Svær tid på plejehjem: På få dage er fire beboere døde med covid-19
Plejehjem på Samsø er hårdt ramt, efter en række beboere og medarbejdere er blevet smittet med coronavirus. Stadig flere plejehjemsbeboere bliver smittet rundt om i landet.
03. december 2020
Et større udbrud med coronasmitte har ramt Plejecenter Kildemosen på Samsø.
I alt er ti beboere og ti medarbejdere blevet konstateret smittet i løbet af den seneste måned. Henover weekenden døde tre af de smittede beboere, og onsdag morgen afgik endnu en smittet beboer ved døden.
“Vi er alle påvirkede af omstændighederne. De beboere, der var tætte med de afdøde, savner dem og er kede af det. De mangler en god makker, som de sås med hver dag, så vi forsøger at passe ekstra godt på dem,” siger social- og sundhedshjælper Ida Lundbye, der også er tillidsrepræsentant.
I øjeblikket er otte ud af den omkring 55 personer store personalegruppe hjemsendt. Enten fordi de er testet positive eller afventer svar på test. Det stiller selvsagt ekstra krav til det resterende personale, der arbejder hårdt for at få hverdagen på plejehjemmet til at hænge sammen.
“Medarbejderne er selvfølgelig også berørte af situationen. De er trætte. Vi har ikke en stor skare af mennesker, der kan komme og hjælpe os. Så lige nu og her er det hårdt, og der er ikke mange kræfter tilbage,” siger plejehjemsleder Sabine Moratz.
Støtter hinanden
Medarbejderne er ikke kun ekstra omsorgsfulde over for beboerne - de er det også over for hinanden.
Vi bider tænderne sammen og forsøger at støtte og hjælpe hinanden, fortæller tillidsrepræsentant Ida Lundbye og Marie Zeeb, der er arbejdsmiljørepræsentant. Hvordan smitten er kommet ind på plejehjemmet vides ikke, fortæller de to.
“Vi siger til os selv, at det her er meget, meget uheldigt. Vi har faktisk aldrig haft så stor fokus på værnemidler og håndhygiejne, som vi havde, da vi blev ramt af første smittetilfælde. Alligevel kom det ind på plejehjemmet, og det er ikke til at pege på, hvor det er gået galt," siger Ida Lundbye.
Men selvom alle forholdsregler er og har været overholdt, oplever medarbejdere at blive udskammet uden for plejehjemmet.
“Jeg har fået ubehagelige blikke, når jeg er ude at handle og oplevet, at folk går en stor bue uden om mig. En har oplevet, at der blev sagt, at man skulle passe på, fordi ‘hende der arbejder nede på plejehjemmet’. Alle kender jo hinanden på Samsø og ved, hvem der arbejder på plejehjemmet, og den slags bemærkninger gør os selvfølgelig kede af det,” siger social- og sundhedshjælper Marie Zeeb.
“Men heldigvis er der også nogle politikere og pårørende, som sender os søde hilsner på for eksempel Facebook, og det hjælper,” tilføjer Ida Lundbye.
Stigende smitte på plejehjem
Smitteudbruddet på Plejecenter Kildemosen kommer i en tid, hvor coronasmitte på plejehjem er tiltagende. I sidste uge blev 87 beboere testet positive, hvilket er det næsthøjeste antal under hele pandemien.
Og i alt 11 plejehjemsbeboere døde med covid-19 i løbet af seneste uge. Det er det højeste antal siden uge 19, viser seneste opgørelse fra Statens Serum Institut (SSI).
På tirsdagens pressemøde om coronasituationen kommenterede Anette Lykke Petri, direktør for Styrelsen for Patientsikkerhed, på den opadgående smittekurve.
”Vi ser desværre, at smitten breder sig på landets plejecentre. Vi har aktuelt et eksempel ude i Tårnby, hvor over 55 mennesker, både personale og beboere, er smittet. Flere er indlagt. Det viser, hvor stærkt det kan gå, når smitten først kommer ind på et plejecenter. Det er som en gnist, der tænder en stor brand," lød det fra Anette Lykke Petri.
