Ny aftale sikrer 1.000 flere medarbejdere i ældreplejen

”Det er første gang i i hvert fald et årti, at der reelt bygges oven på den eksisterende ældrepleje,” lød det Enhedslistens Pernille Skipper på dagens pressemøde om ny velfærdsaftale. Her ses hun til Folkemødet i 2022. Anna Cathrine Leth Christiansen

Flere medarbejdere og større faglighed i ældreplejen. Det er en del af ny velfærdsaftale, som regeringen og en række partier har indgået som en del af en finanslovsaftale.

05. december 2020

Der skal ansættes 1.000 flere medarbejdere i ældreplejen. Det er resultatet af en ny velfærdsaftale, som regeringen har indgået med Enhedslisten, SF, Radikale og Alternativet, og som er en del af næste års finanslov.

”Det er første gang i i hvert fald et årti, at der reelt bygges oven på den eksisterende ældrepleje. Vi har finansieret det nuværende niveau i ældreplejen og bygger oven på med 1.000 ekstra ansatte i ældreplejen. Samtidig sikrer vi et bedre fagligt niveau blandt ansatte. Det er vigtigt både for de ældre og for de ansatte,” siger Pernille Skipper fra Enhedslisten.

Næste år afsættes 425 millioner, og det beløb vokser til 500 millioner kroner årligt. Pengene bliver udmøntet som en pulje til kommunerne på betingelse af, at de sender allerede ansatte ufaglærte i uddannelse, så der sikres et fagligt løft, hvor flere bliver uddannet social- og sundhedshjælper eller -assistent.

Læs også: De fleste har kolleger uden sosu-uddannelse: Det skaber frustrationer

Hver femte er ikke uddannet

Tidligere på ugen kom det frem, at manglen på uddannet arbejdskraft på ældreområdet aldrig har været større.

Andelen af uuddannede i ældreplejen er de seneste fem år er vokset fra 14 til 21 procent - efter at der i årene forinden var sket et generelt fald. Det viser tal fra kommunernes og regionernes lønstatistikker.

Det er en udvikling, som sektorformand i FOA Torben Hollmann kalder ’katastrofal’. Derfor er han glad for dagens aftale.

”Nu skal kommunerne lave en masse uddannelsesaftaler med de ufaglærte ude på arbejdspladserne. Når de starter på uddannelse, bliver de erstattet af en af de 1.000 nye medarbejdere, og på den måde bliver fagligheden på ældreområdet løftet. Det kommer selvfølgelig til at tage noget tid, men det er den rigtige måde at gøre det på,” siger Torben Hollmann.

Læs også: Højere løn er med til at få ufaglærte i gang med uddannelse

Tidligere på efteråret sagde sektorformanden, at der var brug for 1,5 milliarder til at genoprette ældreplejen. Derfor er dagens aftale ifølge Torben Hollmann kun et 'skridt i den rigtige retning':

”Det her er en start. Vi skal bruge 1,5 milliarder til at genoprette ældreområdet på mange parametre. Den her aftale gør ikke, at der ikke fortsat er meget andet at gøre for at sikre en bedre kvalitet. Det handler blandt andet om visitering, ledelse og omorganisering, men det må komme senere hen.”

Løser ikke alle problemer

Adspurgt om aftalen vil forhindre omsorgssvigt i ældreplejen, som det blev afsløret i TV 2-dokumentaren ”Plejehjemmene bag facaden”, sagde finansminister Nicolai Wammen (S) på dagens pressemøde, hvor aftalen blev præsenteret:

”Jeg tror, vi alle blev berørt af det, vi så i udsendelsen omkring Else. Det er ikke sådan, vores Danmark skal være. Vi bilder os ikke ind, at vi med den her finanslov løser alle problemer i ældreplejen, men det er et stort skridt i den rigtige retning, at vi nu afsætter penge til, at der bliver mulighed for at ansætte flere hænder. Når der kommer flere ældre, bliver vi også nødt til at sikre, at pengene følger med.”

Også flere penge til sosu-skoler og børnene

Med aftalen bliver der også afsat 80 millioner årligt de næste fire år til sosu-uddannelserne til at løfte kvaliteten af social- og sundhedsuddannelserne.

De ekstra uddannelsesmidler på finansloven kommer få uger efter, at en ny trepartsaftale betyder, at elever på 25 år og derover fra begyndelse af uddannelsen som social- og sundhedsassistent får løn allerede på grundforløbet i stedet for SU.

Læs også: Løn til voksne elever skal sikre flere hænder i ældreplejen

På finansloven afsættes der med velfærdsaftalen også 200 millioner kroner årligt fra næste år til flere voksne i daginstitutionerne. Det betyder, at den fulde indfasning af minimumsnormeringerne rykkes ét år frem til 2024.

Artiklen er opdateret med oplysning om ekstra midler til sosu-uddannelserne.