksne tænker altid, vi har erfaring med alt, men nej, du skal forstå, hvornår du skal snakke, og hvordan du skal guide – du skal kende børnenes perspektiv.”

”For eksempel guider jeg dem, når vi leger sammen, og jeg elsker at se, hvordan de nogle gange begynder at lege sammen uden en voksen. De er så glade og dygtige, når de leger,” siger Marinela Ciuca, der har rumænske rødder og selv er mor til to.

Hun synes, at arbejdet med børnene er så meningsfuldt, at hun efter sommerferien har valgt at tage den pædagogiske assistentuddannelse.

”Det er meget vigtigt for mig at bliver endnu bedre til det, jeg laver, for jeg er altid så glad, når jeg kommer på arbejde. Jeg får altid krammere og en masse spørgsmål. De er så åbne overfor mig, og derfor synes jeg også, det er vigtigt at være stærk fagligt og hjælpe børnene og være deres gode ven,” siger hun.

AMU-kurset

Det tre ugers AMU-kursus i grundlæggende pædagogik i dagtilbud, som der omtales flere steder i artiklen, rummer dette:

”Uddannelsen er en introduktion til at arbejde i dagtilbud. Efter uddannelsen kan du selvstændigt og i samarbejde med kollegaer tilrettelægge trygge og udviklende læringsmiljøer i barnets hverdag i dagtilbuddet.

Du får viden om børns grundlæggende behov og udvikling som en forudsætning for at fremme barnets trivsel, læring og dannelse.

Du lærer at arbejde ud fra det fælles pædagogiske grundlag med fokus på børnesyn, børneperspektiv, børnefællesskaber, leg og det brede læringsbegreb.”

Kilde: Amukurs.dk

Marinela Ciucas leder Karina Ipsen er også meget tilfreds med, at hendes ufaglærte medarbejdere bliver klædt på til det pædagogiske arbejde på for eksempel et AMU-forløb.

”Det giver et godt fundament for vores medhjælpere. De får flere handlemuligheder, når de står i en svær situation, og dermed når de heller ikke så let grænserne for deres kompetencer, og det betyder også noget for deres trivsel,” siger hun.

”Samtidig giver det et fælles sprog, når vi drøfter forskellige emner på personalemøder, og så oplever jeg også, at det kan give blod på tanden for nogle af medhjælperne til at læse videre.”


Fagbladet anbefaler