Gratis kurser: Få nye redskaber til samarbejde med pårørende

Pårørende har ofte stor viden om deres nære, som kan komme alle til gavn. Colourbox

For at styrke det gode samarbejde i ældreplejen mellem medarbejdere og pårørende afholder Sundhedsstyrelsen en række webinarer i løbet af foråret. Deltagelse er gratis.

10. februar 2022

Med afsæt i nyeste viden på pårørendeområdet inviterer Sundhedsstyrelsen til i alt fire webinarer om det gode samarbejde med pårørende til svækkede ældre.

”Pårørende har ofte stor viden om deres nære, som kan komme alle til gavn. Vi ved, at dialog og målrettet inddragelse af pårørende giver færre konflikter og en bedre pleje af den enkelte borger,” lyder det fra Helle Stentoft Dalum, sektionsleder i Sundhedsstyrelsen.

Webinarerne vil bestå af korte online foredrag, der klæder medarbejderne på med faglige metoder og redskaber til at møde pårørende, der hvor de er og gøre en klogere på forskellige pårørende.

”Webinarerne er en del af to større initiativer omkring pårørende i år og de kommende år, og vi kommer til at se meget mere på pårørendeområdet,” bedyrer Helle Stentoft Dalum.

Det er gratis at tilmelde sig alle webinarer, og man bestemmer selv, om man deltager på alle eller blot et enkelt. Sundhedsstyrelsen opfordrer til, at man tilmelder sig flere fra samme arbejdsplads.

Læs mere om webinarerne og tilmelding

Webinarerne vil være en blanding af faglige oplæg, lokale cases fra ældreplejen, undervisning, interviews og film. Både medarbejdere og pårørende i ældreplejen, forskere og praksiseksperter vil dele deres viden og erfaringer.

Pårørende havde ry for at være til besvær 

Tidligere i år fortalte Fagbladet FOA om de positive resultater, som plejehjemmene Dragsbækcentret i Thisted og Klitrosen i Klitmøller har opnået.

Her havde de pårørende for bare få år tilbage ellers ry for at være nogle, der mest af alt var til besvær.

”Vi sagde hele tiden undskyld og forsøgte at glatte ud over for de pårørende, der grundlæggende ikke var urimelige. Men det var det billede, der var blevet skabt,” mindes leder på begge plejecentre Lotte Kjærgaard Bloch og teamleder på Dragsbækcentret Annette Kjærby Thomassen.

De dårlige relationer satte et negativt præg på både arbejdsmiljø og sygefravær, og Sundhedsstyrelsens rejsehold ’Videnscenter for værdig ældrepleje’ blev bedt om at hjælpe.

Nu ‘small talker’ medarbejdere og pårørende

I arbejdet med at skabe en kulturforandring blev ti medarbejdere fra hvert plejehjem udvalgt som ambassadører, og personalet blev undervist i metoder til at underbygge det gode samarbejde. 

“I bund og grund var det et spørgsmål om at blive bedre til at kommunikere og forventningsafstemme,” siger Annette Kjærby Thomassen og fremhæver ‘perspektivskifte’, som det mest anvendelige redskab.

“Vi var vant til at bruge det i arbejdet med beboerne, men nu begyndte vi også at tænke ‘hvad hvis det var min mor eller far’. Nu er der ingen, der fordømmer eller bebrejder pårørende, fordi der er en helt anden forståelse for, hvorfor man reagerer, som man gør,” siger hun.

I dag kommer kulturforandringen tydeligt til udtryk i dagligdagen på plejehjemmet. Pårørende anerkender personalets indsats med hilsner og kage, og frustrerede pårørende har ikke længere fokus på at ‘finde fem fejl’, som Lotte Kjærgaard Bloch formulerer det.

“I dag ‘small talker’ medarbejdere og pårørende, og på den måde udvikler de en relation og forståelse for hinanden. Det skaber også en helt anden overbærenhed fra de pårørende, hvis der er en nullermand et sted,” siger Lotte Kjærgaard Bloch.