Hver tredje kvinde i sundhedssektoren udsat for vold eller trusler

Berit Solvejg Knudsen er én af de mange kvinder, der har oplevet vold på arbejdet i sundhedssektoren. Heidi Lundsgaard

Omkring hver tredje kvinde i sundhedssektoren har været udsat for vold eller trusler om vold på arbejdet inden for det seneste år. Det er et skræmmende højt tal, mener formanden for social- og sundhedssektoren i FOA. 

09. januar 2020

Medarbejdere i sundhedssektoren er overrepræsenterede, når det kommer til vold og trusler på arbejdspladsen, viser en ny rapport fra Rockwool Fondens Forskningsenhed.  33,7 procent af de kvindelige ansatte og 24,6 procent af de mandlige ansatte har inden for det seneste år oplevet vold eller trusler på arbejdet, skriver Information.

”Det er skræmmende højt, og det er frygteligt, at vores medlemmer skal være udsat for vold og trusler. Om det helt kan undgås, ved jeg ikke, for vores medlemmer arbejder med de borgere, der har det allersværest i samfundet, så risikoen vil trods alt være højere i vores fag. Men det betyder ikke, at vi skal acceptere det,” siger Torben Klitmøller 
Hollmann, der er formand for social- og sundhedssektoren i FOA, til Information.
 
Kigger man uden for sundhedssektoren på det danske arbejdsmarked generelt, har knap 14 procent af kvinderne og knap syv procent af mændene oplevet vold eller trusler på arbejdet, viser rapporten. 

Jeg kan ikke arbejde i psykiatrien mere

Tidligere social- og sundhedsassistent på Psykiatrisk Afdeling på Vejle Sygehus Berit Solvejg Knudsen er én af de mange kvinder, der har oplevet vold på arbejdet i sundhedssektoren. Hun blev angrebet på arbejdet og forsøgt kvalt af en patient. 

”Jeg kan ikke arbejde i psykiatrien mere. Jeg får simpelthen angst, når jeg nærmer mig afdelingen,” siger hun til Information. 

Fagbladet FOA interviewede Berit Solvejg Knudsen i efteråret 2018. Læs hendes historie her.