Kæmpe forbrug af engangshandsker belaster klimaet – nu bliver løsningen testet af

Heidi Lundsgaard Heidi Lundsgaard

Hospitalsvæsenet bruger hvert år millioner af engangshandsker, som belaster klimaet. Nu skal et nyt projekt undersøge genbrugelige handsker.

01. oktober

Seks procent af Danmarks CO2-udledning kommer fra sundhedsvæsenet, ifølge en opgørelse fra 2021.

En betydelig del af den udledning stammer fra de mange millioner engangshandsker, der produceres af olie og anvendes kortvarigt, før de smides ud i store mængder i det danske sundhedsvæsen.

Det skal et nyt samarbejde med støtte fra Miljøstyrelsen nu finde en løsning på. Som de første i verden vil projektet skabe en ny forsyningskæde med genbrugelige nitrilhandsker, der kan indsamles, sorteres, vaskes og distribueres igen.

Målet er at gavne både klimaet, den grønne omstilling og forsyningssikkerheden af værnemidler, som var hårdt presset under corona. Det skriver Teknologisk Institut i en pressemeddelelse.

”Vi har i forvejen et velfungerende system, hvor kitler, lagner, klude og andre tekstiler bliver indsamlet, vasket og sendt tilbage til sundhedspersonalet. Så at vende blikket mod handskerne er oplagt,” siger projektleder Søren Haack fra Teknologisk Institut. 

"De seneste 10 til 15 år har hospitalerne været helt fokuserede på at optimere processerne billigst og mest effektivt uden øje for en grøn tankegang. Nu er der fokus på et mindre klimaaftryk. Udfordringen er, at 90 procent af det er services og indkøb af forbrugsvarer. Så målet kan ikke nås ved at slukke lyset eller putte solceller på taget. Så den allerstørste gevinst vil være at genbruge ting fremfor for éngangsmaterialer,” siger han.

Ventes at kunne genbruges op mod 15 gange

Under coronaepidemien blev der alene i Region Midtjylland udleveret 138 millioner éngangshandsker, som bliver brugt kortvarigt og herefter smidt ud. Det gav virksomheden Bait A/S, som leverer engangshandsker til regionerne, idéen til at gøre noget ved det massive spild.

”Under coronaepidemien hørte vi, at forbruget af éngangshandsker var på tre millioner – om dagen,” siger administrerende direktør og partner Kent Pedersen fra Bait A/S.

Mens Bait A/S får produktionsansvar for nitrilhandskerne, skal Textilia stå for indsamling, vask og distribution af handskerne. De ventes at kunne genbruges op mod 15 gange. 

Handskerne testes i øjeblikket på fire operationsstuer på Vejle Sygehus, men de vil også kunne bruges mange andre steder, for eksempel i kommuners hjemmepleje.

Christina Berthon Kirkegaard, projektleder for Grøn Omstilling i Region Syddanmark, ser store muligheder i projektet.

”Jeg er ikke i tvivl om, at det bliver en afprøvning med succes. Vi har kun hørt, at de er meget glade for det, og der er kæmpe interesse for projektet også fra andre afdelinger,” siger hun.

”Vi skal i det hele taget ind og kigge på handskeforbruget, der eksploderede under corona og ikke er blevet normalt igen.”

Corona skabte behov for et bjerg af éngangshandsker

  • Under corona var der stort pres på de personlige værnemidler, herunder handsker.

  • Derfor skal Styrelsen for Forsyningssikkerhed til enhver tid ligge inde med 500 millioner éngangshandsker.

  • Men da levetiden for handskerne er to år, skal ubrugte handsker løbende brændes efter to år.

    Kilde: Teknologisk Institut.


Fagbladet anbefaler