De forsvundne løntillæg: Mette får kompensation på mere end 40.000 kroner

Mette Krohn Gade er “enormt lettet,” efter PMF Fyn og FOA hjalp hende i en sag i arbejdsretten.
i dag kl. 08.08
Det var tanken om at kunne hjælpe sine kollegaer, der fik Mette Krohn Gade til at tage springet og blive fællestillidsrepræsentant tilbage i 2008.
Dengang var hun pædagogmedhjælper i en daginstitution, og hun valgte at gå helhjertet ind i jobbet som fællestillidsrepræsentant på fuld tid for Odense kommunes pædagogiske assistenter og pædagogmedhjælpere.
“Det var vigtigt for mig at kunne gøre en forskel,” fortæller Mette Krohn Gade om årsagen til, at hun tog opgaven på sig.
Jeg fik et kæmpe chok. Det havde jeg aldrig forestillet mig kunne ske
Mette Krohn Gade
Dengang havde hun aldrig regnet med, at hendes skift i profession skulle ende med en mere end tre år lang kamp i retssystemet.
De forsvundne løntillæg
Som pædagogmedhjælper bestod Mette Krohn Gades løn af forskellige dele. Blandt andet et funktionstillæg, der knyttede sig til et bus-skov-projekt i institutionen.
Derudover var hun steget et løntrin, fordi hun havde taget stort kørekort for at kunne være chauffør for børnene i forbindelse med projektet.
De tillæg fulgte med, da hun blev fællestillidsrepræsentant, og hendes løn og ansættelse overgik til Børne- og Ungeforvaltningen i kommunen.
“Man skal jo ikke gå ned i løn, når man bliver fællestillidsrepræsentant,” siger hun.
Sådan fortsatte hendes løn i mange år, mens Mette Krohn Gade faldt mere og mere på plads i sit nye job. I mellemtiden blev skovprojektet i 2014 nedlagt på hendes gamle arbejdsplads, men tillæggene forblev en del af den tidligere pædagogmedhjælpers løn.
Vores største fokus er på medlemmerne og altså her på Mette. Det vigtigste er, at hun får, hvad hun har fortjent, og hvad hun har mistet
Steen Colding Nielsen, faglig sekretær hos PMF Fyn
I hvert fald indtil 18. februar 2021, hvor en mail tikkede ind i Mette Krohn Gades indbakke. Her fik hun besked om, at Odense Kommune pr. 1. februar 2021 ville fjerne hendes to tillæg - altså med tilbagevirkende kraft.
“Jeg fik et kæmpe chok. Det havde jeg aldrig forestillet mig kunne ske, fordi jeg jo flere gange havde fået at vide af forvaltningen, at min løn var passende,” siger hun.
Derfor gik fællestillidsrepræsentanten til sin lokale FOA-fagforening PMF Fyn, der straks gik ind i sagen.
“Simpelthen så lettet”
Det skulle vise sig at blive en langvarig kamp gennem retssystemet. Men i slutningen af april 2025 faldt dommen fra Arbejdsretten: Odense Kommune skal betale kompensation på 44.855,49 kroner + renter for at have inddraget tillæggene.
Et beløb, der svarer til det, Mette Krohn Gade ville have tjent, hvis hun havde beholdt tillæggene frem til den dato, hvor hun stoppede som fællestillidsrepræsentant i 2024.
“Jeg er simpelthen så lettet over, at sagen er overstået. Det har været virkelig rart at have PMF Fyn og FOA med hele vejen, selvom det godt nok endte med at blive en lang rejse,” siger Mette Krohn Gade.
Hos PMF Fyn er man også glad for udfaldet af sagen, selvom det har været “et langt forløb”.
“Vores største fokus er på medlemmerne og altså her på Mette. Det vigtigste er, at hun får, hvad hun har fortjent, og hvad hun har mistet,” siger faglig sekretær Steen Colding Nielsen.
Tilbage hvor hun startede
I dag er Mette Krohn Gade tilbage i den samme daginstitution, hvor hun startede sin karriere tilbage i 90’erne. Nu som pædagogisk assistent.
“Jeg er simpelthen så glad for at være kommet retur, og jeg elsker mit job,” siger hun.
Selvom sagen har taget megen tid og tankekraft i de seneste år, er Mette Krohn Gade glad for, at hun sammen med PMF Fyn kæmpede. Hun håber, at sagen kan hjælpe andre kollegaer i en lignende situation.
Samtidig ser hun tilbage på sin tid som fællestillidsrepræsentant som “enormt givende”.
“Det har været nogle spændende år, og jeg føler virkelig, at jeg har været noget for andre. De år ville jeg ikke have været foruden."
Fagbladet FOA har rakt ud til Odense Kommune for at få en kommentar til sagen. De henviser til Kommunernes Landsforening (KL), der førte sagen for kommunen. KL oplyser, at de ikke har nogen kommentarer.