Fravær af pårørende giver beboere og personale mere tid og ro

Nedlukningen på landets plejecentre i forlængelse af coronasmitten får nu en række plejehjemsledere til at overveje en ændring i samarbejdet med pårørende eller frivillige. Colourbox

Fraværet af besøgende på plejehjem har betydet mindre pres på personalet. Det viser rundspørge blandt ledere af plejehjem.

22. juni 2020

Besøgsrestriktioner for pårørende og et totalt fravær af frivillige har givet både beboere og personale mere tid og ro på plejehjem. Det vurderer 8 ud af 10 ledere af plejehjem i en rundspørge Fagbladet FOA har foretaget. 

“Den største forskel nu sammenlignet med før coronakrisen er uden tvivl, at personalet er mindre pressede og har mere tid til borgerne. Vi oplever også, at det har givet beboerne en anden ro,” siger Yvonne Herzberg, der er leder af plejehjemmet Plushøj i Rødvig Stevns.

 

Læs også: Sosu-assistent: Corona har skabt stærkere bånd mellem os og beboerne

Dén oplevelse deler Linn Werner Hovind, der er leder af plejehjemmet Holmegårdsparken i Charlottenlund.

“Covid-19 situationen gør, at vi naturligvis i øjeblikket oplever en del mere ro, end vi plejer. Roen skaber en højere trivsel for nogle demente beboere. Normalt er vi et meget åbent plejehjem, og det er vi opmærksom på har konsekvenser," siger hun og fortsætter:

 

"Vi oplever, at der skabes ro, når det er mindre aktivitet af gæster i afdelingerne. Det er jo ikke sådan, at de enkelte besøgende er et problem i sig selv. Problematikken opstår, når der hver dag kommer mellem 10 og 20 gæster,” siger Linn Werner Hovind.

Kortere besøg

Erfaringerne fra coronakrisen kan betyde ændringer for besøgende på lang sigt. 7 ud af 10 ledere lægger op til, at samarbejdet med enten pårørende eller frivillige skal ændres.

Forhåbentlig betyder det, at besøg i fremtiden vil ske på mere hensigtsmæssige tidspunkter. Hvis ikke må vi se, hvad vi så kan gøre.

Yvonne Herzberg, leder af plejehjemmet Plushøj i Rødvig Stevns

På plejehjemmet Plushøj får det betydning for både pårørende og frivillige.
 
“Jeg vil fortælle de pårørende om de oplevelser, vi har haft under nedlukningen. Det kan for eksempel være, at en beboer faktisk har det bedre, hvis ægtefællen ikke er på besøg i mange timer og til meget sent om aftenen. Forhåbentlig betyder det, at besøg i fremtiden vil ske på mere hensigtsmæssige tidspunkter. Hvis ikke må vi se, hvad vi så kan gøre,” siger leder Yvonne Herzberg.
 
"Når det kommer til frivillige, skal vi selvfølgelig fortsat have et godt samarbejde med dem. Men vi skal i højere grad sikre, at aktiviteterne sker på beboernes præmisser og efter deres ønsker,” fortsætter Yvonne Herzberg.

Læs også: Cookies på fagbladetfoa.dk

Taknemmelig for frivillige

Også på Kastaniegården Plejecenter i Aulum har nedlukningen fået plejehjemsleder Lene Ravnholt Nielsen til at overveje forandringer.
 
“Vi overvejer hvad, og hvor meget der skal på programmet, for vi har oplevet, at roen uden for meget på programmet er godt for mange. Vi er dybt taknemmelige for vores frivillige og deres indsats, men vi vil fremover være mere opmærksomme på, hvor mange og hvilke aktiviteter, vi skal programsætte,” siger Lene Ravnholt Nielsen.