Flere penge for arbejde på skæve tidspunkter: Ny aftale gavner pædagogisk personale i regionerne

Det kan mærkes på både pengepungen og pensionen, når pædagoger, pædagogiske assistenter samt omsorgs- og pædagogmedhjælpere i regionerne får hævet timelønnen for aften-, nat- og weekendarbejde.

08. januar

En højere timeløn for at arbejde om aftenen, om natten og i weekenden. Og en ekstra årlig indtægt på 7.370 kroner.

Det er, hvad du her i 2025 har udsigt til, hvis du er ansat som pædagog, pædagogisk assistent eller omsorgs- og pædagogmedhjælper i en af regionerne og arbejder på skæve tidspunkter på eksempelvis regionale bosteder.

De højere særydelser gælder alle på det pædagogiske døgnområde, mens tillægget på godt 7.000 kroner går til alle, der i det forgangne år har haft mindst 300 timers arbejde uden for normal arbejdstid.

De nye tillæg udspringer af den trepartsaftale, som blandt andet sikrede en række faggrupper flere penge for at arbejde på skæve tidspunkter. Heriblandt det pædagogiske personale i regionerne, der er omfattet af de relevante arbejdstidsaftaler.

Så meget stiger lønnen

Konkret betyder det, at pædagogiske assistenter samt omsorgs- og pædagogmedhjælpere nu får 5,78 kroner mere i timen for aften- og natarbejde. Lørdag hæves timelønnen med 4,05 kroner i tidsrummet fra klokken 8 til 24. Og det samme er tilfældet mandag fra klokken 00 til klokken 04.

Og de pædagogiske medarbejdere, der opfylder kravet om 300 timers arbejde uden for normal arbejdstid i 2024, får altså del i det særlige vagttillæg på 7.370 kroner. De penge udbetales løbende med 614 kroner om måneden og optræder første gang på lønsedlen i forbindelse med februar-lønnen.

Og så er det i øvrigt værd at nævne, at indkomsten fra vagttillægget samt størstedelen af genetillæggene tæller med i beregningen af indbetalinger til pensionen.

Værd at vide om vagttillægget

300 timer kan lyde af meget. Men reelt betyder det for eksempel 50 aftenvagter pr. år i tidsrummet 15 - 23, hvor timerne efter 17 tæller med i optællingen af vagttimer. Det svarer til 4.17 vagt pr. måned, altså cirka en aftenvagt om ugen.

De 300 timer kan selvfølgelig opnås på mange måder.

Hvis du er nyansat og bliver ansat i løbet af et kalenderår, justeres optjeningskriteriet på 300 timer forholdsmæssigt.

Læs mere om regionernes aftale og det nye vagttillæg her

Flere grupper kom med

Formålet med trepartsaftalen var at give et ekstraordinært lønløft til fem udvalgte faggrupper – heriblandt pædagoger og sosu-medarbejdere.

Aftaler om særydelser og vagttillæg kom til at gælde for alle medarbejdere, der arbejder på skæve tidspunkter på eksempelvis sygehuse og bosteder, efter pres fra flere sider, herunder FOA.

Det betyder, at alle, der er omfattet af de relevante arbejdstidsaftaler, er sikret flere penge for at arbejde uden for normal arbejdstid – som eksempelvis kost- og servicepersonalet.

Nogle af de mange millioner, der blev afsat til formålet i regionerne, blev allerede givet fri i 2024. I april fik både sosu-ansatte samt kost- og servicemedarbejdere hævet deres honorar for aften-, nat- og weekendarbejde med fem procentpoint, før de i maj blev omfattet af det nye vagttillæg.

I kommunerne blev der lavet tilsvarende aftaler om forhøjet betaling for at arbejde på skæve tidspunkter. Dem kan du læse om her.    

Honorering på mere end en milliard

FOA-formand Mona Striib var i godt humør, da resultatet af forhandlingerne blev præsenteret sidste forår.

”Jeg er meget tilfreds med, at aftalen virkelig rammer bredden. At de personaler, der indgår i vagtarbejdet, også er dem, der får del i vagtbetalingen,” sagde hun dengang til Fagbladet FOA.

På det regionale område blev der via trepartsaftalen samlet afsat mere end milliard kroner til at honorere skæve arbejdstider på sygehusområdet.

Hele det beløb, der blev afsat til at løfte det pædagogiske område, er  udløst i ét hug. Her er alle penge altså givet fri nu.   

På sygehusområdet fik de sosu-ansatte samt kost- og servicepersonalet første trin af deres vagttillæg og forhøjede særydelser sidste forår. De grupper kan se frem til, at andet trin udmøntes 1. januar 2026.

Her kan du læse om hele den regionale aftale

Tjek lønsedlen

Som udgangspunkt bør de nye satser fremgå af din lønseddel. Men der kan ske fejl og forglemmelser. Så derfor er det en god idé, at du tjekker din lønseddel for at sikre dig, at du får den korrekte afregning. Hvis du har svært ved at læse eller forstå lønsedlen, kan du altid bede en kollega eller din tillidsrepræsentant om hjælp.

Og husk så, at det i øvrigt altid er en god idé at tjekke lønsedlen... 


Fagbladet anbefaler