12.000 danskere rammes hvert år af stroke: Ny app skal sikre den rette behandling hurtigere

Region Midtjylland

Ambulanceredderne i Region Sjælland kan som de første i verden få hjælp fra en ny app og kunstig intelligens til hurtigere at opdage symptomer på stroke.

07. november

Hænger den ene arm? Hænger ordene ikke sammen? Hænger den ene side af ansigtet?

Alle tre eksempler er typiske tegn på et stroke, som hvert år rammer omkring 12.000 danskere. Symptomer som disse skal en ny app nu hjælpe med at teste patienter for. App'en fungerer ved, at ambulancepersonalet indtaster oplysningerne på den person, de behandler. Herefter filmer de patientens ansigt med mobilkameraet og stiller en række spørgsmål. Det kan være spørgsmål om alder, hvilken måned det er, eller at de skal udføre en opgave.

Bagefter bliver den optagede video sendt direkte til en speciallæge på et strokeafsnit, som sammen med ambulancepersonalet vurderer, hvor patienten skal sendes hen. Lige nu kører projektet med appen kun i Region Sjælland, hvor man håber det bliver en succes.

Det er altafgørende at få den rette behandling

Tiden er altafgørende, når en person rammes af strokes. Det siges, at næsten to millioner hjerneceller går tabt for hvert minut, der går uden behandling. Samtidig er det ikke alle sygehuse, der er specialiserede i at behandle strokes. Derfor er det meget vigtigt, at patienten bliver sendt det rigtige sted hen fra begyndelsen.

Emilie Brauer Ghanoum er ambulancebehandler i Region Sjælland, og hun er positivt stemt over for den nye teknologi:

”Hvis vi står i en presset situation, hvor patienten har det rigtigt skidt, så kan vi være mere sikre på at give patienterne den helt korrekte behandling til at starte med og samtidig sørge for, at de bliver visiteret til det rigtige sted med det samme”, siger hun til Danmarks Radio.

Det er blandt andet appens strukturerede gennemgang af patienterne, der er med til at sikre, at de bliver sendt ud til det rigtige sygehus første gang.

Kan spare det danske samfund mange penge

Hvis appen bliver en succes, gavner det ikke kun stroke-patienterne og ambulanceredderne. I Danmark er stroke nemlig den hyppigste årsag, til at voksne får et handicap. Desuden koster det årligt samfundet 2,03 milliarder kroner i omkostninger til behandling og pleje i forbindelse med stroke.

Projektet gik i gang den 28. oktober, og den nye app bliver allerede testet på enkelte akutafdelinger i USA og Spanien. Dog er Region Sjælland de første i verden, som bruger teknologien ude i marken. 


Fagbladet anbefaler