Naturligt at bruge hænderne

Et andet vigtigt element i projektet har været at bruge sansestimuli til at målrette plejen og omsorgen.

I stedet for at bruge medicin er plejepersonalet blevet undervist i at bruge eksempelvis berøringer såsom dybe tryk på en måde, så borgernes nervesystem falder til ro. For mange social- og sundhedsassistenter og -hjælpere har det at arbejde med hænderne været meget naturligt.

”Medarbejderne har været virkelig, virkelig motiverede, og mange af dem har beskrevet, at det var en stor gave at blive så bevidste om, hvad sansestimulering kan,” siger Fie Brusgaard Brandt.

”For eksempel tror mange, at mennesker med demens som oftest skal røres helt blidt. Men hos mange skal man tage hårdt fast. Og skal man kramme, er det bedst at give dem et hårdt, fast kram. Så kan borgeren bedre mærke sig selv,” siger Fie Brusgaard Brandt.

Udover berøring er der masser af sanseværktøjer, der kan hjælpe borgerne. For eksempel tyngdeveste, tyngdedyner, tæpper, interaktive hunde og katte og musikpuder.

Undervisningen, som nu bliver udbredt til alle plejehjem i Københavns Kommune, tager udgangspunkt i plejecentrenes egne beboere og deres behov og holdes dermed praksisnært, fortæller Fie Brusgaard Brandt.

Hun forventer, at metoden er fuldt indfaset på kommunens plejehjem i løbet af to år.