OK20: FOA indgår ny overenskomst for handicaphjælpere
Dansk Erhverv og FOA har lavet aftale om løn- og ansættelsesvilkår for handicaphjælpere. Men de vilkår undergraves ofte, når kommunerne beregner deres tilskud til den handicappede. FOA vil have politisk indgreb.
05. marts 2020
”Vi er rimeligt tilfredse med det resultat, vi har opnået,” siger FOAs næstformand Thomas Enghausen om de nye overenskomster, FOA netop har aftalt med Dansk Erhverv for handicaphjælpere på BPA-ordningen (Borgerstyret Personlig Assistance) og for handicaphjælpere uden for denne ordning.
”Men …,” tilføjer Thomas Enghausen og understreger, at der er tale om et stort MEN i forhold til BPA-overenskomsten.
”Vi er meget bevidste om, at der hænger en stor udfordring over det overenskomstområde. For når kommunerne udmåler deres tilskud til den handicappede, risikerer vi, at det påvirker de resultater, vi opnår ved forhandlingsbordet.”
Sjette ferieuge mistes ofte
En del handicaphjælpere må for eksempel give afkald på den sjette ferieuge (overenskomstens feriefridage), fordi en række kommuner ikke afsætter penge til den.
”Det er helt absurd, at vi kan aftale en overenskomst og nogle satser for det ene og det andet, hvorefter nogle kommuner udmåler for lavt tilskud i forhold til overenskomsten,” siger Thomas Enghausen.
FOA vil nu have politisk indgriben i sagen.
”Vi er enige med arbejdsgiverne om, at vi skal have gjort noget ved det her gråzone-arbejdsmarked. Det kræver en henvendelse til Christiansborg, og det kræver en minister, der vil tage området alvorligt” siger Thomas Enghausen.
Brug for ændret bekendtgørelse
FOA vil have ændringer i den statslige bekendtgørelse, der regulerer kommunernes beregning af tilskud, forklarer Jakob Bang, der er forhandlingschef i FOA.
”Politikerne skal sikre normale forhandlingsforhold. Vi er især vrede over, at bekendtgørelsen fjerner den sjette ferieuge fra en overenskomst, der indeholder den sjette ferieuge. Og mens ’Frit valg’ bliver udbygget på det private arbejdsmarked, er det ikke en del af de obligatoriske elementer i bekendtgørelsen. Så hvis vi udbygger ”Frit valg” på denne overenskomst, så er der ikke dækning i kommunerne til at betale for det,” siger han og tilføjer:
”Vi kan blive enige med arbejdsgiverne om hvad som helst, men kommunerne trækker stikket, og det gør de med henvisning til, at Folketinget har sat så lave rammer, som de har.”
FOA nu alene om overenskomsten
Lønnen til BPA-handicaphjælperne har ikke været til forhandling, da den reguleres efter de offentlige overenskomster.
Tidligere har 3F også været part i BPA-overenskomsten, men den nye overenskomst er alene et anliggende for FOA. Det betyder blandt andet, at nye handicaphjælpere skal optages i FOA-medlemmernes pensionsselskab PenSam.
”Fremadrettet er det suverænt FOAs overenskomst, så efter den 1. juli kan BPA-handicaphjælpere ikke optages i Pension Danmark.” siger Jakob Bang.
Ny OK også for handicaphjælpere uden for BPA
FOA har også indgået ny overenskomst for handicaphjælpere uden for BPA-ordningen. Der er typisk tale om respirationshjælp, og denne aftale er i store træk på samme økonomiske niveau som BPA-overenskomsten, oplyser Jakob Bang.
Flere af de overordnede elementer fra de store forlig på det private arbejdsmarked (industri- og transportområdet) indgår også i FOAs aftaler, for eksempel øremærket forældreorlov.
FOAs overenskomster på det private arbejdsmarked skal godkendes ved urafstemning, før de kan træde i kraft.
Læs kronik af FOAs næstformand Thomas Enghausen om kommunernes brug af BPA-ordningen