Lus i institutionen?Sådan håndterer du bedst samtalen med forældrene
I dag er Store Lusedag. Læs med her, hvordan du kommer ind i kampen med børnenes forældre som medspillere.
31. januar
Lus stortrives i Danmark og dukker ofte op i daginstitutioner og skoler. Men hvad gør du, når du opdager dem? Hvordan fortæller du det til forældrene? Og hvordan slipper I bedst af med dem?
Det har Fagbladet FOA spurgt biolog Alice Olsen om. Hun kalder sig også ’Luse-Alice’, og hun har udråbt i dag – den 31. januar – til Store Lusedag. I år for 24. gang.
”Man skal vide, at når man oplever en, der har lus, så er det toppen af isbjerget. Der vil garanteret være rigtig mange, der har lus,” siger Alice Olsen.
”Så i stedet for at pege det ene barn ud, kan det være en god idé at gøre det til en fælles ting for børnene – fortæl dem stille og fredeligt om lus, og vis dem, hvordan man fredeligt kan slippe af med lus.”
Hvordan fortæller man det mest hensynsfuldt til børnenes forældre?
”Det er vigtigt at sige, at det ikke er noget at skamme sig over, og at det kan ske for alle. Og så skal man sætte sig ind i, hvordan lus lever – og det er kun på hovedet af mennesker, så det er altså ikke noget, man skal få kryb af over hele kroppen. Og lusene er ikke så svære at komme af med.”
Er det din opfattelse, at mange føler skam, når deres børn får lus?
”Jeg synes, at der efterhånden er en større åbenhed omkring lus. Og det er vigtigt. For det eneste, der er skamfuldt omkring lus, er ikke at sørge for at komme af med dem igen. Det kræver bare lidt viden. Jo mere viden man har, desto mindre panik er der forbundet med lus.”
Hvad er det for en viden, der er god at have og give videre til for eksempel forældre?
”Det drejer sig grundlæggende om at kæmme med en god tættekam i vådt hår med balsam. Så sidder lusene stille, og hvis man er grundig, får man fat i dem alle sammen. Der vil stadig sidde æg tilbage, som klækker efter syv til 10 dage, så hvis man sørger for at kæmme to gange ugentligt i to uger, kommer man problemet til livs. Så enkelt er det.”
Udover sin egen ikke-kommercielle hjemmeside henviser Alice Olsen til siden om ’Lus og kæmning’ under Sundhed.dk, når man skal sætte sig ind i lusens liv.
Filosofien bag Store Lusedag er, at jo flere familier der går på lusejagt samtidig, desto nemmere er det at holde bestanden nede.
Lus
- Hovedlus er 1-4 mm lange og lever af blod.
- De lever tæt på hårbunden og overføres, når menneskers hoveder er i nærkontakt.
- Det er især børn i alderen 3 til 10 år, som får lus.
- Lus har intet at gøre med dårlig hygiejne.
- Hunlusen sætter sine æg fast på hovedhår i nærheden af hårbunden. De tomme æggeskaller bliver siddende i håret som små, hvide perler, også længe efter man er fri for lus.
- En lus har seks ben, der hver er udstyret med en ’gribetang’, som er tilpasset menneskers hovedhår.
- Biolog Alice Olsen har tidligere overfor LFS NYT slået fast, at det er en myte, at det for eksempel kræver vask af sengetøj, nedfrysning af tøj og grundig hovedrengøring at komme lus til livs. Kampen foregår udelukkende på hovederne af mennesker, og tættekammen er essentiel.
Kilder: Sundhed.dk, Hovedlus.dk og Urtegaarden.