Vold får medarbejdere til at flygte fra psykiatrisk sygehus

“Sikkerheden var ikke i orden. Det var simpelthen for farligt at være der." Sådan siger social- og sundhedsassistent Mogens Olling, der derfor – ligesom adskillige andre – har valgt at sige op fra psykiatrisk afsnit. Tobias Stidsen

Medarbejdere på stribe kvitter jobbet på psykiatrisk afsnit i Vordingborg. Arbejdstilsynet har givet flere strakspåbud, fordi risikoen for vold er for stor.

17. december 2020

Der er store problemer med voldsulykker på afsnit S4 på det psykiatriske sygehus Oringe i Vordingborg. På årets første ni måneder har der været flere end 50 registrerede ulykker på grund af fysisk eller psykisk vold på afsnittet, hvor personalet blandt andet er blevet slået og sparket. Det viser tilsynsrapporter fra Arbejdstilsynet.

Og de mange ulykker kombineret med en ledelse, der negligerer problemerne har fået medarbejderne til at sige op på stribe. Sådan lyder kritikken fra nuværende og forhenværende medarbejdere, som Fagbladet FOA har talt med.

En af dem, der har sagt op, er social- og sundhedsassistent Mogens Olling.

“Sikkerheden var ikke i orden. Det var simpelthen for farligt at være der. Jeg vil ikke være et sted, hvor der ikke bliver taget hånd om den utryghed, som jeg og flere andre har gjort opmærksom på adskillige gange,” siger Mogens Olling, der fra 1. november i stedet startede på retspsykiatrisk afdeling i Slagelse.

Det seneste syv måneder har 24 ansatte sagt deres stilling op. Det svarer til mere end en tredjedel af alle medarbejderne på afsnittet. Det viser tal fra Region Sjælland, som Fagbladet FOA har fået aktindsigt i.

“De mange opsigelser betød, at der hele tiden var en ny gruppe af medarbejdere, som ikke havde den fornødne rutine og erfaring med at arbejde med så komplekse borgere,” lyder det fra Mogens Olling.

Sådan fordeler opsigelserne sig

I alt har 24 medarbejdere opsagt deres stilling på afsnit S4 fra maj til og med november. Derudover er seks medarbejdere flyttet til andet afsnit. Det viser en opgørelsen fra Region Sjælland, som Fagbladet FOA har fået aktindsigt i.

  • Maj: 4 fratrædelser
  • Juni: 3 fratrædelser
  • Juli: 1 fratrædelse (2 flyttet til andet afsnit)
  • August: 7 fratrædelser (1 flyttet til andet afsnit)
  • September: 0 (1 flyttet til andet afsnit)
  • Oktober: 5 (2 flyttet til andet afsnit)
  • November: 4

I samme periode er antallet af ansatte på afsnittet faldet fra 71 i maj til 57 i november. I den forbindelse oplyser Region Sjælland:

"Det er væsentligt at bemærke, at udviklingen i antal ansatte samt antal fratrådte eller flyttede medarbejdere skal ses i lyset af, at det primo juli 2020 blev besluttet midlertidigt at samle alle afsnittets beboere i én af de to bygninger, som Afsnit S4 består af. Dermed blev antallet af sengepladser i Afsnit S4 reduceret fra 23 til 16."

Læs også: Cookies på fagbladetfoa.dk

Flere påbud fra Arbejdstilsynet

Ifølge Mogens Olling og to nuværende medarbejdere, som ønsker at være anonyme af frygt for repressalier fra ledelsen, har problemer med farligt arbejdsmiljø stået på i flere måneder.

“Jeg føler mig ikke tryg. De har svært ved at skaffe personale, og de nye, uerfarne får ikke ordentlig oplæring. Det er utrygt for alle," siger en af de nuværende medarbejdere.

Også Arbejdstilsynet har ved flere lejligheder vurderet, at det halter med sikkerheden. Første gang tilbage i sommer, hvor tilsynet den 29. juni gav afsnittet et strakspåbud, fordi risikoen for vold og trusler ikke var tilstrækkeligt forebygget. 

Dengang kom Arbejdstilsynet på tilsynsbesøg efter en alvorlig arbejdsulykke, hvor 'ansatte måtte flygte til udendørsarealet, fordi en beboer truede med at stikke ild til afsnittet og brænde de ansatte med, og hvor flere beboere smadrede inventar på afsnittet.' Det skrev tilsynet i dets tilsynsrapport, som Fagbladet FOA har fået aktindsigt.

I rapporten fremgik det også, at der i løbet af årets første seks måneder havde været en række ulykker på grund af knytnæveslag, skub, slag og spark.

