”Det er helt vildt”: Ansat i ældreplejen går 1700 kilometer på et år

Den dag, Dorte Brask gik mest, nåede hun op på 12.576 skridt, eller hvad der svarer til 7,7 kilometer. Jørgen True

Fagbladet FOA udstyrede sygehjælper Dorte Brask med en skridttæller for at finde ud af, hvor meget man egentlig går, når man arbejder i ældreplejen. Resultatet kom meget bag på hende.

24. oktober

Lige knap 140.000 skridt. Så meget har sygehjælper Dorte Brask gået på 14 arbejdsdage på sit job på Hotherhaven Demenscenter i Hårlev.

I alt er det cirka 84 kilometer. Det er samme afstand, som hvis Dorte snørede sine sko og vandrede hele vejen fra sin arbejdsplads på Stevns tværs over Sjælland, gennem Ringsted, Sorø og Slagelse og lidt ud på Storebæltsbroen. Eller sagt med andre ord: Dorte Brask går cirka 1700 kilometer om året i forbindelse med sit arbejde. 

Jeg er meget overrasket, og det giver godt nok stof til eftertanke. Jeg har været 43 år i den her sektor, og det er jo helt vildt, hvor mange skridt det er blevet til i årenes løb

Dorte Brask, Sygehjælper

”Jeg er meget overrasket, og det giver godt nok stof til eftertanke. Jeg har været 43 år i den her sektor, og det er jo helt vildt, hvor mange skridt det er blevet til i årenes løb,” siger Dorte Brask.

Hvis man for sjov skyld ganger op, vil Dorte på sine 43 år i faget indtil videre have gået over 1700 maratoner. Eller næsten to gange rundt om jorden. 

”Skridtene er jo bare en lillebitte ting af alt det, man gør på jobbet. Oveni det kommer løft, forflytninger, udadreagerende borgere og alt det psykiske arbejde oveni. Det er helt vildt, altså,” siger Dorte Brask.

Dødtræt om aftenen

Antallet af skridt på Dortes arbejdsdage varierer ret meget. Fra 7.214 skridt den ene dag til 12.576 skridt tre dage efter. Og antallet afspejler arbejdsdagen ret godt, fortæller hun. For de dage, hvor skridtene er færre, har hun siddet i mange møder, og omvendt har dagene med mange skridt oftest været i weekenden, hvor få er på arbejde, eller dage, hvor mange kolleger har været syge.

”Jeg kan helt klart mærke det på de dage, hvor jeg har gået mere end 10.000 skridt. Og det kan min mand også. Så er jeg dødtræt om aftenen. Og du kan bande på, at jeg ligger på sofaen, og jeg falder da også en gang imellem i søvn,” siger Dorte.

”Og ind i mellem, når jeg har gået rigtig meget, kan jeg også få kramper i læggene om natten,” siger Dorte Brask.

Billige sutter dur ikke

Over årene har Dorte erfaret, hvor vigtigt det er at have ordentligt fodtøj på. 

”Jeg har været der, hvor jeg bare købte nogle billige sutter eller gik i klipklapper. Det går slet ikke. Man får ondt alle vegne. I fødder, i ryggen. Overalt,” siger hun. 

”Med sko går jeg ikke på kompromis i dag. Der køber jeg dyre sko. I øjeblikket er jeg glad for Skechers med ’arch fit’, hvor der er svangstøtte. De er supergode at have på, når man drøner rundt,” siger Dorte. 

For nyligt købte hun et par nye Skechers i pink.

”Så siger borgerne, som jo har demens, måske 400-500 gange om dagen, at det da er nogle fine sko, jeg har på. Det er jo dejligt,” siger Dorte Brask.

Social- og sundhedshjælpere går lidt mere end assistenter

Et studie fra NFA – Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø – fra 2021 viser, at social- og sundhedsmedarbejdere på plejecentre i gennemsnit går 1.124 skridt i timen på en vagt. Det svarer til 8.992 skridt på en normal ottetimersvagt.

Studiet viser også, at en aftenvagt i gennemsnit går 130 flere skridt i timen end en dagvagt. Hvis der er elevator, går medarbejderen 133 færre skridt i timen sammenlignet med plejecentre uden elevator. Og er man social- og sundhedshjælper, går man i gennemsnit 103 flere skridt i timen end en social- og sundhedsassistent.


Fagbladet anbefaler