Tidlig pension-ansøgere bombarderer Rigsarkivet for at få dokumentation
Når ansøgerne til tidlig pension mangler dokumentation for arbejdsmarkedstilknytning, bliver de sendt videre til Rigsarkivet, der har oplevet en heftig stigning i dokumentationsbegæringer relateret til tidlig pension. Solvej Rusbjerg, mangler selv fem års dokumentation: 'Det er meget frustrerende.'
30. august 2021
Hvis ikke det havde været for de fem år mellem 1974 til 1979. De fem år, hvor husassistent Solvej Rusbjerg stod i en bagerforretning på Mors, rejste til Aarhus, hvor hun kom i huset, stod i en købmand og fik et barn, så var ansøgningen om tidlig pension gået glat igennem, mener hun.
"Det har virkelig været en sej proces," siger hun om den dag i august, hvor hun åbnede brevet fra Udbetaling Danmark om, at der manglede dokumentation for hendes arbejdsmarkedstilknytning. Dokumentation, hun fik udsættelse til at fremskaffe og i stedet blev henvist til Rigsarkivet, som siden der blev åbnet for ansøgninger om tidlig pension 1. august har oplevet en heftig stigning af dokumentationsbegæringer.
Alene mellem 1. august og 26. august, er der kommet 867 dokumentationsbegæringer relateret til tidlig pension, oplyser vicedirektør i Rigsarkivet, Ole Magnus Mølbak Andersen, i en mail til Fagbladet FOA.
Lang sagsbehandlingstid
"Borgerne søger hjælp til at finde dokumentation, som ikke i forvejen er hos Udbetaling Danmark, og som kan dokumentere deres tilknytning til arbejdsmarkedet," skriver han i mailen, hvor han også påpeger, at der lige nu i Rigsarkivet er forlængede sagsbehandlingstider på 9-12 måneder på det så kaldte egenaccesområde.
Altså det område, der handler om retten til indsigt i egne personoplysninger og dermed også det område, der handler om den dokumentation for arbejdsmarkedstilknytning, der skal bruges for at dokumentere, at man har været på arbejdsmarkedet i de 42, 43 eller 44 år, som kræves for at man kan få den tidlige pension og dermed trække sig i op til 3 år, før man ville have haft ret til at gå på folkepension.
"Vi er i dialog med de relevante myndigheder om mulige løsninger på de nuværende udfordringer med lange sagsbehandlingstider på egenaccesområdet," skriver Ole Magnus Mølbak Andersen.
Virksomheder er gået konkurs
Det er altså ikke kun Solvej Rusbjerg, som har problemer med at dokumentere sin arbejdsmarkedstilknytning. Fagbladet 3F skrev forleden om en sag, hvor en borger manglede dokumentation for seks dage. Og faglig sekretær i FOA-Midtjylland Peter Nielsen, der har hjulpet Solvej Rusbjerg med at indsende ansøgninger og dokumentationsbegæringer, har ud over hendes aktuelt flere sager, hvor det er dokumentationen, der volder problemet.
En problematik man genkender i FOA Vestsjælland, ifølge Annette Elvensø, der er social- og beskæftigelsespolitisk ansvarlig.
"I 70'erne og 80'erne var der ikke altid hånd i hanke med indberetningspligten, og der kan være små virksomheder, der er gået konkurs og ikke eksisterer længere, gamle arbejdsgivere, der ikke lever mere, eller folk der startede som arbejdsdrenge eller arbejdskvinder for den lokale købmand, og hvor købmanden ikke findes i dag. Her kan dokumentationen bliver et problem," siger Annette Elvensø.
Har ingen lønsedler tilbage
Solvej Rusbjerg indsendte sin ansøgning til Rigsarkivet i fredags og håber på en hurtig sagsbehandling.
"Jeg har allerede været på arbejdsmarkedet i knapt 42 år, jeg startede, da jeg var 17. Jeg er slidt nu," siger den snart 65-årige husassistent hos plejecentrene Møllestien og Møllegaarden i Skive.
Hun håber, at hun kan trække sig tidligere end hendes folkepensionsalder på 67 år ellers tilskriver. For efter et langt og omskifteligt arbejdsliv som vaskerimedarbejder på hospital, arbejde på fiskeri-og møbelfabrikker, som kiosk- og bagerimedarbejder og til sidst som husassistent i ældreplejen, er hun træt.
"Jeg har ikke nogen udtalelser eller lønsedler fra den tid. Ingenting. Men jeg håber virkelig, at det går igennem. Det skal jo ikke være sådan, at jeg når jeg endelig kan gå på pension, så er jeg helt færdig. Jeg vil også have lidt energi tilbage, så jeg får noget ud af mit liv og mine børnebørn," siger hun.
Svært at dokumentere
Hos FOA er forbundssekretær Maria Melchiorsen bekymret over vanskelighederne ved at skaffe dokumentation. Hun påpeger, at mange af FOAs medlemmer har haft et omskifteligt arbejdsliv, hvor de måske er startet som helt unge arbejdsmænd- eller kvinder. Og det kan være svært at dokumentere.
”Det ændrer ikke ved, at de har haft mange år på arbejdsmarkedet og har brug for at trække sig. Det samme gælder medlemmer, der måske kommer fra udlandet, og hvordan dokumenterer man deres arbejdsmarkedstilknytning i et andet land? Det her spørgsmål har helt klart vores bevågenhed,” siger hun
Beskæftigelsesministeriet oplyser, at man i denne uge vil offentliggøre, hvor mange ansøgninger om tidlig pension, Udbetaling Danmark har fået.
Det kan Rigsarkivet hjælpe dig med ...
Rigsarkivet vejleder ikke om tidlig pension, men kan hjælpe dig med at fremfinde relevant dokumentation på baggrund af specifikke forespørgsler. Det sker via en blanket på Rigsarkivets hjemmeside på www.sa.dk/tidligpension
Rigsarkivets samlinger rummer mange forskellige registre og arkiver fra offentlige myndigheder, der dækker forskellige perioder, f.eks.:
- Det centrale skatteyderregister
- Personindkomstregister/AKM
- Sygedagpengeregister
- Arbejdsløshedsstatistikregister
- Kontanthjælpsregister
Kilde: Vicedirektør i Rigsarkivet Ole Magnus Mølbak Andersen