Bettina bliver tit sendt ud til ældre, der drikker for meget: ”Vi kan ikke bare se på, at de går helt i hundene”
Hver femte ansatte i ældreplejen møder en borger med alkoholproblemer hver eneste arbejdsdag.
17. oktober 2023
Bettina Larsen parkerer sin bil foran opgangen, køber en parkeringsbillet på telefonen og går hen til døren.
”Det er hjemmeplejen,” siger hun og bliver lukket ind.
I lejligheden er der mørkt, og en tyk lugt af røg dominerer rummet. I ni år har hun arbejdet i Hjemmeplejen Amager, og det sker, at hun kommer i hjem, hvor der ikke bare lugter af røg, men også af alkohol.
”Jeg bliver tit sendt ud til dem, der har problemer med alkohol, for jeg er ikke bange for at tage snakken med dem,” fortæller hun.
Men den 60-årige social- og sundhedsassistent er ikke den eneste, der møder mennesker med alkoholproblemer i sit arbejde. Helt præcis er det lidt mere end hvert femte FOA-medlem i ældreplejen, der på daglig basis møder borgere, som har udfordringer med alkohol. Det viser en undersøgelse, FOA har foretaget i samarbejde med Alkohol og Samfund.
På ugentlig basis er det 44 procent, der møder en eller flere borgere med alkoholudfordringer.
Lyt til Fagbladet FOAs podcast om emnet her:
Egenomsorgen forsvinder
Det er især på borgernes egenomsorg – eller mangel på samme – at Bettina Larsen opdager, at alkoholen har taget over.
”De stopper med at spise, gå i bad og skifte tøj, så de lugter ikke godt,” siger hun.
Hun husker særligt en borger, hvor det var blevet så slemt, at han ikke kunne nå på toilettet.
”Det var ikke sjovt at komme hjem til ham. Jeg havde svært ved at se på, at han havde det så skidt. Jeg fik ham i kontakt med en pårørende, som kunne hjælpe med at tage vare på ham. I dag bor han på plejehjem, og han drikker vist stadig, men de kan bedre styre det der,” siger hun.
Der kan være mange grunde til, at ældre borgere udvikler et alkoholmisbrug. For Bettina Larsen kan en del af løsningen være at tale med dem, om hvorfor de gør det.
”Jeg sætter mig tit ned og tager en snak med dem for at finde ud af, hvad der kan ligge bag,” siger hun og tilføjer:
”For ham, der endte på plejehjem, handlede det om, at han havde været udsendt i sine unge dage. Han var nok traumatiseret.”
Jeg havde svært ved at se på, at han havde det så skidt. Jeg fik ham i kontakt med en pårørende, som kunne hjælpe med at tage vare på ham. I dag bor han på plejehjem, og han drikker vist stadig, men de kan bedre styre det der.
Bettina Larsen, social- og sundhedsassistent
”Bland dig udenom”
Det er dog ikke alle, der vil have hjælp til at stoppe misbruget.
”Nogle bliver vrede og siger, at det skal vi overhovedet ikke blande os i, og så er der andre, der gerne vil have hjælp til at stoppe, men det er ikke ret mange. De fleste har drukket i mange år,” fortæller Bettina Larsen.
I sidste ende bestemmer borgerne selv, om de vil drikke.
”Det er deres eget valg. Det kan være svært at være vidne til, for vi kan jo ikke bare se på, at de går helt i hundene.”
Kontakt Alkolinjen
For at hjælpe plejepersonalet med at håndtere de svære situationer, de i den forbindelse kan stå i, har FOA i samarbejde med Alkohol og Samfund udarbejdet en guide, som du kan læse nederst siden her. Desuden har plejepersonalet mulighed for at kontakte Alkolinjen for at få vejledning.
”De henvendelser, vi får fra pleje - personalet, handler typisk om, hvilke muligheder man har i forhold til at hjælpe borgere, der udviser en opførsel, hvor de er svære at komme i kontakt med, fordi de har drukket for meget. Der kan også være situationer med alvorlige fald blandt ældre borgere som konsekvens af et højt alkoholforbrug,” siger Bjarne Stenger Elholm, som er leder af Alkolinjen.
”Vi bliver spurgt, hvordan man bedst spørger ind til alkoholvaner, og hvordan man bedst kan bringe sin faglighed i spil som personale omkring den ældre borger.”
Tag kontakt til rusmiddelcenter
En løsning kan for eksempel være, at man som ansat skal presse på for, at en ældre borger med et alvorligt alkoholproblem kommer på et særligt plejehjem, som har fokus på rusmiddelproblemer. Og mere akut kan der også være tale om indlæggelser.
