Fordobling af magtanvendelser: Nye regler har ikke ændret på dilemmaerne
Magtanvendelser på handicapområdet er fordoblet mellem 2019 og 2022. Det er især dilemmaet mellem borgernes selvbestemmelsesret og medarbejdernes omsorgspligt, der volder problemer, siger seniorkonsulent.
30. december 2023
Skal du tilbageholde en borger, der risikerer sit liv ved at søge mod motorvejen? Og hvordan håndterer du den konflikt, der opstår ved tandbørstningen?
Det er den slags dilemmaer, medarbejdere på bosteder ofte står i, og som kan udløse de magtanvendelser, der er mere end fordoblet – fra 5.551 magtanvendelser i 2019 til 13.127 magtanvendelser i 2022.
Det viser Rambølls evaluering for Social- og Boligstyrelsen af de nye magtanvendelsesregler, der blev indført 2020.
”Vi kan se, at der i dag er langt større bevidsthed og refleksion, men det betyder ikke, at det er blevet nemmere i forhold til de dilemmaer, man som medarbejder står i,” siger Stine Arent Larsen, der arbejder særligt inden for feltet; forebyggelse af magtanvendelser og som er en del af Social- og Boligstyrelsens rejsehold hjælper bosteder, der har fået påbud eller er under skærpet opsyn.
Mellem omsorgspligt og selvbestemmelse
Af evalueringen fremgår det, at tvivlen om hvilke beføjelser og ansvar reglerne giver, oftest opstår i to tilfælde. Når medarbejderne skal balancere omsorgspligt og borgerens selvbestemmelsesret – for eksempel i hygiejnesituationer. Og i situationer hvor flere lovgivninger er til stede.
”En borger har ret til at sige nej tak til et sundhedstilbud. Det skal man som fagperson acceptere, også selvom det kan være svært at se på, og selvom man har de bedste intentioner i forhold til, hvad der er bedst for borgeren. Det må selvfølgelig heller ikke føre til omsorgssvigt,” siger Stine Arent Larsen.
I eksemplet med en borger, der søger mod trafikerede veje, må man afvente situationen. ”Det er først, når borgeren er meget tæt på vejen, at man skal gribe ind, for man ved ikke, om vedkommende faktisk har tænkt sig at udsætte sig selv for fare,” siger Stine Arent Larsen. Hun anerkender, at det arbejde er vanskeligt.
Selvbestemmelse vs. omsorgsforpligtelse
”Man skal altid forsøge at komme så langt, man kan ved hjælp af pædagogiske virkemidler, så man går ud fra mindsteindgrebsprincippet og skånsomhedsprincippet,” siger Stine Arent Larsen. Det vil sige, at magtanvendelsen begrænses til det absolut nødvendige, og at indgrebet er så skånsomt og kortvarigt som muligt.
For hvis skyld?
Giver det mening for borgeren og fra en faglig synsvinkel?
Stigning i magtanvendelser
- I 2020 trådte de reviderede regler om magtanvendelse i kraft. De betyder blandt andet, at magtanvendelser nu skal registreres via et særligt skema, og det har givet øget refleksion og viden om, at al form for magt skal registreres.
- Det afspejles i tallene: På handicapområdet er antallet af magtanvendelser steget fra 5.551 i 2019 til 13.127 i 2022.
- Over halvdelen af medarbejderne vurderer, at reglerne er blevet klarere. Knap 30 procent er stadig i tvivl om beføjelser.
- Især når man som medarbejder balancerer mellem omsorgspligten og borgerens selvbestemmelsesret, eller når sundhedslov og arbejdsmiljølov trækker i forskellige retninger.