Fem tips:Sådan gør du hverdagen enklere – og sparer penge på familiens måltider

Køkkenassistenterne Yvonne Herold (med brillerne) og Helle Maintz havde stor succes på årets klimafolkemøde i Middelfart med smagsprøverne på den klimavenlige mad, de serverer for børnene i de institutioner, de arbejder – her er det brød bagt med hvide linser og daddel-Nutella. Robert Wengler

Du kan både spare penge og blive mere klimavenlig i dine kostvaner.

04. september

Fagbladet FOA mødte køkkenassistenterne Yvonne Herold og Helle Maintz på klimafolkemødet i Middelfart sidst i august.

Her bad vi dem om at komme med fem gode råd til de børnefamilier, der gerne vil skrue op for de klimavenlige alternativer i husholdningen – og ned for det dyre og ressourcekrævende kød.

Alle andre kan også læse med …

  1. 1

    Mere af det I kender – på en ny måde

    Lav det, I plejer at få, men skær ned på kødet og erstat det med noget andet – for eksempel bønner, squash eller aubergine. Det gør ikke noget, man lige blender det ind. Børn kan godt lide det, de plejer at få, så det handler om at nudge dem. Hvis de for eksempel kan lide boller i karry, kan man lave kartoffelboller i stedet for kødboller. Det bliver meget nemmere, når det dufter af noget, de plejer at få.

  2. 2

    Brug den hjælp, der findes

    Vær ikke bange for at få lidt hjælp, for eksempel ved at købe noget, der er hakket i forvejen, bønner på dåse, kartofler der er skrællet eller salat, der er ordnet. I mange børnefamilier vil man gerne det hele selv, men det kan være svært at finde tiden. Derfor skal man ikke have dårlig samvittighed over at benytte den hjælp, der er.

  3. 3

    Det kræver lidt ro

    Måltidet skal være et sted, hvor man sidder i ro og fred. Det er vigtigt, at børn får noget tid til at se det an, når de skal spise noget, de ikke er vant til. Så skal de have en rolig stund – i stedet for at få serveret noget nyt, de skal prøve on-the-go. Lav også gerne maden sammen med børnene og inddrag dem i køkkenet.

  4. 4

    Prøv igen ugen efter

    Accepter, at de ikke vil spise det – og prøv igen ugen efter. Børn er disponeret for søde smage og umami, og deres smag ændrer sig ikke fra den ene dag til den anden. Bønner og broccoli er for eksempel bitre, så der er ikke noget at sige til, at de ikke umiddelbart kan lide det.

  5. 5

    Vær ikke bange for at gentage sikre hit

    Lad være med at stresse over diverse anbefalinger – hvis børn ikke spiser den ene sunde ting, kan det være, de kan lide en anden. Børn elsker gentagelser, så man skal ikke være bekymret over at spise den samme ting hver uge. Børn synes bare, det er fedt, at de får noget, de kan lide. Så hellere have to retter – for eksempel beluga bolognese og chili sin carne – de kan lide, end at man hver eneste uge prøver noget nyt af på dem.

Robert Wengler