Camilla er ny dagplejer: ”Jeg er blevet megaglad for det”

Camilla Henriksen har selv indrettet et legerum til sin dagpleje i hjemmet. Privat

Den nye overenskomst for dagplejere skal blandt andet være med til at tiltrække nye til faget – for eksempel sådan en som nordjyske Camilla Henriksen.

03. april

For et års tid siden tog 29-årige Camilla Henriksen fra Brønderslev en stor beslutning:

Hun ville være dagplejer.

Tidligere havde hun arbejdet som social- og sundhedsassistent. Men nu var hun blevet mor til Elliot, og derfor gav det mening at arbejde med børn i stedet for ældre.

”Det vigtigste for mig var, at jeg ikke kun skulle være dagplejer, fordi jeg havde mit eget barn derhjemme, men også fordi jeg skulle fortætte med at være dagplejer i årene fremover,” siger Camilla Henriksen, der også har datteren Emily på otte år.

”Hun kan selv gå til og fra skole og SFO, og det giver også en kæmpe fleksibilitet i vores familieliv.”

Selve hjemmet havde også stort set de fysiske rammer, der var brug for, og Camilla Henriksen valgte selv at indrette et legerum i et af husets værelser. Så den del var heller ikke hverken besværlig eller kostbar, fortæller hun.

Midt i omfattende debat

Camilla Henriksen har også været dagplejer i løbet af et år, hvor faget har været præget af en omfattende debat om den nye overenskomst, som trådte i kraft 1. april.

Det er en overenskomst, som et flertal af landets dagplejere stemte nej til, men som blev vedtaget, fordi den er en del af den samlede aftale om OK24, der blev godkendt med stort flertal i foråret 2024.

Som del af dagplejen i Brønderslev deltog Camilla Henriksen i sidste uge i det fællesmøde, som blev afholdt af den lokale FOA-fagforening, FOA Vendsyssel, og de kommunale ledere på området.

Jeg er utrolig taknemmelig for, at jeg hver dag kan få fornøjelsen af at yde omsorg og skabe tryghed for de her små guldklumper

Camilla Henriksen, dagplejer

Her blev detaljerne i den nye overenskomst gennemgået – ikke mindst med fokus på, hvordan dagplejerne i praksis skal arbejde efter de nye rammer.

”Jeg synes, jeg blev klogere. Jeg kan se en sammenhæng i den overenskomst, og jeg føler, der er lagt vægt på også at passe på os. Jeg tænker ikke, jeg vil blive mindre glad for at være dagplejer fremover,” siger Camilla Henriksen, der også anerkender, at andre dagplejere, der er i en anden livssituation, kan se anderledes på de nye arbejdsrammer.

Privat

”Nu skal vi lære, hvordan det fungerer i praksis med at holde sig inden for normtiden på de 48 timer, men jeg synes, det virker overskueligt. Jeg håber og tror, det gør noget godt for ikke at slide dagplejerne ned.”

Mangler ikke andre voksne

Grundlæggende er Camilla Henriksen glad for at være dagplejer.

”Det spiller en stor rolle, at der er tæt kontakt til mine kollegaer,” siger hun.

Camilla Henriksen indgår i en gruppe med fire andre dagplejere, som jævnligt mødes. Blandt andet tager de i legestue sammen, cykler på legepladsen og har en dag hver uge, hvor de på skift mødes i hinandens haver.

”Vi er rigtig gode til at se hinanden – det giver noget godt til børnene, at de lærer hinanden at kende, og det giver noget godt for os dagplejere, at vi kan sparre med hinanden,” siger hun.

”Jeg er utrolig taknemmelig for, at jeg hver dag kan få fornøjelsen af at yde omsorg og skabe tryghed for de her små guldklumper og være med til at klæde dem bedst muligt på til den store verden.”

Den nye overenskomst

Målet med den nye overenskomst for dagplejere har været at gøre det nemmere for både dagplejere, fagforening og arbejdsgiver at administrere jobfunktionen og rettighederne.

Blandt andet er der nu kun tre måder, man kan være ansat som dagplejer på – som dagplejer i eget hjem, dagplejer udenfor eget hjem og gæstedagplejer.

Desuden bliver det slået fast, at der er en øvre arbejdstid på 48 timer, og hvilke regler der gælder, hvis man tager imod det såkaldt ’femte barn’.

Også den generelle seniorordning bliver ændret, og der vil være en overgangsordning for dem, der ellers ville have været omfattet af den foregående.

Læs meget mere om den nye overenskomst og de generelle lønstigninger.

Selve overenskomsten blev opdateret 17. marts 2025 med diverse præciseringer. Find den nye version her. (Gå ind under Pædagogisk og find 'Dagplejere (gældende fra 01/04-2025)')

Oplysninger omkring løntrin kan findes i lønmagasinet her.


Fagbladet anbefaler