Ekspert: Au pair-regler strider mod menneskerettigheder

Edna Ferrer er en af de tidligere au pairer i Danmark, der måtte rejse hjem til Filippinerne, da hun blev gravid. Her er hun sammen med datteren Janna, som hun kun kan se hver tredje måned. Michael Rastrup Smith

Au pairer må ikke have børn eller være gravide. Det er i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, vurderer professor i socialret Kirsten Ketscher.

10. oktober 2013

Kvinder med børn i hjemlandet kan ikke blive godkendt som au pair. De må heller ikke være gravide, når de rejser ind i landet, og hvis de bliver gravide, mens de arbejder i Danmark, mister de deres opholdstilladelse.

Det er i strid med Den Europæiske Menneskerettighedskonventions artikel otte om retten til et privatliv og familieliv, vurderer professor i Socialret ved Københavns Universitet Kirsten Ketscher.

”Det, at au pairer ikke må få børn i Danmark, er en massiv krænkelse, at privatlivet. Det er ubegribeligt, at Danmark vil lægge navn til sådan en au pair ordning,” siger hun til Fagbladet FOA.

Bør afprøves ved retten

Kirsten Ketscher stiller derudover spørgsmål ved, om det overhovedet er lovligt, at myndighederne stiller krav om, at au pairer ikke må have børn, inden de kommer til Danmark.

”De kommer hertil på betingelse af, at de ikke har nogen børn eller er gravide. Det mener jeg også er en krænkelse ved Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Det ville være godt at få afprøvet ved retten, så vi kan få afklaret om det er lovligt at have sådanne regler,” siger hun.

I strid med FN’s børnekonvention

Derudover vurderer Kirsten Ketscher, at au pair-ordningen er i strid med Kvindekonventionen om ligebehandling og FN’s børnekonvention.

Når kvinderne er tvunget til at rejse hjem for at føde, bliver det praktisk talt umuligt for dem, at føre en faderskabssag.

Læs også: Gravide sendes ud af landet

”Den danske stat har et ansvar for, at børnene får fastslået deres identitet. Børnekonventionen siger, at vi har ret til at vide, hvem der er vores far, og hvem der er vores mor,” siger Kirsten Ketscher.

Bør få hjælp

Fagbladet FOA har talt med tidligere au pairer, som har valgt at gå under jorden og blive i landet for at føde, selv om de mister deres opholdstilladelse. De lever i frygt for at blive sendt hjem, inden de har nået at føre en faderskabssag.

Kirsten Ketscher mener, at de danske myndigheder bør hjælpe kvinderne mod at føre sag, så det kan blive slået fast, hvem barnets far er.

”Vi skal hjælpe med at få fastslået barnets identitet. Hvis barnet er født her i landet, gælder det efter Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, at staten er ansvarlig for alle som opholder sig i landet,” siger hun.

Svært at retfærdiggøre

Det er kun tilladt for Danmark at afvige fra Den Europæiske Menneskerettighedskonvention, hvis ”det er nødvendigt i et demokratisk samfund,” forklarer Kirsten Ketscher.

”Jeg har svært ved at se, hvordan man kan retfærdiggøre, at det skal være nødvendigt i et demokratisk samfund at udvise nogen, der blive gravide og samtidig tage deres arbejde fra dem,” siger hun.