Klumme: Ramaskrig over kødfrie dage
Hvis vi skal have flere til at vælge en kødfri dag eller to, handler det om at der er lækre alternativer til rådighed i kantiner og madordninger, skriver sektorformand Pia Nielsen.
Af
Pia Nielsen
15. december 2020
Arbejdet for et bedre klima er en af de helt store udfordringer for os alle.
Ikke kun i Danmark, men over hele verden. Mange områder er i spil: Energi, trafik, tøj, bolig og selvfølgelig også ernæring.
Læs også: Her er trusler en del af hverdagen: ”Vi vil have del i de penge”
Fødevarestyrelsen arbejder på Danmarks nye kostråd, som efter planen bliveroffentliggjort i januar 2021. Kostråd, som ikke kun handler om ernæring og sundhed, men også indtænker klimaet.
I den vestlige verden står vores forbrug af fødevarer for cirka en fjerdedel af den samlede klimabelastning pr. person. At lave om på det kræver både nye, mindre CO2-udledende produktionsformer, samt vi som forbrugere spiser mere grønt.
Måske var det tanken, da regeringen for nylig foreslog to tvungne kødfrie dage i statens kantiner. Men uanset de gode intentioner kan det nok være, at der var kontant afregning. Fra både politikere, meningsdannere og os almindelige danskere lød der et ramaskrig, som havde de foreslået at afskaffe julen og kongehuset på en og samme gang.
Og der gik da heller ikke mange dage, før forslaget blev trukket tilbage.
Læs også: Inflationen har bidt sig fast: ”Jeg låner penge af mine børn for at betale tandlægen”
Uanset reaktionen er jeg ikke i tvivl om, at vi skal den vej. Men jeg tror på frivillighedens vej. Hvis vi skal have flere til at vælge en kødfri dag eller to, handler det om, at der er lækre alternativer til rådighed i kantiner og madordninger. Og vi er i gang.I dag har daginstitutionerne for eksempel allerede vegetarmad som en del af deres
madplan. Det arbejde tør jeg godt garantere, at vi kommer til at fortsætte.