Nødudgang til de nedslidte er en nødvendighed
Mulighed for tidlig tilbagetrækning til dem, med de hårdeste arbejdsliv er afgørende. Både for de nedslidte selv, de unge, der skal ind på arbejdsmarkedet og for befolkningens opbakning til en højere pensionsalder, siger direktør for AE-Rådet.
09. juli 2020
De, der har været på arbejdsmarkedet længe og er slidte, skal også have mulighed for at gå tidligere.
Sådan lyder appellen fra Lars Andersen, direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, forud for den pensionsreform, regeringen vil præsentere efter sommerferien.
”Der er brug for en nødudgang til dem, der er mest slidte, og jo hurtigere det bliver sat i gang, jo bedre,” siger Lars Andersen.
To fluer med et smæk
For en pensionsordning til de slidte er også en håndsrækning til de unge, som lige nu på grund af coronakrisen har sværere ved at finde plads på arbejdsmarkedet.
I april var 5,4 procent af arbejdsstyrken ramt af ledighed - et tal der næsten er på højde med arbejdsløsheden under finanskrisen - og ledigheden rammer især de unge hårdt.
Læs også: Sosu: Jeg frygter at gå ind i mit otium med rollator
”Lige nu vil være et godt tidspunkt. Vi står i en situation, hvor vi må forudse, at der i de næste to år vil være en høj arbejdsløshed,” siger han og understreger, at en ordning til de slidte vil være at slå to fluer med et smæk.
De, der har haft det hårdeste arbejdsliv og været længst tid på arbejdsmarkedet, får lov til at trække sig tilbage og få nogle gode år på pension, samtidig med at de unge, der gerne vil ind på arbejdsmarkedet får mulighed for at komme hurtigt i gang.
”Det er lige som da man fik skabt noget omrøring på arbejdsmarkedet og skabte jobåbninger ved hjælp af orlovsordninger i 90’erne, hvor vi også havde en høj arbejdsløshed.”
Seniorpension og efterløn
De nuværende ordninger for tidligere tilbagetrækning er ikke tilstrækkelige, lyder det fra Lars Andersen. Seniorpensionen er kun en mulighed for de få, og efterlønnen er så forringet, at den de facto er afskaffet.
”Da man lavede Velfærdsforliget i 2006 var forudsætningen for en gradvis forhøjelse af pensionsalderen at vi havde efterlønsordningen. Og da den teknisk set blev afskaffet i 2011, var det i princippet et brud på velfærdsforliget,” siger Lars Andersen.
Læs også: Professor: Pensionsproblem skal løses
Deltidsarbejde og barselsorlov
Men det er ikke en ny efterlønsordning, Lars Andersen efterlyser. I stedet taler han om en reel differentieret pensionsalder, der tager højde for, hvor længe man har været på arbejdsmarkedet, så de, der har knoklet for samfundet i årevis får mulighed for en værdig tilbagetrækning. En stor objektiv ordning, der vel at mærke ikke stiller kvinder dårligere, fordi de har haft barselsorlov, og som ikke straffer dem, der har haft deltidsarbejde.
”Hvis ikke der kommer en mulighed for en tidligere tilbagetrækning for dem, der har haft et hårdt arbejdsliv og har brug for at forlade arbejdsmarkedet, så vil den folkelige opbakning til en forhøjet pensionsalder forsvinde."