Laver du mad til børn, syge eller ældre? Her er de nye anbefalinger til institutionskost

Hvis du arbejder i vuggestuekøkkener, laver mad på døgninstitution, til patienter på hospitalerne eller til ældre på plejecentre, er Fødevarestyrelsens opdaterede anbefalinger til institutionskost værd at sætte sig ind i.
12. august
Mad på hospitaler, i daginstitutioner eller til ældre på plejecentrene. At der er stor forskel på de ernæringsmæssige behov, er ingen kostprofessionelle i tvivl om.
Men nu har Fødevarestyrelsen gjort det lettere med sin opdatering af anbefalinger til den danske institutionskost.
Anbefalingerne beskriver, hvordan fagpersoner bør sammensætte sunde måltider til både raske og syge.
Forebyggelse eller del af behandlingen
Og her lyder et vigtigt budskab til de kostprofessionelle:
Man skal skelne mellem mad til raske og mad til syge.
For raske handler kosten blandt andet om at forebygge sygdom og følge de officielle kostråd. For syge dækker maden andre behov – og er ofte en del af selve behandlingen.
”For alle, der er syge eller har særlige ernæringsbehov, er det vigtigt at være opmærksom på, at maden er en del af behandlingen. Derfor bør man tage hensyn til deres særlige behov for energi og næringsstoffer, når man planlægger kosten. Særligt for ældre er det desuden vigtigt at have fokus på, om de får nok væske i løbet af dagen,” siger Tatjana Hejgaard, chefkonsulent i Sundhedsstyrelsen i en pressemeddelelse
Kæmpe spænd
Behovene varierer derfor.
En patient i dialyse har brug for mere protein og mindre kalium, som især findes i kartofler, rodfrugter, rå grøntsager og mælkeprodukter.
En patient med skrumpelever har brug for hyppige måltider.
Ved mavetarmsygdomme som tyktarmsbetændelse er der risiko for energimangel og vægttab. Derfor anbefales ikke normalkost, da den ofte indeholder mange fiberrige fødevarer.
Du kan sætte dig ind i anbefalingerne for lige præcis den målgruppe, du laver mad for ved at trykke på linket her.