Børnehave slagter høns: ”Børnene skal vide, hvor maden kommer fra”
At passe dyr, slagte og spise dem er en vigtig del af hverdagen i Børnehuset Lille Dalby ved Hedensted, hvor børnene lærer, at dyr har haft et liv, før de havner i køledisken.
23. juni 2021
”Hvad skal vi lave i dag?” spørger pædagogmedhjælper Christian Broch. ”Vi skal slagte høns!” lyder svaret, og børnene trækker i udetøjet.
Et sidste gok
”Er I klar?” spørger Christian Broch og gør klar til at slå hønen bevidstløs. ”Ja,” lyder det forsigtigt.Læs også: Cookies på fagbladetfoa.dk
3 gode råd
1.Tal med børnene
Inden slagtningen taler Christian Broch på et børnemøde med børnene om, hvad der skal ske. De kan stille spørgsmål, inden de går ud for at finde den høne, der skal spises til frokost.
2.Lad dem selv tage stilling
Hvis nogle børn ikke vil være med, er det helt fint. De får lov at lege andre steder på lege pladsen. På den måde kan de komme hen til de andre, hvis de skulle få lyst.
3.Få hjælp udefra
I Børnehuset Lille Dalby har de haft en jæger på besøg. Han havde et dyr med, han havde skudt, for at vise det til børnene. Så selvom I ikke selv har dyr, kan I alligevel give børnene en forståelse for, hvor maden kommer fra.
Megalækkert
Hønen bliver slagtet og kogt til suppe over bålet med brændenælder og skvalderkål, og børnene udforsker indvolde, fjer og hønsehovedet.Børnene går til og fra madlavningen, som det passer dem. Nogle skærer grøntsager, mens gryden syder over bålet, og brændenælder, skvalderkål, fløde og pastaskruer bliver til dagens frokost. Da hønen har givet smag til suppen – hjulpet af bouillon og krydderier – bliver kødet stegt i en wok med ramsløgssalt.