Tjek din lønseddel: Disse ting skal du være opmærksom på
Måske er du er en af dem, der ikke skænker lønsedlen en tanke, så snart pengene tikker ind på din konto. Det kan dog være en god idé at tage et ekstra kig næste gang.
i dag kl. 08.37
En undersøgelse fra Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) viser, at hver anden lønmodtager har oplevet at finde fejl på lønsedlen. Vi giver dig derfor seks gode råd, når du skal tjekke om lønsedlen stemmer overens med virkeligheden.
-
1
Tjek op på lønsedlens oplysninger
Husk på, at din lønseddel i bund og grund er et dokument med tal og ikke en garanti for, at tingene bliver gjort ordentligt. Du er for eksempel ikke garanteret, at trækprocenten af din løn er korrekt, og det kan derfor være en god idé at tjekke ind på skat.dk fra tid til anden. Så undgår du skattesmæk i fremtiden.
-
2
Vær forberedt hvis du er privatansat
Selvom din lønseddel påstår, at der bliver indbetalt til pensionskassen, er det ikke sikkert, at det sker. Lønmodtagernes Garantifond udbetaler løn og pension i tilfælde af konkurs, men de dækker kun seks måneder før konkursen. Det er derfor vigtigt, at du er opmærksom på, at du får de penge, du skal have. Du kan tjekke indbetalingerne til din pension ved at logge ind her.
-
3
Tjek om procentdelen er rigtig
På lønsedlen bør det fremgå, hvor stor en procentdel af din løn som går til pensionskassen. Pensionsindbetalingen er overenskomstbestemt og varierer alt efter, hvem din arbejdsgiver er. Læs mere om det her.
-
4
Måske får du lokalløn
Din fagforening og tillidsrepræsentant kan indgå aftaler om aftalte tillæg, også kaldet lokalløn. Din lokale FOA-fagforening eller tillidsrepræsentant kan hjælpe dig med at undersøge, om du er berettiget til lokalløn.
-
5
Husk dine tillæg
Det er vigtigt, at du er opmærksom på, at du får de tillæg, du har krav på. Alt efter aftalerne i din overenskomst, får du tillæg for overtid, weekendarbejde, aften- og natarbejde samt søgnehelligdagsarbejde.
Det er også vigtigt at tjekke om din anciennitet er beregnet rigtigt, især hvis du har haft mere end én arbejdsplads.
Vær også opmærksom på, hvis du for nylig er steget et løntrin. Det kan du tjekke i FOAs lønmagasin her.
-
6
Timeantal, månedsløn og feriedage
Det er vigtigt, at du tjekker, om dit timeantal og din månedsløn passer. Hvis du er timelønnet, bør antallet af timer og timeløn fremgå af din lønseddel.
Derudover optjener langt de fleste fem ugers ferie og fem ekstra fridage årligt. Der vil typisk stå på din lønseddel, hvor mange feriedage, der er blevet optjent, den pågældende måned.
Lønseddel-ordbog
1. Arbejdstimer
Det kan også stå som enheder, grundlag eller antal, og dækker over det antal timer, du har arbejdet i lønperioden.
2. Månedsløn
For offentlig ansatte udbetales månedslønnen i forhold til et gennemsnitligt ugentligt timetal, altså ansættelsesgraden. Sådan er det også for nogle privatansatte.
3. Pensionsbidrag
Her betaler du og din arbejdsgiver en procentdel af din til en pensionsordning. Beløbet tager udgangspunkt i din løn før A-skat. For offentlige ansatte gælder det som standard, at du indbetaler selv 1/3 del til pension, mens arbejdsgiver betaler 2/3 dele.
4. ATP-bidrag
Arbejdsmarkedets tillægspension (ATP-bidrag) er en obligatorisk pensionsindbetaling for alle, der arbejder over 39 timer om måneden. Når du går på pension, kan du frit vælge om beløbet skal udbetales månedligt eller som et engangsbeløb
5. AM-bidrag
Alle betaler arbejdsmarkedsbidrag (AM-bidrag), som udgør otte procent og det fratrækkes før A-skat.
6. Skattefradrag
Dit skattefradrag er personligt. Det trækkes fra din løn før A-skat og er et beløb, du ikke betaler skat af. Dit personlige skattefradrag er beregnet ud fra din forskudsopgørelse.
7. A-skat
A-skat er den procentdel, der trækkes fra din A-indkomst som også er din primære indkomst. Skatten er udregnet efter ATP-, AM- og pensionsbidrag er fratrukket.
8. Dispositionsdato
Det betyder datoen, hvor din løn udbetales til din konto.
9. Udbetalt nettoløn
Det beløb, der tikker ind på din konto, når bidrag og skat er fratrukket.
10. Feriepenge
Feriepenge udgør 12,5 procent af din månedsløn. Du betaler også AM-bidrag og A-skat af dine feriepenge. Satsen gælder for fem ugers ferie. Hvis man har ferie med løn, har man kun ret til en del af disse penge, hvis man fratræder og ikke har afviklet hele sin ferie. Pengene skal søges på borger.dk
12. Ferieregnskab
Du kan se, hvor meget ferie du har optjent, enten angivet i timer eller dage. Nogle steder kan man kun se, hvor meget ferie man har tilbage.