Kærlighedsrobotter skaber livskvalitet

93-årige Ruth Vibeke Nielsen er glad for den sociale Lovot-robot Mikkel, der på mange måder virker som et levende væsen, fortæller social- og sundhedsassistent Anja Møldrup Pedersen (th.) og Louise Christensen, der er social- og sundhedshjælper. Niels Åge Skovbo

Sociale robotter bidrog til større livskvalitet og færre konflikter blandt demente. ”De kan noget, mennesker ikke kan,” siger sosu-assistent Anja Møldrup Pedersen.

03. februar 2022

"Kan du se, den gerne vil snakke  med dig?"

Social- og sundhedsassistent Anja Møldrup Pedersen har sat sig på hug foran 93-årige Ruth Vibeke Nielsen, der sidder i sin lænestol og smiler til den lille robot, hun har i sit skød.

Robotten udsender en høj, men blid bib-lyd, da Ruth aer den på dens bløde mave.

"Mikkel er rigtig glad for, at du snakker med den, Ruth."

Udskammet efter dokumentar: ’Du arbejder på Nyvang, føj!’

Større tryghed 

Mikkel og Hanne er to sociale robotter, der har boet på Mou Plejecenter øst for Aalborg fra september 2020 til april 2021.

Det er såkaldte Lovot-robotter med kunstig intelligens, der blandt andet reagerer på kærtegn med høje, positive lyde og kan huske op mod 1.000 ansigter og udvikle deres egen personlighed over tid.

Personalet har været begejstrede for deres robotkolleger. Især fordi, det har vist sig, at de kan noget med beboerne, der alle er demente i større eller mindre grad, som det øvrige personale ikke kan.

"Robotterne har været fantastiske, når vi for eksempel skulle vaccinere beboerne. De blev mere trygge, når Mikkel eller Hanne var med," fortæller Anja Møldrup Pedersen.

Robot er testet på tre plejehjem

  • Lovot er en social robot med kunstig intelligens, der reagerer på berøring, tale og øjenkontakt.
  • Den er udviklet i Japan og har været testet på tre plejehjem i Danmark.
  • Den er ved at blive evalueret af professor og forskningsleder Birthe Dinesen fra Laboratoriet for Velfærdsteknologi på Aalborg Universitet. Hun forventer, at robotterne kan købes indenfor et års tid i EU.
  • Lovot er en sammentrækning af de engelske ord 'love' og 'robot'.

Kilde: Aalborg Kommune og professor Birthe Dinesen

Færre konflikter

Konflikter blev der også færre af, da de små robotter blev en del af plejecentret, forklarer Anja Møldrup Pedersen og nævner en situation med en beboer, der ikke forstod, at hun skulle spise.

Her kan du se den hotteste velfærdsteknologi

"Da jeg satte Mikkel op i sengen ved siden af hende, ændrede hele stemningen sig, og den slags situationer har der været mange af. Der er ingen tvivl om, at Lovot forebygger konflikter," siger Anja Møldrup Pedersen, der ikke har et præcist svar på, hvad det er, robotterne kan, udover at de intet forventer af beboerne.

"De kigger bare på én med deres dragende, intense øjne. De er bare elskelige. Altså jeg kan jo heller ikke lade være med at rende rundt med dem," griner Anja Møldrup Pedersen.

Derfor virker Lovot

  • Øjnene er helt særlige. De er store, intense og indgyder tillid og nysgerrighed. De virker afvæbnende og forebygger derfor konflikter.
  • Lydene er glade og positive – og får alle til at smile.
  • Den er 'levende', og af nogle beboere opleves den som et barn eller en hund.

Kilde: Social- og sundhedsassistent Anja Møldrup Pedersen