Karinas gode idé skaber mere tryghed:"Vi skal ikke acceptere overfald på jobbet"

Oversygeplejerske på Skejby, Gitte Rosenfeldt Andersen og social- og sundhedsassistent, Karina Krause Halvorsen har været på kursus i konflikthåndtering. Amalie Windahl

På Aarhus Universitetshospital i Skejby er de bevidste om, at medarbejderne skal føle sig trygge. Derfor har de for første gang sendt deres personale på et to-dages kursus i Durewall metoden.

10. december

”Jeg er ikke længere bange for at stå i en situation, hvor jeg føler mig truet.”

Ordene kommer fra Karina Krause Halvorsen, der er social- og sundhedsassistent på Skejby Hospital i Aarhus. Hun er uddannet Durewall-instruktør og har taget initiativ til, at personalet på hospitalets neurologiske afdelinger nu deltager i kurser i den nænsomme nødværgemetode, også kendt som Durewall-metoden.

På kurserne lærer deltagerne at bruge såkaldte Durewall-hænder – et nænsomt og kontrolleret håndgreb, der hjælper med både konflikthåndtering og pleje af patienter. Metoden har Karina erfaring med fra sine mange år på et plejehjem for demente, hvor hun arbejdede med borgere, der ofte reagerede udad.

”De ting, vi gør for at håndtere konflikten, bliver det, som er med til at forebygge den næste,” forklarer hun.

Slag og spark er en del af jobbet

Det er ikke nyt, at personalet fra neurologisk afdeling er på kursus i konflikthåndtering. Indtil nu har de haft undervisere med erfaring fra psykiatrien, men der har været et øget behov for forandring. Gitte Rosenfeldt Andersen er oversygeplejerske og har været på Skejby i 26 år. Hun købte fuldstændig ind på ideen om Durewall metoden, da Karina foreslog det.  

”Vi har ikke altid fået den hjælp fra psykiatrien, som vi havde brug for. Udgangspunktet for dem er jo noget helt andet end for os, når de for eksempel kan trykke på en alarmknap, og hjælpen så kommer,” fortæller Gitte Rosenfeldt Andersen.

Ifølge hende er der kommet et øget fokus på, at der skal værnes om personalet. Det har blandt andet betydet, at personalet har ønsket en strategi for, hvordan udadreagerende patienter skal håndteres. 

"Der er sket nogle ændringer i den måde, man ser tingene på. Vi har patienter, som kan finde på at slå, sparke, spytte og råbe os ind i hovedet. Vi har over de senere år givet det større opmærksomhed, fordi man ikke skal acceptere at blive udsat for overfald," fortæller hun.

Vi har over de senere år givet det større opmærksomhed, fordi man ikke skal acceptere at blive udsat for overfald.

Gitte Rosenfeldt Andersen, Oversygeplejerske på Skejby Hospital

Durewall instruktør, Allan Vinther, i færd med at vise kursisterne, hvordan de kommer fri af et greb Amalie Windahl

Opfordring til andre 

Efter kurset glæder Karina Krause Halvorsen sig over, at det der udsprang af et ønske om, at flere skulle klædes bedre på til truende situationer, faktisk blev en realitet. Nu kan hun sammen med kollegaerne have et fælles fodfæste med Durewall metoden.

Derfor har hun et helt særligt budskab til andre, som har gode forslag til ændringer på arbejdspladsen:

”Sig dine forslag højt. Måske bliver du grebet i dine ideer, ligesom jeg gjorde,” afslutter hun.


Fagbladet anbefaler