Skal du framelde indefrysningsordningen? Husk at gøre det inden nytår, hvis du vil undgå statslån
Du vælger selv, om du vil tage imod det indfrysningslån, du automatisk er tilmeldt, hvis din boligvurdering er steget, og din grundskyld er gået op.
26. december
Stigende boligpriser betyder stigende ejendomsvurderinger. Og hvis din ejendomsvurdering er steget, så stiger din grundskyld – altså ejendomsskatten – sammen med den.
Og nu kommer vi til det nye - og det lidt forvirrende. For hvis din grundskyld er steget, og du tidligere har haft et indefrysningslån (måske uden at vide det) hos kommunen, fordi du ikke aktivt har frameldt dig lånet, så fortsætter indefrysningen.
Hvis altså ikke du framelder den på din forskudsopgørelse inden den 31. december 2024. Og her skal du være særligt obs. For nu, hvor staten har overtaget lånet fra kommunerne, ryger der renter på.
Det har ellers indtil nu været et rentefrit lån, men det er altså slut nu. I 2025 er renten på 3,54, og de renter kan ikke trækkes fra, som for eksempel renter på et realkreditlån. Man vælger indefrysningslånet for et år ad gangen, og hvad renterne på lånet er efter 2025, ved vi ikke.
-
1
Vil du virkelig have lånet?
Det lyder lidt kompliceret - og det har også været kritiseret, at man på den måde låner penge uden selv at bede om det. Derfor er det ekstra vigtigt at tage stilling til, om det er noget, man virkelig vil. Og om det gavner ens situation. For eksempel, hvis man sidder stramt i det og har brug for at låne pengene til en rente, der for eksempel ligger under renteniveauet for almindelige banklån.
-
2
Hvorfor blev lånet lavet?
Historien begyndte i 2017, hvor det politisk blev besluttet, at skatterne – herunder boligskatterne - ikke måtte stige. Derfor lavede man indefrysningsordningen, som blev lavet til et lån, som først skulle indfries den dag, boligen bliver solgt. Fra 2018 til 2023 var det indefrysningslån rentefrit. Men det betyder altså også, at lånet skal indfries den dag, du sæler din bolig.
-
3
Hvor mange renter kommer der på?
Fra 2024 kommer der renter på lånet. Hvis man indefryser sin stigning i boligskatten i 2024, stifter man lånet 1. januar 2025. Her er renterne 3,57 procent, men man får et rentenedslag på 25 procent, så renten i alt havner på 2,68 procent. Hvis du stopper lånet inden nytår, får du ikke renter på lånet. Renten for 2025 er stadig ukendt. Husk, at renten ikke kan trækkes fra, lige som du ellers kan, hvis du for eksempel har et realkreditlån.
Læs mere på borger.dk, hvor du kan se din foreløbigt indefrosne boligskat. Her kan du også til- og framelde dig ordningen. Hvis du framelder dig inden nytår, skal du betale det samlede indefrosne beløb til og med senest forfaldne rate, og du kan ikke fortryde for indeværende år. Men du kan selvfølgelig tilmelde dig igen næste år.
På forskudsopgørelsen på skat.dk kan du se, hvor meget du kan forvente at indefryse i det kommende år. Her kan du også til- og framelde dig ordningen. Læs på vurderingsportalen, hvordan du gør.
-
4
Lån frem til 2024 bliver i kommunerne
Indefrysningslån frem til 2024 bliver indtil videre i kommunerne og er fortsat rentefri. Hvis du vil have overblik over dine lån frem til 2024, skal du kontakte den kommune, der har bevilget lånet (den kommune, som ejendommen ligger i).
-
5
Sådan til- og fravælger du lånet på din forskudsopgørelse
Sådan til- og fravælger du lånet på din forskudsopgørelse
Fra den 1. januar 2024 overtog Skatteforvaltningen ansvaret for nye indefrysningslån. Det betyder, at du fra 2024 skal vælge/fravælge indefrysningslån på din forskudsopgørelse.• Log ind på TastSelv (skat.dk)
• Vælg "forskudsopgørelsen"
• Vælg 2024 øverst på siden, hvis du vil framelde indefrysningslån i 2024. Vælg 2025, hvis du vil framelde i 2025.
• Rul ned til "Eksisterende ejendomme og grunde", og tryk på ejendommen
• Tryk på "Vælg eller fravælg indefrysningslån til betaling af stigninger i din boligskat”
• Vælg ”ja” eller ”nej” i feltet: "Ønskes indefrysningslån til betaling af skattestigninger?"
• Tryk på "Registrer" nederst på siden
• Tryk på "Beregn"
• Tryk på "Godkend"
Hvis du vil indfri noget af lånet for 2024, kan du fra 2025 gøre det via TastSelv/boligskattelån .
-
6
Pensionister kan fortsat låne til betaling af grundskyld
Boligejere, der har nået folkepensionsalderen eller modtager efterløn/pension kan låne til deres grundskyld. Det samme gælder, hvis de ejer deres ejendom sammen med en ægtefælle, der er berettiget til folkepension eller modtager efterløn/pension.
-
7
Automatisk tillægslån, hvis du har indefrysningslån
Hvis du har tilvalgt indefrysningslån inden udgangen af 2024, får du muligvis endnu et lån, du ikke selv har stiftet. Det sker, hvis du har fået en for stor skatterabat på boligskatten, og du derfor er blevet opkrævet for lidt i boligskat. Hvis du er en af dem, der har betalt for lidt, og du derfor får et tillægslån, har du allerede fået besked om det i din e-boks.
Og hvis lånet er på mere end 5.000 kroner, fik du allerede besked i april 2024. Vær opmærksom på, at det samme kommer til at ske i 2025, hvis du ikke foretager dig noget.
Der er mulighed for at indfri lånet og framelde det for 2025. Hvordan kan du se, hvis du går ind på vurderingsportalen her.
Grunden til en for stor skatterabat og manglende opkrævning handler om it-problemer myndighedernes it-systemer ikke kan beregne skatterabatten for både ejendomsværdiskat og grundskyld. Samlet set er der skabt så meget forvirring hos boligejerne, at Folketingets Ombudsmand, Henrik Bloch Andersen, nu har valgt på eget initiativ at gå ind i sagen, melder Politiken.
Kilder: Nordea, Vurderingsportalen, Politiken