Nu får pædagogen Rasmus sin første lønforhøjelse efter OK24: Så meget stiger han
”På papiret ser det fint ud for mig,” siger Rasmus Fog-Nielsen. Som pædagog har han fået et ekstra lønløft, men han ærgrer sig over, at alt for mange faggrupper stadig halter bagefter.
30. maj
Rasmus Fog-Nielsen var ikke i tvivl, da han midt i marts skulle tage stilling til de nye overenskomster. Han stemte NEJ.
”Lønforhøjelserne er ikke store nok til at hente det tab, vi fik under inflationen for et par år siden. Og de kvindedominerede fag er stadig underbetalte,” siger den 36-årige pædagog, der til daglig er ansat i en ungdomsklub – eller et ungeværk, som det hedder i dag – i Københavns Kommune.
Rasmus Fog-Nielsen er omfattet af de generelle lønstigninger, som stort set alle FOAs medlemmer – som beskrevet her – nu får andel i. Men som pædagog tilhører han også en af de faggrupper, der får andel i regeringens ekstraordinære lønløft.
”Når man lægger de to beløb sammen, er min månedsløn i første omgang forhøjet med knap 1.750 kroner,” siger Rasmus Fog-Nielsen.
Det er da flotte tal, men ...
Det kunne aflæses, da han torsdag modtog sin maj-løn, hvor lønforhøjelsen optræder for første gang.
Eller hovedparten. Af tekniske årsager må han nemlig vente med det ekstraordinære lønløft på 481 kroner om måneden. Det beløb udbetales senest med junilønnen – og med tilbagevirkende kraft.
Indtil 1. april i år tjente han lige godt 27.500 kroner om måneden – før diverse individuelle tillæg. Men når alle elementer i den nye overenskomst er udmøntet om knap to år – lige fra den resterende portion af de generelle lønstigninger til detaljerne i det ekstraordinære lønløft – vil hans månedsløn være steget med knap 4.000 kroner. Igen før diverse tillæg.
”Det er flotte tal, som ser fine ud på papiret, og de passer til det, jeg selv har regnet mig frem til. Men vi er stadig ikke i nærheden af at have lukket skellet til de mandedominerede fag,” siger han.
Fantastisk aldersgruppe
Rasmus Fog-Nielsen har arbejdet med de 14 til 17-årige siden 2009. Først som ufaglært, siden som pædagogisk assistent, og for tre år siden blev han færdig med pædagoguddannelsen.
Han arbejder 35 timer om ugen, og hans arbejdstid i ungeværket i det københavnske nordvestkvarter ligger i tidsrummet fra klokken 14 til 21.
Her kan teenagerne boltre sig i klubbens digitale værksted, og Rasmus Fog-Nielsen lægger ikke skjul på, at han er vild med jobbet og stolt af faget.
”Det er en fantastisk aldersgruppe, og så har jeg en meget inspirerende leder. Han er god til at tænke ud af boksen og finde nye veje i ungepædagogikken. Jeg er meget glad for at være dér,” siger han.
Nødvendigt med to job
Som pædagog er han medlem af LFS, hvor forretningsudvalget anbefalede medlemmerne at stemme nej til de nye overenskomster.
Den beslutning havde Rasmus Fog-Nielsen allerede truffet, da overenskomstens samlede ramme på 8,8 procent faldt på plads tidligt i forhandlingsforløbet. Den ramme var han ikke tilfreds med – uagtet at han som pædagog havde udsigt til et ekstra lønløft.
”Det er ikke nok blot at give ekstra lønforhøjelser til enkelte faggrupper, som det skete denne gang. I stedet for de her små skridt bør regering og folketing afsætte 30 milliarder kroner, så vi en gang for alle får lukket hullet ned til de kvindedominerede fag,” siger han og fortsætter:
”Og så er det jo håbløst, at vores lønninger stiger i procenter. De skal stige i kroner og øre.”
Ud over pædagogjobbet arbejder Rasmus Fog-Nielsen også som vagt i det københavnske natte- og koncertliv. Og det gør han ikke for sjov.
”Jeg bor alene, men har min søn hver anden uge. Hvis der udover udgifterne til husleje og mad og den slags også skal være råd til at købe legetøj, gaver og oplevelser til ham, er det nødvendigt med sådan et bijob i mine friweekender.”
Ekstraordinær travlhed i LFS
I LFS har de nye overenskomster med de ekstraordinære lønstigninger også givet ekstraordinær travlhed, fortæller Martin Kragballe, der er formand for almenområdet i LFS.
”Mange medlemmer har henvendt sig for at få svar på, hvad overenskomsten betyder for den enkelte, og her gælder det om at holde tungen lige i munden,” siger han.
Og det gør han med henvisning til, at afdelingen både organiserer både pædagoger, pædagogiske assistenter, pædagogmedhjælpere og dagplejere – og der er medlemmer i både regioner og kommuner.
Det er dog kun de uddannede pædagoger, der får et ekstra lønløft i kraft af deres fag. Men andre – som for eksempel pædagogiske assistenter og pædagogmedhjælpere – kan også få del i pengene, hvis de arbejder på skæve tidspunkter på døgnområdet. Her er der nye forhøjede særydelser og tillæg for de ansatte i kommunerne såvel som i regionerne.
”Lige så snart OK-aftalen var sendt til afstemning, inviterede vi tillidsrepræsentanterne til nogle stormøder, som blev meget velbesøgte. Samtidig lagde vi også en lønberegner på vores hjemmeside, hvor alle punkt for punkt kunne få hjælp til at få overblik over lønstigningerne. Og den var der mange, der benyttede sig af,” siger Martin Kragballe.
Han forventer, at der kan komme flere henvendelser fra medlemmerne, når de har modtaget deres maj-løn.
”Der kan være spørgsmål til enkelte beregninger, men så er der også et par kommuner, som først bliver klar til at udbetale det ekstraordinære lønløft om en måned eller to,” siger Martin Kragballe.