Hvad skal din teenager efter 9. klasse?Så meget kan du spare

Fagbladet FOA guider dig her til, hvordan du kan sende din teenager på for eksempel efterskole, når 9. klassen er afsluttet. Colourbox

Fagbladet FOA guider dig til, hvordan du kan opfylde dit barns ønske om for eksempel et efterskoleophold.

10. august

Sommeren lakker mod enden og måske er din teenager på vej mod sit sidste år i folkeskolen. Måske har svedeture og søvnløse nætter meldt sig, bare ved tanken om, hvor dyrt det kan blive at opfylde dit barns 10.klasses ønsker.

Det kan være uoverskueligt at danne et overblik over, hvad der er af tilbud efter 9.klasse, og hvad det skal koste. Fagbladet FOA guider dig derfor til, hvordan du opfylder dit barns ønske uden at blive økonomisk ruineret.
 
Tag et kig på listen og lad dig overraske – der er mange økonomiske tillæg, man kan søge. 
  1. 1

    Efterskole

    Venner for livet, fællesskab og ophøjet selvtillid er noget, mange tager med hjem fra efterskoleopholdet. Hvis din teenager drømmer om værelseskammerater, spændende valgfag og komme væk hjemmefra, er efterskolen et godt sted at være. Her er det muligt at tage både 8., 9. og 10. klasse. 

    Det svinger mellem efterskolerne, hvad et ophold koster. Dog er en fællesnævner statslig elevstøtte, som er et tilskud, der bliver givet til alle elever. Størrelsen på den statslige elevstøtte afhænger af, hvor meget du som forældre tjener. Jo lavere indkomst, jo højere tilskud. 

    Desuden kan der søges om individuel supplerende støtte, som består af en pulje fra staten. Det er efterskolen, som bestemmer hvordan pengene skal fordeles, og støtten skal søges igennem dem. 

    Din estimerede egenbetaling for efterskoleophold, kan beregnes via dette link

  2. 2

    Udveksling i 10. klasse

    Måske er din teenager nysgerrig på at lære et nyt sprog og få venner fra hele verden? Her er kulturelle oplevelser i højsædet, og det er med garanti en rejse, de aldrig glemmer. 

    Et udvekslingsophold kan koste mellem 50.000-200.000 kroner, alt efter organisation og rejsedestination.

    Hvis rådighedsbeløbet ikke lige rækker til en privatskole i New York, er der mange penge at spare, hvis man vælger et udvekslingsophold i et europæisk land. Det skyldes, at der for eksempel ikke er omkostninger til visum og dyre sundhedsforsikringer. 

    Ellers er et godt sparetip at vælge en udvekslingsorganisation som er non-profit. Det betyder b.la., at værtsfamilier ikke får penge for at have dit barn boende, og det gør altså også noget for prisen. 

    Der er desværre ikke statslig støtte til udvekslingsophold, men man kan søge legater, fonde og nogle gange kommunal støtte. Det er alt sammen noget, der skal gøres igennem den udvekslingsorganisation, som I vælger. 

    Her er en søgemaskine over mulige legater.

    Der findes ikke en officiel liste over alle udvekslingsorganisationer i Danmark, men nogle af de største er bandt andet AFS, Rotary, Explorius og YFU Danmark. 

  3. 3

    Privatgymnasium

    Det kan være din teenager slet ikke er skoletræt og har forelsket sig i et privatgymnasium, hvor de kan fordybe sig i bøgerne. 

    Her skal der betales skolepenge, som veksler imellem 2000-5000 kr. om måneden. Prisen afhænger af den enkelte skole, og generelt er de internationale privatgymnasier dyrest. 

    Foreningen Danmarks Private Skoler yder økonomisk hjælp til nedbringelsen af skolepengene igennem Fripladskassen. Når eleven er optaget på skolen, kan man igennem dem ansøge om tilskud. 

    Pengene fordeles efter ansøgning fra skolen og derefter tildeler de tilskud til elever, som de vurderer, har behov for det. Det bliver vurderet ud fra forældrenes indkomst. 

    Her er en oversigt over privatgymnasier i Danmark

  4. 4

    Kostgymnasium 

    Her kombineres den gymnasiale uddannelse med alle de bedste elementer fra efterskolen. Din teenager tager en ungdomsuddannelse omringet af jævnaldrende, som de også bor med. En god mulighed hvis dit barn har brug for at komme lidt væk hjemmefra. 

    Her skal der både betales skolepenge, kost og logi. Et beløb som starter ved omkring 4000 kroner månedligt. Dog er der her også mulighed for tilskud igennem Fripladskassen. Det er også noget der skal ansøges om, igennem skolen. 

    Den helt gode nyhed er, at elever som er fyldt 18 år, og ikke bor hjemme, kan få SU. Grundsatsen i 2024 for folk under 20 år er 4.375 kroner før skat pr. måned. Den reguleres efter hvor meget I som forældre eller værge tjener, også selvom jeres barn bor ude. 

    Fripladskassen uddybes på linket her.

  5. 5

    Ungdomshøjskole

    Ideelt til dig med en teenager, som er træt af karakterræs og bare gerne vil dyrke en interesse. På en ungdomshøjskole bor der elever i alderen 16-19 år, og eleverne kan vælge mellem et ophold på tre, seks eller et helt skoleår. Fælles for ungdomsskolerne er, at der ikke er fokus på resultater, karakter og præstationer, men udelukkende fokus på lysten til at lære. 

    De to ungdomshøjskoler, der findes i Danmark, hedder Egå Ungdoms-Højskole og Ribe Ungdoms-Højskole.  Her ligger ugeprisen på 1295 kroner, efter statsstøtten er trukket fra. Hvis det stadig er for pebret for økonomien, er det også muligt at søge Højskolestipendiet. 

    Det betyder, at optagede elever kan ansøge om et tilskud på 16.400 kroner til at nedsætte egenbetaling for et højskoleophold af mindst 12 ugers varighed. 

    Dog så skal dit barn være fyldt 16 år for at begynde på ungdomshøjskole. I kan læse mere om reglerne her.