Er du nervøs for din økonomi?Sådan bevarer du roen i en turbulent tid

Colourbox

Toldmure, handelskrige og aktiekurser i frit fald – lige nu oversvømmes vi af nyheder, der kan skabe økonomisk utryghed. Men ifølge eksperterne gælder det om at bevare roen og fokusere på det, du selv kan kontrollere.

11. april

Følger man med i nyhederne om Trump, toldmure og aktier, kan det føles som at sidde i en vild og uforudsigelig rutsjebane.

Pensionsopsparingerne styrtbløder, så stiger de en smule, holder stille, og ingen ved, hvad der venter om næste hjørne.

"Det går så hurtigt, at man nærmest ikke kan følge med. Det er værre end under corona og finanskrisen, og ingen ved, hvor længe det vil vare," siger Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom i Sydbank, og kalder situationen en hundredårsbegivenhed.

Fokuser på det nære

Et nyt begreb, ’økonomisk angst’, er begyndt at florere. Det rammer også folk, der ellers har en sund økonomi.

”Den bliver udløst af den store usikkerhed. Man føler sig magtesløs, fordi man ikke kan gøre noget, når man læser, at pensionsopsparingerne mister værdi,” fortæller hun.

Kan du genkende følelsen af utryghed, har Ann Lehmann Erichsen et godt råd til, hvad du skal gøre.

”Hav fokus på din egen privatøkonomi, hvordan ser den ud og find ro i det, du kan have indflydelse på. Kig på dit budget – måske kan det give dig lidt mere ro i maven, hvis du kan spare lidt op,” siger hun.

Og så er der ting, du skal afholde dig fra.

”Tag en pause fra nyhedernes gule bjælker og breaking news. Lad være med at tjekke din pensionsopsparing hele tiden, for du skal ikke bruge den lige nu, den skal nok rette sig med tiden,” siger Ann Lehmann Erichsen, som selv har oplevet, at hver fjerde krone på hendes opsparing nu er forsvundet.

Ingen grund til søsyge

Hos FOAs pensionskasse PenSam forstår man godt, hvis markedsuroen giver dig ondt i maven eller søsygefornemmelse. Især hvis du nærmer dig pensionsalderen.

Men har du pension hos PenSam, skal du huske, at selskabet har taget hensyn til, at der kan ske bølgegang på de finansielle markeder, forklarer Johnny Vesti Mørch, medlemsambassadør i PenSam.

”Det betyder, at den rente, du får på din pension, er et gennemsnit af investeringsresultaterne gennem flere år, og at der lægges til side i de gode investeringsår for bedre at kunne klare de mindre gode investeringsår," forklarer han og fortsætter:

"Uanset om du sparer op eller får udbetalt din pension, bliver den ikke direkte påvirket af, hvad der sker på de finansielle markeder lige nu.” 

I 2025 er kontorenten på otte procent for langt de fleste pensionskunder hos PenSam. Den høje rente er netop et resultat af mange års gode investeringsafkast.

”Der skal gå mange ting galt på markederne, før vi justerer den,” understreger Johnny Vesti Mørch.

Læs mere på foa.dk


Fagbladet anbefaler