Jagten på fremtidens pædagogiske personale: Kommuner ansætter teenagere
Teenagere indtager børnehaver, patienter får mere privatliv, et lukningstruet grundforløb og en vigtig delsejr i EU. Her får du ugens overblik.
17. januar
Vi siger snart farvel til en uge, hvor de danske håndboldherrer tog hul på VM med to storsejre over Algeriet og Tunesien, statsminister Mette Frederiksen havde en lang telefonsamtale med Donald Trump og Salling Group begyndte at sælge hakket oksekød blandet med kylling.
På velfærdsfronten trak de her historier overskrifter.
Kommuner ansætter ungarbejdere i børnehaver
I Vejen Kommune er man i fuld gang med at rekruttere 14-17-årige, der skal lege med børnene, rydde op i legeområder, vaske og sortere legetøj og tømme skraldespande og feje. Det skriver Jyske Vestkysten.
En mulighed som kommunerne har fået, efter at Fagforbundet FOA og Kommunernes Landsforening under overenskomstforhandlingerne sidste år aftalte at udvide muligheden for at ansætte unge under 18 år i en såkaldt 'inspirationsansættelse' i daginstitutioner.
"På personalesiden håber vi, at vi kan skabe fremtidige kollegaer til pædagogerne. Og at de unge, når de engang er færdige med skolen, søger ind på pædagoguddannelsen," siger Lene Rosenkrans, afdelingschef i Børn, PPU og Sundhedspleje til Jyske Vestkysten.
Også i Haderslev, København og Kolding er man begyndt at ansætte ungarbejdere i børnehaverne, skriver dr.dk.
For få ansøgere risikerer at lukke grundforløb
Ansøgningerne til sosu-grundforløbet i Frederikssund hober sig ikke ligefrem op, faktisk er bunken så lille, at SOSU H har søgt om at nedlægge tilbuddet i fjordbyen.
Bliver lukningen af grundforløbet en realitet, vil eleverne fremover blive henvist til SOSU H i Hillerød.
Susanne Betinna Jørgensen (S), formand for Frederikssunds udvalg for Omsorg og Ældre, synes at det er rigtigt, rigtigt ærgerligt, hvis uddannelsen lukker.
”Vi mangler sosu'er i Frederikssund Kommune, sådan som man gør i mange andre kommuner. Det at have en uddannelse tæt på betyder meget for en kommune som os,” siger hun til Frederiksborg Amts Avis.
Kommende sygehusbygning skal give patienterne mere privatliv
Onsdag blev det første spadestik taget til en ny sygehusbygning på Sjællands Universitetshospital i Nykøbing Falster.
Den nye bygning tilføjer 14.000 kvadratmeter til sygehuset, som skal sikre flere enkeltstuer fremfor de nuværende to-firepersonersstuer og give mere plads til, at sundhedspersonalet kan udføre deres arbejde.
Det skriver TV 2 Øst.
Går alt efter planen vil den nye bygning til 539 millioner kroner stå færdig i 2028.
Vigtigt skridt mod sejr i EU
EU’s direktiv om passende mindstelønninger bør annulleres, det udtalte EU-Domstolens generaladvokat i denne uge.
En udtalelse som er en vigtig delsejr for Danmark, som i 2023 med støtte fra Sverige anlagde et søgsmål om at få direktivet annulleret, fordi det overskrider EU's kompetencer.
"Nu afventer vi den endelige dom fra EU-Domstolen, men for at bruge en fodboldmetafor, går vi til halvleg foran 3-0," siger beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen i en pressemeddelelse.
Den endelige afgørelse fra EU-Domstolen forventes at falde inden for de næste seks måneder.