Prisstigninger får FOA-medlemmer til at droppe nødvendige indkøb – især én gruppe er hårdt ramt– især én gruppe er hårdt ramt
Hvert fjerde FOA-medlem har droppet indkøb af helt nødvendige ting som tøj og sko. Enlige forsørgere er dem, der mærker den økonomiske krise mest. Det viser en undersøgelse blandt FOAs medlemmer.
31. august 2022
En uforudset udgift på 10.000 kroner kan vælte budgettet for fire ud af ti FOA-medlemmer – som for eksempel social- og sundhedsassistenter, pædagogmedhjælpere eller rengøringsmedarbejdere. Det viser en undersøgelse blandt FOAs medlemmer.
I løbet af det seneste år har omkring hvert fjerde FOA-medlem undladt at gå til tandlæge af økonomiske grunde. Lige så mange har heller ikke haft råd til at udskifte eller reparere hårde hvidevarer, selvom de har været i stykker eller er helt slidt ned. En ud af fire har også ladet være med at købe nødvendigt tøj eller fodtøj, fordi der ikke har været penge nok på kontoen.
Lavtlønnede hårdest ramt
Når priserne stiger historisk meget, rammer det de lavtlønnede grupper mere end de højtlønnede. Mange lavtlønnede har selvsagt ikke så meget luft i økonomien som højtlønnede, lyder det fra direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Lars Andersen.
”De højtlønnede har typisk en større buffer i deres økonomi i form af en opsparing. I og med at de har en højere løn, har de højtlønnede som regel også et forbrug bestående af ikke-nødvendige ting, som man kan skrue ned på uden at ramme de nødvendige ting,” siger han.
Særligt enlige forsørgere er hårdt ramt af de stigende priser på alt fra æg til pasta og benzin. Hele 78 procent af de FOA-medlemmer, som bor alene med børn, svarer i FOAs undersøgelse, at de ville have svært ved at klare en uforudset udgift på 10.000 kroner. Det er endda medlemmer, som er i arbejde og tjener en løn.
FOA: Søg om hjælp
Forbundsformand i FOA Mona Striib føler med de mest økonomisk pressede medlemmer, som ikke kan få lønnen til at række. Hun bemærker, at vi ser de største prisstigninger i knap 40 år.
”Det er fuldstændigt uhyggeligt, for vi ved ikke, hvornår det stopper. Det er ganske skræmmende, og man får jo ondt i maven på vegne af medlemmerne. Vi ved godt, at der er mange, der er i en voldsomt trængt situation,” siger hun og tilføjer, at FOA har presset på for, at der kommer flere hjælpepakker fra regeringen, men det kræver, at der er et politisk flertal.
Mona Striib opfordrer de allermest trængte medlemmer til at søge hjælp i kommunen. Hun peger på, at folk med en meget lav indtægt har mulighed for at søge om hjælp til engangsudgifter, der er helt nødvendige – og som budgettet ikke levner plads til at finansiere.
”Det kunne være, at man stod med en tandbyld og ikke havde råd til at komme til tandlæge. Det kunne være, at barnet havde fået hul i kondiskoen og ikke havde andet fodtøj,” siger Mona Striib og tilføjer:
”Det er altså en trist situation, at vi har rigtig mange medlemmer med den indtægt, de har, og med det timetal, de er ansat på, så klarer de ikke bare en lille bitte ekstra udgift til noget uforudset,” lyder det fra Mona Striib.
7 råd til at styrke din økonomi
-
1
Giv budgettet et servicetjek
Find luppen frem og giv dit budget et ekstra kritisk blik. Du kan måske spare på streamingpakker, mobilabonnement og tv-pakker. Eller noget helt fjerde. Mange bække små kan virkelig gøre en forskel i disse tider.
-
2
Gamle strømslugere
Har du et gammelt køleskab eller en ældre kummefryser, kan det ofte betale sig at udskifte til en mere energivenlig model. Og noget så enkelt som at slukke helt for elapparater og skifte til sparepærer kan virkelig være med til at få elregningen til ikke at spinne ud af kontrol.
-
3
Kontanter i kuverter
Du kan også overveje at indføre det gode gamle kuvertsystem, hvor man deler månedens rådighedsbeløb op i uger og på den måde får et bedre overblik og får pengene til at strække til hele måneden.
-
4
Farvel til naturgassen
Har du naturgas som energikilde, kan du overveje at omlægge til eksempelvis en varmepumpe. Her er trods høje elpriser udsigt til markante besparelser. Og i øjeblikket er der forskellige tilskudsordninger via blandt andet PenSam Banks samarbejdspartner Totalkredit.
-
5
Få et energitjek
Der kan være mange penge at spare ved at få en energikonsulent ud og gennemgå boligen og komme med forslag til forbedringer. Den gennemgang kan man også få tilskud til gennem Totalkredit.
-
6
Boliglån og forsikringer
Forsikringer og boliglån er ofte tunge store poster i budgettet. Som medlem af FOA kan man her potentielt spare tusindvis af kroner årligt gennem PenSam Bank og PenSam Forsikring. Det kan man, fordi PenSam er 100 % ejet af FOA.
-
7
Varmechecken
Godt 400.000 husstande fik i august en skattefri varmecheck på 6.000 kroner. Hvis din husstand ikke har modtaget varmechecken, og du mener, at din husstand er berettiget til varmechecken, kan du i begyndelsen af 2023 ansøge om at få udbetalt varmechecken.
Kilde: Kenneth Hansen, PenSam Bank