Men oftest gør Alkolinjen opmærksom på, at der i alle kommuner findes gratis behandlingsforløb. Det kan blandt andet begynde med, at man – eventuelt i samråd med pårørende – tager kontakt til det lokale rusmiddelcenter, hvor der bliver lagt en plan for alkoholbehandlingen. Hvis det er muligt, kan det også være, man tager med, første gang den ældre borger besøger centret.
”Ens rolle bliver derefter at understøtte de aftaler, der bliver lavet, og man skal måske være opmærksom på, at man egentlig bare spørger ind til alkoholbehandlingen, så der kommer en åbenhedskultur om det,” siger Bjarne Stenger Elholm.
”Borgeren selv har selvfølgelig også et ansvar for at søge hjælp, hvis alkohol er problematisk i forhold til, at hjemmeplejen kan udføre sine opgaver. Og plejepersonalet får så et ansvar for at bygge bro til det behandlingstilbud, der findes,” siger han og tilføjer, at ældreplejen også kan spille en vigtig rolle i forhold til at dosere for eksempel antabus og anden medicin.
FOA: Brug hinanden og fagfolk
Problemer med medicin er – sammen med faldulykker – nogle af de sværeste udfordringer, der kan opstå, når borgere drikker for meget alkohol. Jo ældre man er, desto mere medicin får man typisk – og jo mere medicin man får, desto dårligere kan man tåle alkohol. Og nogle sygdomme forværres endda af alkohol, oplyser Alkohol og Samfund.
Tanja Nielsen, formand for FOAs Social- og Sundhedssektor, mener, det er vigtigt, at kollegerne sparrer med hinanden, når borgere har et alkoholproblem, og at man får supervision af fagfolk – enten fra Alkolinjen eller en læge.
”Medarbejderne i hjemmeplejen og på plejecentre er utroligt gode til den tidlige opsporing – og til at se, hvis en borger er på vej mod et problem, men de har også brug for nogle handlemuligheder for, hvordan man tager dialogen med borgerne om alkohol, og hvad man skal gøre i bestemte situationer – for eksempel hvis borgeren ikke vil samarbejde,” siger hun.
-
1
Tag dialogen
Spørg respektfuldt og nysgerrigt ind til borgerens alkoholforbrug.Vær aldrig formanende.
Fortæl, at der kan være store gevinster – helbredsmæssige eller sociale – ved at reducere indtaget af alkohol.
Lav sammen med borgeren en plan for at reducere alkoholforbruget, hvis borgeren er interesseret i det.
Brug dine kolleger til at sparre med.
Lav retningslinjer for, hvordan man i hjemmeplejen eller på plejehjemmet håndterer situationer med borgerne og alkohol.
Inddrag om nødvendigt pårørende og borgerens egen læge. -
2
Vær obs på medicinen
Gå i dialog med borgeren og fortæl om, at alkohol og medicin kan væreen dårlig kombination.
Lav aftaler om faste rutiner med borgerne – for eksempel om at reducerealkoholforbruget. Her er det vigtigt, at hele personalegruppen kenderreglerne og overholder dem.
Hav tålmodighed og gå ikke efter at gøre borgerne totalt alkoholfrie fraden ene dag til den anden, men tag det i små skridt og reducér forbruget.
Vær særlig opmærksom på ældre borgere, da de oftere end unge eri behandling med medicin, hvor virkningen kan forstærkes eller mindskes, når du samtidig drikker alkohol. Desuden har ældre oftere sygdomme eller tilstande, som kan forværres af alkohol.Derudover bliver kroppen med alderen dårligere til at nedbryde alkoholog medicin. Det betyder, at ældre i højere grad end yngre er sårbare overfor alkoholens skadelige påvirkninger. -
3
Sådan håndterer du et fald
Tjek om borgeren er kommet til skade og er kontaktbar. Ring efter ambulance, hvis det er nødvendigt.Et fald kan skyldes andre årsager end alkohol. Sørg for, at borgerenbliver undersøgt grundigt, hvis der er den mindste mistanke omanden sygdom.
Sørg for at få dokumenteret faldet, og hvad du har oplevet, og om duvurderer, at det skyldes alkohol.
Brug faldet til at tale med borgeren om alkohol efterfølgende. En snakom at undgå fald kan være en motivation til at ændre på borgerensalkoholvaner.
Bliv opdateret på, hvilke muligheder du har for at henvise borgeren tilhjælp eller behandling for alkoholproblemer.