Prisen på fjernvarme stiger: Det kan du gøre, og det skal du vide

Fjernvarmeselskaber varsler højere priser den her vinter. Fagbladet FOA hjælper dig her til at holde på varmen - og passe på pengepungen.

17. november

Hvis dit hjem opvarmes af fjernvarme, får du den med højst sandsynlighed fra en af de 354 danske fjernvarmeselskaber, som leverer 99 procent af fjernvarmen i Danmark.

Det kan være, at du allerede har fået et brev ind ad døren, hvor der står, at prisen for fjernvarme kommer til at stige. Hvis du for eksempel får varme fra VEKS, som dækker Københavns Vestegn, kommer din regning til at stige med 15 procent i 2025. 

Fjernvarme Fyn hævede allerede prisen fra den 1. oktober 2024 med 21,4 procent

Fagbladet FOA guider dig derfor til, hvordan du kan holde på varmen den kommende vinter – uden at det behøver at involvere at varme hænderne med svovlstikker.

  1. 1

    Luft rigtigt ud

    Det kan være fristende at holde vinduer lukkede for at holde på varmen. Men det er vigtigt at beholde et godt indeklima, da man i værste fald kan blive syg. I stedet for at lufte ud i lang tid, så gør det to til tre gange dagligt i fem til 10 minutter. På den måde bliver lofter, vægge og gulve ikke kølet ned. Det vil erstatte dit hjem med tør luft, som er billigere at varme op.

  2. 2

    Indstil alle radiatorer

    Umiddelbart lyder det ulogisk at have radiatorer tændt langt væk fra hvor, man sidder, men faktisk er det bedst for varmeregningen. Ved at indstille alle rummets radiatorer ens, får man en mere jævn varme.

  3. 3

    Tjek dine termostater

    Hvis dine radiatorer er udstyret med ældre termostater, bør du overveje at udskifte dem til nye. Ifølge Danfoss kan du nemlig spare op til 23 procent på varmeregningen, hvis du skifter fra en 15 år gammel termostat til en ny. Der findes selvregulerende termostater, som for eksempel kan sænke varmen, når du ikke er hjemme. 

  4. 4

    Udnyt gardiner og persienner

    Så snart mørket har trængt sig på, og du har udnyttet alt varmen fra sollyset, kan du med fordel trække for. Gardiner og persienner hjælper med at holde på varmen og fungerer som ekstra isolering. 

  5. 5

    Det må gerne være fodkoldt

    Det kan være fristende, at skrue så meget op for varmen, at det føles som at gå rundt i en sauna – især når det er bidende koldt udenfor. Faktisk behøver et rum ikke at være varmere end 19 til 21 grader. Hvis du stadigvæk fryser, kan du overveje at anskaffe dig et par varme sokker eller sutsko.

  6. 6

    Sænk temperaturen

    På termostaten betyder hver streg nedad en reducering af varmeudgiften på fem til seks procent. Hvis du sænker temperaturen, mens du ikke er hjemme eller sover, kan du derfor spare penge på regningen.

  7. 7

    Møbler skal væk fra radiatoren

    Når du har din sofa eller andre møbler foran radiatoren, har varmen svært ved at fordele sig ud i rummet. Det betyder, at meget af dens udbytte derfor går tabt. Anbefalingen er derfor, at der skal være en minimumsafstand på 15 til 20 centimeter fra møbel til radiator.


Fagbladet anbefaler