Snyd ikke dig selv: Sådan får du mest ud af forskudsopgørelsen

Mange togpendlere nyder godt af befordringsfradrag
Mange togpendlere nyder godt af befordringsfradrag. Colourbox

Den 12. november kan du se din forskudsopgørelse for næste år – og rette i den, hvis Skat ikke har ramt helt rigtigt med deres skøn.

06. november

Der kan være mange penge at hente på bundlinjen hver måned, hvis man holder øje med de rigtige ting på forskudsopgørelsen.

”Det er vigtigt at huske sine fradrag, så man også får glæde af dem hver måned frem for at få et større beløb udbetalt næste år,” siger kunderådgiver i PenSam Bank Torben S. Jørgensen.

"Så god en forretning er det heller ikke, at pengene står hos skattevæsnet."

Her er et overblik over de ting, du typisk skal tjekke efter.

  1. 1

    Renteudgifter

    Hvis du ved, at du næste år får flere eller færre renteudgifter, skal du tjekke rubrikkerne 481 (diverse lån) og 483 (realkreditlån). De tal, der er fortrykt, baserer sig nemlig på dine renteudgifter fra 2023 og 2024.

    Måske har du betalt et lån ud eller fået lavere renter på dine lån. I de tilfælde kan dit fradrag være for højt, og du ender med et skattesmæk i 2026.

    Det kan også være, du forventer at optage et lån, eller du er ved at købe fast ejendom. Så skal du opjustere dine forventede renteudgifter og dermed få et højere fradrag og flere penge udbetalt.

  2. 2

    Befordringsfradrag

    Hvis du har mere end 12 kilometers transport til din arbejdsplads, kan du få befordringsfradrag for de dage, hvor du kører til og fra arbejde. Det er felt 417 på din forskudsopgørelse, og det er ikke altid udfyldt på forhånd.

    Jo længere du har til arbejde, desto flere penge risikerer du at snyde dig selv for. Men selv et kort stræk kan blive til mange penge, når man tæller alle arbejdsdagene med.

    NB: Læg mærke til, at beløbet, du angiver på forskudsopgørelsen, ikke bliver stående, når årsopgørelsen kommer. Så skal det beregnes igen ud fra den præcise transport, du har haft.

  3. 3

    Lønnen

    Hvis dine forhold ser ud til at ændre sig i 2025, skal du ændre i det beløb, du forventer at tjene i rubrik 201 omkring din årsindtægt før skat og arbejdsmarkedsbidrag (AM). 

    Det er dog særligt, hvis du går markant op eller ned i indtægt, at det får en betydning – går du meget op i løn, kan det betyde noget for din skatteprocent, hvis du tjener så mange penge, at du betaler topskat.

    Går du meget ned i løn, kan du ikke mindst i 2025 risikere et skattesmæk, hvis du ikke retter det til. Beskæftigelsesfradraget stiger nemlig ifølge PenSam Bank usædvanligt meget (til maksimalt 55.600 kr.), så det risikerer at være for højt, fordi det beregnes efter den forventede indtægt.

    Hvis du kommer på dagpenge, kontanthjælp, pension eller efterløn i 2025, bør du også få rettet forskudsopgørelsen.

  4. 4

    Service- og håndværkerfradrag

    Der er fradrag for udvalgte serviceydelser, som udføres i hjemmet eller fritidsboligen – for eksempel havearbejde, rengøring og børnepasning.

    Hvis du for eksempel har betalt 1.000 kroner for en serviceydelse, sparer du cirka 260 kroner i skat.

    I 2025 er fradraget på op til 12.400 kroner pr. person, og det udfyldes i felt 461. Det kan dog ikke gøres på forhånd.

    Det ventes også, at håndværkerfradraget får comeback næste år. I hvert fald er der afsat 300 millioner kroner til det i udspillet til næste års finanslov, som ikke er vedtaget endnu. Fradraget bliver dog øremærket energirenovering og klimasikring.

  5. 5

    Velgørenhed

    Bidrag til en lang række velgørende organisationer og foreninger er fradragsberettigede – hele listen kan findes hos Skat HER.

    Det gælder beløb på samlet op til 19.000 kroner.

    Det er dog ikke dig selv, der kan oplyse tallet på forskudsopgørelsen, men derimod den sag eller forening, du støtter, som skal oplyse din donation til Skat. Og det kan de kun, hvis de har dit cpr-nummer. Så det kan måske være værd at huske og undersøge, hvis du har overskud i budgettet til denne form for velgørenhed.

  6. 6

    Husk boligskatten

    Husk boligskatten

    Hvis du ikke vil indefryse stigningen i din boligskat, skal du aktivt melde den fra i forskudsopgørelsen indtil 31. december 2024. Indefrysningen sker nemlig helt automatisk, så det er dig selv, der skal slå den fra. Bemærk, at der kommer renter på indefrysningen fra 2025.

    Læs mere her 

    At vi kan indefryse stigninger i boligskat skyldes, at man besluttede, at ingen boligejere skal betale mere i skat, end de gjorde i 2017.

    Sådan til- eller framelder du indefrysningsordningen:

    • Log ind på TastSelv (skat.dk) 
    • Vælg "forskudsopgørelsen"
    • Vælg 2024 øverst på siden, hvis du vil framelde indefrysningslån i 2024. Vælg 2025, hvis du vil framelde i 2025. 
    • Rul ned til "Eksisterende ejendomme og grunde", og tryk på ejendommen
    • Tryk på "Vælg eller fravælg indefrysningslån til betaling af stigninger i din boligskat”
    • Vælg ”ja” eller ”nej” i feltet: "Ønskes indefrysningslån til betaling af skattestigninger?"
    • Tryk på "Registrer" nederst på siden
    • Tryk på "Beregn"
    • Tryk på "Godkend"

    Kilde: Vurderingsportalen og Nykredit

HUSK OGSÅ

  • Hvis du vil være sikker på, at ændringerne slår igennem på den første løn, du får udbetalt i 2025, skal du senest have ændret din forskudsopgørelse midt i januar. Ellers er det Skats anslåede tal, der gælder.
  • Du vil dog aldrig blive snydt i den sidste ende – eventuelt fradrag, du ikke har fået i januar eller de følgende måneder, vil blive fordelt på årets resterende måneder. Og i marts 2026 bliver det endelige regnskab gjort op på årsopgørelsen for 2025, og så får du enten penge tilbage i Skat eller skal betale et restbeløb.
  • Vær også opmærksom på, at det ikke er registreret på forskudsopgørelsen, hvis du har købt eller solgt bolig efter 1. september 2024. Det har betydning for grundskyld – som nu opkræves over skatten – og ejendomsværdiskat.
  • Juster forskudsopgørelsen løbende, hvis for eksempel din indtægt, dine renteudgifter eller bolig- og transportforhold ændrer sig.

Kilder: Skatteforvaltningen, Håndværkerfradrag.dk, Nykredit, PenSam Bank og Ritzau


Fagbladet anbefaler