Elpriserne stiger: Det skal du vide, og det kan du gøre
De seneste vintre har mange af os mærket de stigende elpriser på pengepungen, og måske frygter du allerede, hvordan elpriserne vil påvirke din økonomi den kommende tid.
17. oktober
Den gode nyhed er, at vinteren 2024 bliver mere stabil sammenlignet med de forgangne år. Det siger chefkonsulent i Green Power Denmark, Kristian Rune Poulsen:
”Gaslagrene er fyldte, og vi har omdirigeret vores gasforsyning væk fra Rusland. Samtidigt er der kommet mere vind og sol i energisystemet, hvilket beskytter os mod store prisstigninger og mindsker gasforbruget,” fortæller han.
Selvom priserne er faldet, betyder det ikke, at de er på niveau med de priser, vi kendte før energikrisen. Ifølge Kristian Rune Poulsen har forbrugerne oplevet en stigning på 20-50 procent i deres energiregning, afhængigt af hvilken type energi, de bruger.
Hvorfor er det dyrere nu?
Selvom dit elforbrug ikke har ændret sig, kan du måske se en forandring i prisen fra september til oktober. Det skyldes, at de fleste elnetselskaber gik fra sommer- til vintertariffer 1. oktober.
Tariffer er et pristillæg for transporten af strømmen og bliver tilføjet til prisen på el. Du vil derfor opleve, at priserne på strøm stiger fra 1. oktober til 1. marts, hvor sommertarif igen indtræffer.
Elpriserne om natten ændrer sig heldigvis ikke ved skiftende årstider. Til gengæld kan du regne med, at prisen for strøm er cirka 10 gange højere mellem 17 og 21 i vintertariffen.
Hvis du vil vide endnu mere om energipriser, kan du læse mere om det her.
Heldigvis er der flere ting, du kan gøre for at spare på elregningen denne vinter. Her er fem enkle råd, som kan hjælpe dig med at holde udgifterne nede.
-
1
Overvåg priserne, og slå til, når det er billigst
Hvis du ikke allerede har det i forvejen, så kan du med fordel downloade appen ”Min strøm”. Her kan du helt gratis få et overblik over strømpriserne time for time. Du skal blot oplyse om din adresse, så klarer appen resten. Det kan være dit eget elselskab også har en app, som kan give endnu mere præcise oplysninger om priserne.
-
2
Flyt dit forbrug
Det kan føre til mange sparede penge, hvis du venter med at sætte opvaskemaskinen i gang til efter kl. 21, eller sætter vaskemaskinen til at starte, efter du er gået i seng. Hvis du udover dette også halverer temperaturerne ved tøjvask, ved for eksempel at vaske ved 30 °C i stedet for 60 °C, sparer du 55 procent af elforbruget. Det samme gælder for opvaskemaskinen, hvor du kan spare mellem 10 til 20 procent i strøm ved at indstille den til 50 °C fremfor 65 °C.
-
3
Skift strømslugerne ud
Du har måske hørt, at en gammel fryser, køleskab eller opvaskemaskine, bruger meget strøm, og det kan en idé at skifte dem ud til en nyere model, som er energimærket A. Hvis budgettet ikke er til nye hvidevarer, kan du også spare penge ved at bruge din airfryer eller mikroovn i stedet for ovn. Det kan også betale sig at investere i LED-pærer, da de bruger mellem 10 til 15 procent mindre strøm.
I denne tabel kan du se hvad dine forskellige strømapparater koster at bruge.
-
4
Tag stikket ud
Måske vidste du det ikke, men faktisk bruger din oplader og dit TV strøm, selv når det ikke er brugt. Selvom besparelsen ligger på omkring 10 kroner om året, så minimerer du også brandrisikoen ved at tage stikket ud eller slukke for kontakten, når du ikke bruger det.
-
5
Tø mad op i køleskabet
Ved at tø maden op i køleskabet, kan du udnytte kulden fra den frosne mad til at holde temperaturen nede i køleskabet, og det sparer op strømmen. Hvis det tager for lang tid, kan du putte den frosne mad i en skål med koldt vand, da det vil fremskynde processen.