Bare lidt motion i hverdagen kan gøre en stor forskel for risikoen for demens

Colourbox

Jo mere, jo bedre - men lidt har også ret. Sådan lyder konklusionen i et nyt studie, der ser på motions evne til at nedsætte risikoen for demens.

01. april

Det er efterhånden velkendt, at motion og aktiv livsstil kan hjælpe med at holde demens fra døren. 

WHO anbefaler at få pulsen godt op i mindst 20 minutter om dagen. Men for ældre mennesker med for eksempel gigt, nedsat lungefunktion eller andre skrøbeligheder kan anbefalingen være umulig at leve op til.

Det vigtigste er at få pulsen lidt op. Man må gerne blive forpustet

Steen Gregers Hasselbalch, professor, overlæge og forskningsleder ved Nationalt Videnscenter for Demens

Heldigvis viser et nyt studie nu, at selv en lille indsats kan gøre en forskel. Det fortæller Steen Gregers Hasselbalch, der er professor, overlæge og forskningsleder ved Nationalt Videnscenter for Demens. 

“Der, hvor man nedsætter risikoen for demens mest betydeligt, er når man ser på forskellen mellem slet ikke at lave noget og så at lave lidt.”

Læs mere: Ekspertens seks råd: Sådan nedsætter du risikoen for selv at få demens

“Der skal slet ikke så meget til”

Studiet peger på, at så lidt som 35 minutters moderat til kraftig fysisk aktivitet om ugen - sammenlignet med nul minutter - er forbundet med en 41 procent lavere risiko for at udvikle demens. Det svarer til fem minutters intensiv motion om dagen. 

“Det er jo enormt positivt for de skrøbelige ældre, som ikke kan leve op til WHOs ambitiøse krav. Det her åbner for perspektivet om, at der faktisk slet ikke skal så meget til,” siger Steen Gregers Hasselbalch.

Studiet understreger, at det ikke er nødvendigt at knokle i fitnesscenteret i flere timer om dagen. Det handler i højere grad om at få indarbejdet fysisk aktivitet i sin eller borgernes hverdag, påpeger professoren.

“Det vigtigste er at få pulsen lidt op. Man må gerne blive forpustet. Det kan for eksempel ske gennem en rask gåtur eller en tur på enten motionscyklen eller cyklen i det fri, siger han. 

Aktiviteten kan også bestå af styrketræning. Det er nemlig vigtigt for ældre mennesker, fordi det er med til at holde deres muskler aktive og stærke.

Du kan få inspiration til stolemotion med fokus på ældre på Ældresagens hjemmeside.

Jo mere, jo bedre

Dog understreger studiet også, at parolen “jo mere, jo bedre” stadig holder stik, når snakken falder på motionens evne til at nedsætte risikoen for demens.

Blandt de deltagere, der var fysisk aktive i 35 til 69 minutter om ugen, var risikoen for senere at udvikle demens cirka 60 procent lavere, skriver Videnscenter for Demens.

Ser vi på de deltagere, der var aktive i 70 til 139 minutter om ugen, var risikoen for demens 63 procent mindre, mens den blandt deltagere, der var aktive i 140 minutter eller mere, var hele 69 procent lavere.

“Det er jo en god motivation, at det faktisk hjælper en del, så længe du sørger for at holde dig aktiv,” siger Steen Gregers Hasselbalch.

Læs mere: Træning på få minutter: Få en stærkere krop med færre smerter

SST’s anbefalinger om fysisk aktivitet for ældre

- Vær fysisk aktiv mindst 30 minutter hver dag. 

 

- Lav aktiviteter, der styrker dine muskler, mindst to gange om ugen.

 

- Træn din balance og bevægelighed mindst tre gange om ugen.

 

- Begræns den tid, du sidder stille.

 

KildeSundhedsstyrelsen

Læs mere på foa.dk


Fagbladet anbefaler