Chok, vrede og sorg: Sådan kan du hjælpe, når mor eller far er i fængsel

Børn af indsatte reagerer forskelligt. For nogle kan det være et chok, for andre en tilbagevendende situation. Og mens det for nogle børn er en hemmelighed, holder andre børn det hemmeligt udadtil, fordi det er forbundet med skam og tabuer. Modelfoto/Colourbox

Omkring 4.000 børn i Danmark har en forælder, der er fængslet. Læs her, hvad du som medarbejder i daginstitution kan gøre for at støtte op om barnet.

05. juni

”Jeg vidste ikke, hvor han var, men jeg vidste godt, at han ikke var taget på ferie. For han var aldrig før rejst uden at sige farvel til mig.”

Sådan siger et barn af en indsat i en ny folder fra Kriminalforsorgen. Folderen er lavet til personale i vuggestuer, børnehaver og dagplejer med gode råd til, hvordan man støtter børn, hvis mor eller far sidder i fængsel.

I Danmark er der faktisk 4.000 børn, der har en forælder, der er indsat. Mange af disse børn er mere udsatte både økonomisk og socialt end andre børn.

Forskning viser, at børn af fængslede sjældnere har venner med hjem end andre børn og ser deres bedsteforældre mindre. De går også i mindre grad til fritidsaktiviteter end børn generelt.

Børn af indsatte oplever ofte at blive holdt uden for fællesskabet, bevidst eller ubevidst, på grund af deres forælders fængsling, og de bliver i højere grad mobbet end andre børn. Der kan også være en risiko for, at barnet selvisolerer sig af frygt for, at andre skal finde ud af, at deres forælder er indsat.

For nogle et chok, for andre en lettelse

Som pædagogmedhjælper, pædagogisk assistent eller pædagog kan du gøre en stor forskel for børn, der mærker fængslingens konsekvenser på både kort og langt sigt.

Det er ofte forbundet med fordomme at have en forælder i fængsel. Men barnet og den tilbageværende forælder er pårørende uden skyld i situationen. Nogle børn kan reagere med ondt i maven og hovedet, koncentrationsbesvær, blive udadreagerende eller indadvendte. Mens fængslingen for nogle børn er en tilbagevendende oplevelse, er det for andre et chok. Nogle kan føle skyld, skam, vrede, bekymring, sorg og afmagt. Og mens det for nogle børn er et tab af en vigtig omsorgsperson, kan det for andre være en lettelse

Derfor har Kriminalforsorgen samlet syv gode råd til, hvordan du bedst kan støtte barnet.

Husk, at viden om en forælders fængsling kun må deles med kollegaer og andre i det omfang, det er aftalt med barnets tilbageværende forælder eller værge.

Læs hele folderen ved at følge dette link.

  1. 1

    Forskellige børn har forskellige behov

    Inviter eksempelvis familien til barnet til et dialogmøde, så I sammen kan lægge en plan for, hvad der skal gøres.

    Børn af indsatte og deres familier er en mangfoldig gruppe med forskellige behov. Det er derfor vigtigt, at den indsats, der iværksættes, er tilpasset familiens og barnets behov.

  2. 2

    Giv barnet plads

    Gør plads til at barnet kan tale, være stille, være vred, ked af det eller andet, når du er sammen med barnet.

  3. 3

    Vær tålmodig

    Vær tålmodig og lad barnet være i sine følelser samtidigt med, at du viser, at du er der for barnet.

  4. 4

    Interesser dig for barnet

    Vær nysgerrig på at forstå barnets reaktionsmønstre.

  5. 5

    Spejl barnet

    Spejl barnet ved for eksempel at sige:

    ”Jeg kan se, at du ikke har lyst til at lege med de andre børn – kan det være, fordi du savner din far?”

    Eller:

    ”Jeg kan se, at du ikke har lyst til at lege med de andre – jeg tænker, at du har brug for et kram.”

    Ved at spejle barnet kan du hjælpe det til at føle sig set og hørt på trods af et begrænset ordforråd og evne til at udtrykke følelser.
  6. 6

    Træk på andre ressourcer

    Gør brug af de ressourcer, der er i kommunen, for eksempel PPR, kommunale ressourceteams og tværfaglige indsatser og ressourcer i civilsamfundet, såsom tilbud om voksenvenner, mentor eller andre tilbud om familiestøtte.

  7. 7

    Giv barnet en støtteperson

    I nogle tilfælde kan det være en ide at etablere en støttefunktion for barnet for eksempel en pædagog eller en person udefra.

    Kilde: Kriminalforsorgen og folderen Informationsmateriale om børn af indsatte, 2024