Berits fleksløn var ofte meget forskellig – et løntjek afslørede hvorfor
Berit Feidenhans’l undrede sig over, at størrelsen på hendes løn varierede måned efter måned – selvom arbejdet var det samme. Så hun tog kontakt til sin lokale FOA-afdeling. Et opkald som hun sent vil fortryde.
13. november 2022
Mellem 500 kroner og 5.000 kroner var forskellen på den løn Berit Feidenhans’l fik udbetalt hver måned til trods for, at der blev arbejdet det samme antal timer måned efter måned.
Det var beløb som blev trukket forkert i Berits flekslønstilskud.
Berit er i dag 58 år og omsorgsmedarbejder. Hun har været i fleksjob de seneste godt 18 år. I 2013 fik Berit nyt job, og det var her, at problemerne med hendes løn begyndte. Samtidigt med, at hun skiftede job, kom hun også under en ny fleksjob-ordning, som indebar nye regler og afregningsmetoder.
”Når man har en seks siders lang lønseddel og oveni er i fleksjob, så man skal forsøge at overskue og navigere i to systemer, både arbejdsgiver og kommunen, da de begge betaler din løn. Så begynder det at blive svært,” siger Berit.
Arbejdsgiver kendte ikke regler for fleksjob
For godt et års tid siden, ringede Berit efter mange overvejelser til sin lokale FOA-afdeling, FOA Sønderjylland, fordi hun var frustreret og ked af det. Hun kunne ikke forstå de store forskelle på lønsedlerne.
”Jeg indleverede mine lønsedler fra 2017-2022 til min lokale FOA-afdeling, og de lavede mit løntjek. Jeg fik hurtigt at vide, at de to systemer, der udgør min fleksjobsløn, ikke talte sammen,” siger Berit.
Allerede efter et hurtigt blik på Berits sag, kunne socialrådgiver i FOA Sønderjylland Kristina Ammitzbøll se, at de store forskelle i lønnen skyldtes, at flekslønstilskuddet fra kommunen var forkert, og det er et tilskud, som er afhængigt af, at arbejdsgiver indberetter et korrekt lønloft. Og i Berits tilfælde var der tale om, at arbejdsgiver havde indberettet et helt forkert lønloft, forklarer hun.
”Når man er i fleksjob på den nye ordning, så får man løn for de timer, man arbejder hos arbejdsgiver, og ved kommunen får man et flekslønstilskud, som er en bestemt sats fra kommunen. Når man er ansat fleksjobber, er der et loft for, hvor meget man må tjene, som bliver kaldt lønloftet. Det svarer til, hvad en ordinær ansat i samme stilling ville kunne tjene. Og det var det loft, der ikke var korrekt indberettet i Berits sag. Og derfor blev hun modregnet for meget i sit flekslønstilskud fra kommunen,” siger Kristina Ammitzbøll.
Det er Kristina Ammitzbøll, der har ført Berits sag og også hende, der lavede løntjekket.
”Jeg tog derfor kontakt til arbejdsgiveren, der erkendte, at de ikke kendte noget til et lønloft. Herefter gik der næsten et års tid med møder frem og tilbage mellem arbejdsgiver og lønkontor. Det var vigtigt for mig at få arbejdsgiver til at forstå vigtigheden i at indberette et korrekt lønloft, da det har betydning for, at medarbejderne på fleksløn får udbetalt det rigtige flekslønstilskud fra kommunen,” siger Kristina.
Berits arbejdsgiver var meget samarbejdsvillig. I fællesskab med kommunen fandt Kristina frem til en efterregulering for den 5-årige periode, da det var en meget åbenlys fejl.
Hun fik efter løntjekket udbetalt godt 47.000 kroner.
Man skal virkelig tjekke sine lønsedler
For Berit handler det ikke om det givne beløb, hun endte med at få udbetalt, men mere en opfordring til, at man virkelig skal tjekke sin lønseddel, og ifølge hende, særligt, hvis man er i fleksjob på den nye ordning fra 2013.
”Med så lang en lønseddel, så er det en uoverskuelig opgave at gennemskue den. Men man skal virkelig gøre det, fordi det er ikke altid, at systemerne spiller sammen og man får udbetalt det man skal,” siger Berit.
Pengene som hun fik fra løntjekket, har hun brugt på lidt ekstra lommepenge, til en i forvejen bestilt ferie og lidt ekstra til børnebørnene.
Men det, der betyder allermest for hende, er den hjælp, som hun fik fra FOA til løntjekket.
”Jeg er utrolig taknemlig for den hjælp, som jeg har fået. Og særligt, at min sagsbehandler kendte reglerne så godt. Det har givet en ny ro, at der nu er styr på min løn, og jeg i værste fald ved, hvor jeg skal ringe hen, hvis jeg oplever fejl igen,” siger Berit.
Få et gratis løntjek
Mange af FOAs medlemmer oplever fejl på lønsedlen. Faktisk sker det for hver anden lønmodtager i Danmark.
Du kan læse mere om FOAs løntjek, og er du i tvivl, om du får den rigtige løn, kan du altid få et løntjek hos din tillidsrepræsentant eller din lokale FOA-fagforening.