Jeg var tæt på at forlade arbejdspladsen, for konsekvensen var jo, at vi medarbejdere var i fare.

Mogens Olling, social- og sundhedsassistent

Ikke mere sikkert efter påbud

Men ifølge Mogens Olling og to nuværende medarbejdere, som Fagbladet FOA har talt med, blev problemerne ikke løst efter strakspåbuddet.

“Det blev ikke bedre. Ifølge min mening har ledelsen slet ikke forståelse for den problematik, der er med sikkerheden,” siger Mogens Olling og fortsætter:

“Jeg oplevede for eksempel, at en patient, som to vagter i træk scorede højest i en risikovurdering, alligevel fik lov til at færdes normalt. Jeg har aldrig været ude for, at man ikke forsøger at begrænse en patients adfærd, for eksempel ved at afskærme vedkommende, når patienten er så risikobetonet i sin adfærd.”

“Patienten kan jo heller ikke i situationen overskue sine handlinger. Derfor er man nødt til at hjælpe med at dæmme op for den uro, som patienten har. Men jeg oplevede, at udadreagerende adfærd ikke havde konsekvenser. De fik lov til at færdes normalt, og der må jeg indrømme, at jeg har været tæt på at forlade arbejdspladsen, for konsekvensen var jo, at vi medarbejdere var i fare,” siger Mogens Olling.

Mange ulykker på fire måneder

Da Arbejdstilsynet kom på nye tilsynsbesøg i september og oktober, konstaterede tilsynet endnu en gang, at risikoen for, at medarbejderne blev udsat for vold, var for stor.

Derfor fik afsnittet 27. oktober et nyt strakspåbud. Endnu en gang med begrundelsen, at ‘arbejdet med beboerne på afsnit S4 ikke er planlagt, tilrettelagt og udført, så det er sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt,’ som det formuleres i tilsynsrapporten, som Fagbladet FOA har fået aktindsigt i.

“Ansatte og ledelse oplyser, at vold og trusler fra beboerne rummer hele paletten af udadreagerende adfærd mod ansatte, herunder slag, kast med genstande, trusler, herunder dødstrusler samt jævnlige høje råb og verbale overfusninger,” skriver Arbejdstilsynet i rapporten.

I tilsynsrapporten fremgår det også, at der i perioden 1. juni til 28. september er registreret 28 ulykker og 15 såkaldte nærved ulykker med vold og trusler fra beboerne.

Læs også: Cookies på fagbladetfoa.dk

Overvejer at sige op

De to nuværende medarbejdere, som Fagbladet FOA har talt med, har begge været udsat for flere overfald siden sommer. Også et alvorligt et af slagsen.

“Der er meget stor utilfredshed med ledelsen, fordi der ikke lyttes til os medarbejdere. Vi har råbt op i lang tid, men vores advarsler bliver overhørt og negligeret,” lyder det fra en af de to.

De overvejer begge at sige op ligesom en betydelig del af deres tidligere kolleger har gjort. For nuværende har de valgt at fortsætte.

”Men man føler også et ansvar som medarbejder for at få tingene til at fungere og gøre en forskel,” forklarer en.

Region: Vi arbejder på at forbedre arbejdsmiljøet

I Region Sjælland er der forståelse for den kritik, som medarbejderne rejser. Derfor er der løbende blevet arbejdet på at løse problemerne. Det fortæller Søren Bredkjær, vicedirektør for psykiatrien i Region Sjælland:

”Efter den alvorlige episode i pinsen og strakspåbuddet fra Arbejdstilsynet satte vi en række tiltag i værk. Dem har vi yderligere opskaleret på det seneste, for vi er opmærksomme på, at der også efterfølgende har været nogle episoder. Og det er det, vi forsøger at tage hånd om.”

”Vi har uddannet indsatsledere til at forebygge og håndtere situationer, der eskalerer, og så er vi i gang med at forbedre vores ledelsesstruktur, så vi i højere grad kan tage hånd om problemerne. Tilmed forsøger vi at intensivere vores kompetenceudvikling. Vi er i gang med at revidere det hele, så vi i langt højere grad kan sikre et ordentligt arbejdsmiljø,” siger Søren Bredkjær.

Hvad tænker du om, at 24 medarbejdere har sagt op på syv måneder?

”Det er klart et udtryk for, at der er nogle udfordringer i arbejdsmiljøet og i den måde, det er organiseret på, og det er derfor, at vi har revideret forholdene, så vi tror, at vi fremadrettet bedre kan skabe et godt arbejdsmiljø og nogle ordentlige forhold for patienterne.”