Ældreplejen i Aarhus vil beskæftige flygtninge fra Ukraine
Flere tusinde krigsflygtninge forventes at søge mod Danmark, hvor ny særlov skal sikre dem hurtig adgang til blandt andet arbejdsmarkedet. I Aarhus står de snart klar med det første kursustilbud, der kan give ukrainske kvinder job i ældreplejen.
10. marts 2022
I Aarhus skal ukrainske flygtninge have mulighed for at arbejde i ældreplejen, hvis de har lyst. Det vil Aarhus Kommune og SOSU Østjylland i samarbejde sørge for, meddelte kommunen og skolen torsdag.
Gennem et 12-ugers introduktionskursus til flygtninge vil de to parter tilbyde de ukrainske flygtninge et forløb med intensiv danskundervisning og et fagligt uddannelsesforløb i pleje og praktisk hjælp, når ukrainerne begynder at ankomme i Aarhus-området.
"De mangler job og tryghed, og vi er i forvejen en mangfoldig arbejdsplads med stor erfaring i at uddanne og oplære medarbejdere fra andre europæiske lande. Det er vigtigt, at ukrainerne får en så normal hverdag som muligt her i Danmark," siger rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune Christian Budde (V).
Ukrainsk sosu-assistent: ”Danskernes hjælp fylder mit hjerte med glæde”
SOSU Østjylland har før lavet integrationsforløb for flygtninge fra Østeuropa - og resten af verden. Den erfaring skal nu også tages i brug med de ukrainere, der forventes at ankomme til Aarhus-området.
"Det er typisk kvinder, vi har på de her kurser. Vi har gode erfaringer med at bringe dem samme på hold, hvor de alle sidder i den samme situation. Det giver en følelse af, at de sidder i et fællesskab, og det betyder at de hjælper hinanden, indtil det lykkes," siger Anette Schmidt Laursen, direktør for Sosu-skolerne Østjylland.
"Vi forventer at hovedparten af de ukrainske flygtninge er kvinder og har en stor erfaring fra arbejdsmarkedet, måske endda inden for sundhedssektoren. Derfor tænker vi, at de allerede efter et introkursus vil kunne assistere med praktisk hjælp og visse plejeopgaver, afhængigt af deres faglige baggrund," siger hun.
Introduktionsforløbet skal nu sammensættes af SOSU Østjylland og Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune som en del af en særlig uddannelsespakke.
Fast track aftale
Projektet i Aarhus er et af de første konkrete initiativer til at byde de ukrainske flygtninge velkommen efter at den danske regering 4. marts sammen med Venstre, Socialistisk Folkeparti, Radikale, Enhedslisten, Liberal Alliance og Kristendemokraterne blev enige om en særlov, som skal give ukrainske flygtninge mulighed for at få hurtig opholdstilladelse.
Desuden mødtes mødtes regeringen og arbejdsmarkedets parter tirsdag eftermiddag, sammen med Kommunernes Landsforening og Danske Regioner for at drøfte, hvordan man kan hjælpe de ukrainske flygtninge ind på det danske arbejdsmarked. Her blev man enige om at indgå en tillægsaftale til integrationsgrunduddannelsen, der sikrer ukrainske flygtninge et 'fast track' til midlertidig opholdstilladelse. Det skal gøre det muligt at få sproguddannelse og komme ind på arbejdsmarkedet.
Michael og kollegerne gør skole klar til ukrainske flygtninge
"Vi er glade for at kunne medvirke til en god integration så hurtigt så muligt. Vi tænker, at vi skal tage imod mennesker, der er traumatiserede, og det skal man tage hensyn til," siger formand for FOA Mona Striib.
Pas på sårbare flygtninge og ældre
Når det kommer til spørgsmålet, om ukrainske ansatte i ældreplejen, er Mona Striib positiv overfor selve tanken, men skeptisk over for, hvor aktuelt det bliver.
"Jeg tror ikke, at det er FOA-medlemmernes arbejdsområde, der kommer først. Der er kæmpemæssige virksomheder, der står og kalder på arbejdskraft," siger Mona Striib og hæfter sig ved, at initiativet fra Aarhus både fokuserer på flygtningene og på de ældre, som de måske skal være med til at yde omsorg:
3 gode råd til at tale med børn om krigen i Ukraine
"Jeg er tilhænger af at vi finder løsninger, der kombinerer danskundervisning og gør, at man kan komme på arbejdsmarkedet. Så længe vi passer på dem, der skal ind på arbejdsmarkedet, og passer på dem, der skal modtage plejen. Der skal være en balance, at når man skal ud og arbejde med sårbare mennesker, så skal man også kunne tale sproget," siger hun.