Falske profiler og fupannoncer:Sådan undgår du at blive snydt

COLOURBOX
National Enhed for særlig kriminalitet (NCIK) modtog 7.728 anmeldelser om bedrageri mod privatpersoner i 2024. COLOURBOX

Disse ting bør få dine alarmklokker til at ringe, når du handler på sider som Den Blå Avis og Facebook Marketplace.

18. marts

Nichlas Riise troede først, at det var en misforståelse. 

”Der er en svindler som udgiver sig for at være en pædagogisk konsulent fra FOA Køge, som lejer jeres sommerhus i Lalandia ud. Jeg er selv blevet snydt”, blev der sagt i telefonen, da han tog den.

Offeret for svindelnummeret kunne fortælle, at de havde lejet huset på Den Blå Avis. Nichlas Riise, der er fagforeningsformand i FOA Vestsjælland, skyndte sig derfor at sende en advarsel ud på Facebook, hvor offeret havde fundet ud af, at svindleren også reklamerede for sommerhuset. 

”Vi fået lukket svindlerens profiler nu,” fortæller den frustrerede fagforeningsformand. 

Men sagen er desværre langt fra enestående. National Enhed for særlig kriminalitet (NCIK) modtog 7.728 anmeldelser om bedrageri mod privatpersoner i 2024. Det er en stigning på 181 procent i forhold til 2023. 

Fagbladet FOA guider dig derfor her til, hvad du skal være opmærksom på, når du køber varer eller oplevelser på handelssider som Den Blå Avis eller Facebook Marketplace.

  1. 1

    Mød sælger i virkeligheden

    Det sikreste man kan gøre, når man handler med private, er at mødes ansigt til ansigt og udveksle varer og penge. Der er ikke reklamationsret ved privatkøb, så derfor gælder det oftest, at varer er købt som beset.

    Sørg derfor for at undersøge varen grundigt, inden du lukker handlen. Du kan eventuelt lave en kontrakt med sælger, hvor det står skrevet, hvad dine rettigheder er.

  2. 2

    Lav detektivarbejde

    Der florerer et hav af falske profiler på Facebook. Derfor bør du undersøge sælgers profil grundigt, før du handler. Kig efter ting som: Hvor mange venner de har, hvornår profilen er oprettet og om der generelt er aktivitet på profilen. Du kan nemlig risikere, at svindleren gemmer sig bag en stjålet profil.

  3. 3

    Brug din kritiske sans

    Når du handler med privatpersoner, skal du bruge din kritiske sans. Det kan være, at prisen på varen er meget lav i forhold til andre, der sælger noget magen til. Hvis de beder dig overføre penge til en person, som ikke har samme navn, som profilen, bør du overveje situationen. Nogle kriminelle bruger nemlig 'muldyr', som er personer, der stiller deres konto til rådighed for svindlerne. Læs mere om det her.

  4. 4

    Send annoncen videre inden du køber

    Inden du swiper send-knappen på Mobilepay, så tænk dig om en ekstra gang. Send annoncen videre til en anden og spørg dem til råds: Ser de noget suspekt ved sælger eller varen? Nogle gange bliver vi forblændet af det gode tilbud og lægger ikke mærke til, at noget er mistænksomt.

  5. 5

    Vær varsom med straksoverførsler

    Hvis sælger insisterer på, at du foretager en straksoverførsel, inden du har modtaget varen, bør en alarmklokke ringe i dig. Ved straksoverførsler har banken nemlig ikke mulighed for at hjælpe dig, hvis du bliver svindlet, da modtager får pengene med det samme.

    Hvis du derimod har lavet en almindelig bankoverførsel, går der som regel en til to dage før, de er hos sælger. Din bank kan derfor måske nå at bremse overførslen, hvis du er blevet snydt. 

  6. 6

    Køb kun over officielle kanaler

    Du kender måske situationen, hvor koncert- eller festivalbilletterne bliver udsolgt, før du når at få fingrene i en. Derfor støvsuger du nu internettet efter billetsælgere. Desværre tager svindlerne fordel i, at nogle varer eller tjenester er eftertragtede. Brug derfor billetudbydernes officielle videresalgsbørs for at være på den sikre side. 

  7. 7

    Tal om det, hvis du bliver snydt

    For nogen, kan det være meget skamfuldt at blive snydt. Husk derfor at tilgive dig selv og sig det højt, hvis du er blevet svindlet. På den måde kan andre lære af dine erfaringer og tabuet nedbrydes. Du kan få endnu mere vejledning om, hvordan du forebygger svindel, her.

Kildeliste


Fagbladet anbefaler