Få balance i budgettet efter ferien: Her er ekspertens otte tips til flere penge
Sommerferien kan føles som én lang udgift. Teamleder i PenSam Bank kommer med gode råd til mere luft i budgettet.
25. juli
En gammeldags vaffelis til hele familien er efterhånden en dyr luksus, der kan mærkes i budgettet efter ferien.
Hvis du bokser med økonomien efter sommerens mange udgifter, er der heldigvis hjælp at hente.
Det siger Lars Møller Michaelsen, der er teamleder i FOA-medlemmernes egen bank, PenSam Bank.
Han fortæller, at de største udfordringer ofte rammer dem, der har taget et forbrugslån til at dække uforudsete udgifter.
”Så kan det være svært at betale pengene tilbage, hvis man i forvejen har et uoverskueligt overblik over sin økonomi. Det er ofte noget, folk skammer sig over, men vi er her for at bryde tabuet,” siger Lars Møller Michaelsen.
Ifølge ham er det er vigtigt, at man kontakter sin bank, hvis man føler, at økonomien ikke hænger sammen. Det bliver nemlig nemmere, hvis man får hjælp til et bedre overblik over sine udgifter og indkomster.
”Det kan virke uoverskueligt, for det tager tid at forstå sin egen økonomi. Problemet er, at mange bruger flere penge, end de i virkeligheden har. Det kan faktisk være et chok, når først man ser det sort på hvidt,” siger Lars Møller Michaelsen.
Her er de gode råd
Når man finder ud af, hvordan man bruger sine penge, kommer den svære del – nemlig at finde de steder, hvor der kan spares.
Derfor kommer Lars Møller Michaelsen otte gode og enkle råd til dig, der gerne vil skabe lidt mere luft i budgettet.
-
1
Se dit mobilabonnement igennem
Mobilabonnementet er et godt sted at starte, når du skal revurdere dit budget.
Lars Møller Michaelsen fortæller, at man ofte kan spare penge ved at skifte til et nyt og billigere teleselskab. Mange mobilselskaber tilbyder samtidig streamingtjenester i abonnementet, og det kan derfor betale sig at undersøge, om der er nogen, der tilbyder de streamingtjenester, du allerede betaler for.
Ekstra tip: Der findes også streamingtjenester, der er helt gratis. Prøv for eksempel Filmstriben eller DRTV.
-
2
Sov-på-det-reglen
”Det kan lyde banalt, men det er virkelig effektivt,” siger Lars Møller Michaelsen.
Hvis du ser noget, du gerne vil købe, er det en god idé at gøre det til en huskeregel at vente og sove på det – måske endda i to nætter. Hvis du stadig ikke kan undvære det, er det helt i orden at bruge penge på det. Ofte vil du dog opleve, at trangen til at købe er blevet mindre.
-
3
Sælg ud fra skuffer og skabe
Ligesom mange vælger at spare penge ved at købe genbrugsvarer, kan der kan også være penge at tjene ved at sælge brugte ting.
Ifølge DBA har syv ud af ti danskere købt genbrug inden for det seneste år, mens kun hver anden dansker har solgt en brugt ting. En genbrugssælger har det seneste år i gennemsnit tjent 5.624 kr. på at sælge ud.
Brug tid på at tage nogle gode fotos af de varer, du vil sælge, og læg dem op på sider som Facebook Marketplace eller Den Blå Avis.
-
4
Transporten i orden
Transport er også en af de poster, Lars Møller Michaelsen ser, sluger mange af medlemmernes penge. Derfor er der god grund til at overveje nøje, hvordan du kan optimere her.
Et af rådene er at leje sin bil ud via GoMore, hvor man kan få en lejeindtægt, når man ikke selv bruger den. Husk at tjekke forsikringen, før du lejer din bil ud. Hvordan er du eksempelvis dækket, hvis lejer laver en skade, den inkluderede forsikring ikke dækker?
Derudover er det selvfølgelig altid økonomisk smart at tage cyklen, når det er muligt.
-
5
Flyt pengene
Det kan være en god idé at flytte dine penge væk fra din lønkonto. Sæt dem i stedet til side på en separat konto, for eksempel en opsparingskonto. Så mindskes risikoen for, at de bliver brugt, som hvis de stod tilgængeligt på lønkontoen eller dit dankort.
-
6
Planlæg næste års ferie allerede nu
Hvis du allerede nu ved, at du og din familie gerne vil på ferie næste år, og har en idé om, hvad det cirka vil koste, så er et godt råd, at du begynder at regne på, hvor meget der skal spares op per måned. På den måde bliver du ikke overrasket næste år, når sommerferien banker på døren.
-
7
Madplan og dagligvareindkøb
Madposten er et område, der virkelig koster. Derfor anbefaler Lars Møller Michaelsen, at man kigger nærmere på sine indkøbsvaner.
”Supermarkederne lever af at sælge varer, og derfor ved de også, hvordan de lokker flere varer ned i kundernes kurv, end de egentlig har behov for. Jo oftere vi handler, jo oftere falder vi for deres salgstricks,” fortæller Lars Møller Michaelsen og understreger, at han selv har mærket en stor forskel i sit eget budget ved at lægge en madplan for ugen.
Derudover kan det være en god idé at benytte sig af tilbuds-apps som TooGoodToGo eller handle i supermarkedets yderåbningstimer, hvor der ofte er nedsatte varer på hylderne.
-
8
Brug FOAs og PenSams tilbud
PenSam Bank er en bank, der er skræddersyet til FOA-medlemmernes behov. PenSam opfordrer derfor deres kunder til at gennemgå deres muligheder hos dem, hvilket de selvfølgelig gerne hjælper med. Læs mere her.
Som medlem af FOA har du også adgang til pluskortet, hvor du kan opnå en række økonomiske fordele. Du kan lige nu blandt andet få rabat på forlystelser op oplevelser som Tivoli, Legoland og Danhostel. Læs mere her.
Man skal ikke blive helt modløs, hvis man synes, det lyder hårdt at skulle spare på alle hverdagens glæder.
”Du kan sagtens stadig gå i biografen, spise bland-selv-slik og købe pizza en fredag aften, så længe du overvejer, hvor ofte du gør det, og hvad du gerne vil prioritere. Det vigtigste budskab er, at du ikke skammer dig over din økonomi,” siger Lars Møller Michaelsen.
Du kan læse mere på PenSams hjemmeside, hvor du også finder deres eksempel på et budgetark.