Flere danskere får demens:Her er forskerens råd til at forebygge det
Demensrejseholdet får nye opgaver, en mand i Nyborg er fundet død efter fire uger og forsker kommer med sit bedste råd til at forebygge demens. Her er ugens overblik.
24. januar
Så blev det fredag. Det er tid til at se tilbage på en uge, der i høj grad har stået i Donald Trumps tegn. For det er næppe gået manges næser forbi, at USA har fået en ny præsident.
Hvilken betydning, det får for (velfærds)Danmark, må tiden vise.
I mellemtiden dykker vi ned i nogle af de nyheder fra velfærdsområdet, der har trukket overskrifter herhjemme i ugens løb.
Få overblikket her.
Flere danskere får demens - hvad kan man gøre?
I dag lever lige omkring 100.000 danskere over 65 år med demens. Men der er udsigt til, at det tal vil stige markant de kommende årtier, lyder prognosen fra Nationalt Videnscenter for Demens.
Så hvad stiller man op, hvis man vil forsøge at forebygge sygdommen? Det har Berlingske spurgt faglig konsulent og neuropsykolog Kasper Jørgensen om. Han forsker i risiko og forebyggelse af demens hos videncentret og kommer i artiklen med fire råd.
Blandt andet opfordrer han til at kridte løbeskoene eller svinge sig op på cyklen. Fysisk aktivitet og motion er det vigtigste råd, hvis man vil undgå sygdommen, lyder det.
Læs de andre anbefalinger her.
Særligt rejsehold skal forebygge forråelse i ældreplejen
Vi fortsætter i samme spor. Flere ældre med demens betyder nemlig også et større pres på medarbejderne i ældreplejen.
For at undgå forråelse og omsorgstræthed vil Sundhedsstyrelsens demensrejsehold som noget nyt udbyde et særligt forløb, der skal styrke trivslen for medarbejdere og ledere i ældreplejen. Det skriver Ældreministeriet i en pressemeddelelse.
I den forbindelse var ældreminister Mette Kierkgaard fra Moderaterne ude og understrege på det sociale medie Linkedin, at svigt og forråelse i ældreplejen ikke må reduceres til et spørgsmål om ’brodne kar’. Det er i stedet rammerne, der helt generelt skal forbedres, forklarer hun i en artikel i Fagbladet FOA.
Kommuner og private leverandører kan til februar ansøge om det nye forløb med demensrejseholdet.
Mangel på personale - men ikke på kreative løsninger
Efterspørgslen på social- og sundhedshjælpere og -assistenter er stigende og fortsætter i vejret i den kommende tid. Ifølge FOAs tal vil der om ti år være brug for næsten 20.000 flere ansatte.
I Morsø Kommune har de taget alternative metoder i brug for at lokke flere unge mennesker til faget. Blandt andet har de indført en såkaldt ‘spireordning’, hvor unge under 18 år kan søge om job og trække i arbejdstøjet på Morsøs plejecentre.
Samtidig har kommunen sat gang i projektet 'Fremtidens omsorgstalenter’. Her får elever fra flere skoler i området mulighed for at prøve kræfter med faget. Først gennem en besøgsdag på SOSU-skolen i Thisted - og senere en dag med aktiviteter på et plejecenter.
Indtil videre har initiativerne budt på både sjove, hyggelige og givende stunder, skriver Sundhedsmonitor.
Stigende smitte
De kolde vintermåneder byder ofte på meget influenzasmitte - og i år er ingen undtagelse.
Lige nu ligger både antallet af smittetilfælde og indlæggelser med sygdommen på et højt niveau, skriver Statens Serum Institut. Samtidig forudser instituttet, at smitten vil stige i den kommende tid.
Influenzasæsonen stiller store krav til hygiejnen. Så pas på jer selv derude. Og husk at blive under dynen, hvis sygdommen får tag i jer.
Mand lå død i sit hjem i fire uger
En mand i Nyborg lå død i sin lejlighed i næsten en måned. Det på trods af, at Nyborg kommune allerede var klar over, at manden var gået bort, skriver DR.
I en mail til Nyborg Kommune forklarer sundheds- og ældrechef Solveig Christiansen, at hændelsen skyldes “en menneskelig fejl”. På grund af fejlen fik kommunen ikke kontaktet mandens læge efter dødsfaldet, hvilket resulterede i, at der hverken blev foretaget ligsyn eller skrevet en dødsattest.
- Vi kan ikke gøre andet lige nu end at analysere på årsagen og lære af de fejl, der er sket, og vi undskylder selvfølgelig for det, der er sket, siger sundheds- og ældrechefen til mediet.