I udgangspunktet er plejehjem frit åbne for besøg, men Styrelsen for Patientsikkerhed har de seneste uger indført besøgsrestriktioner eller besøgsforbud i langt de fleste kommuner. På Plejecenter Kildemosen må beboerne eksempelvis kun få besøg af én pårørende. Til det sagde Anette Lykke Petri på pressemødet:
“Der har vi en forpligtelse til at beskytte vores allersvageste og sårbare borgere i det her land. Men vi er også meget bevidste om, at det er en alvorlig indgriben i den enkelte borgers frihed, når der gives besøgsforbud på et plejecenter. Derfor gives et påbud heller ikke længere end absolut nødvendigt. Der er lys for enden af tunnelen."
Om besøgsrestriktioner og -forbud
For at minimere smitten blandt ældre og sårbare kan kommuner og regioner få enten et påbud om besøgsrestriktioner eller besøgsforbud på plejecentre. Det har betydning for både de ældre og deres pårørende. Det er kun Styrelsen for Patientsikkerhed, der kan udstede påbud om besøgsrestriktioner eller besøgsforbud på plejehjem.
Besøgsrestriktioner
Besøgsrestriktioner kan eksempelvis betyde, at besøg som udgangspunkt skal foregå udendørs. Vi udformer besøgsrestriktionerne ud fra den gældende lovgivning og efter en konkret vurdering af den aktuelle situation. Besøgsrestriktioner bringes i anvendelse, hvis en kommunes smittetal er stigende, eller hvis smitteudbrud skal inddæmmes.
Besøgsforbud
Hvis der på et plejecenter eller et sygehus er registreret et udbrud med én eller flere smittede, kan det være nødvendigt at udstede et besøgsforbud for at inddæmme smitten og beskytte beboerne eller patienterne.
Hvis der er udstedt et besøgsforbud, må der som udgangspunkt ikke være besøg. Der er dog enkelte undtagelser: Den nærmeste pårørende må fortsat gerne komme på besøg, ligesom der må komme besøg i kritiske situationer. Desuden kan der stadig leveres serviceydelser på stedet, f.eks. må en fodterapeut, der skal foretage en nødvendig behandling, gerne komme ind på plejehjemmet.
Kilde: Styrelsen for Patientsikkerhed
Kritik af restriktioner
På trods af den stigende smitte på plejecentre, møder besøgsrestriktionerne kritik hos Ældre Sagen og Alzheimerforeningen. Til DR kalder administrerende direktør i Ældre Sagen Bjarne Hastrup restriktionerne for ‘brutale’.
“Vi kan mærke en tiltagende bekymring og usikkerhed omkring julen, for det er dobbelt hårdt at sidde alene i julen. Derfor opfordrer vi ministeren til at slække på restriktionerne på plejehjemmene,” siger Bjarne Hastrup til DR.
Og Nis Peter Nissen, direktør i Alzheimerforeningen, kalder de nuværende besøgsrestriktioner for ‘umenneskelige’.
“De (regeringen, red.) skal huske på, at det for manges vedkommende er den sidste jul, de kan fejre. Rigtig mange har en demenssygdom, og for dem er nu’et helt afgørende. Man kan ikke spørge dem, om de kan huske julen for fem år siden – det er her-og-nu-oplevelsen, der tæller,” siger Nis Peter Nissen til DR.
Hos FOA er der ikke opbakning til de to organisationers ønske om at slække på restriktionerne. Tværtimod.
“Vores opgave er at passe på dem, der er mest sårbare og mest udsatte, og det er dem, der bor på plejecentre. Det betyder ikke, at vi er kolde og kyniske. Vi kan sagtens forstå det afsavn, der er, især her op til jul, men jeg vil være ked af, hvis der pludselig skal flere pårørende ind på plejehjem, for det øger risikoen for at bringe smitte ind,” siger sektorformand Torben Hollmann og fortsætter:
“Og det er ikke kun den, som pårørende besøger, som bliver udsat for øget smittefare. Det er hele plejecentret. Den stigende smitte på plejehjem viser, hvor skrøbeligt det er.”
Det værste er overstået
Tilbage på Samsø formoder plejehjemsleder Sabine Moratz, at plejehjemmet nu har klaret sig igennem det værste i denne omgang. Fem beboere er raskmeldte og kun én er fortsat i isolation. Ligeledes er fem af de ti smittede medarbejdere raskmeldte. Det betyder, at der måske igen snart kan åbnes mere op for besøg.
De to social- og sundhedshjælpere - Ida Lundbye og Marie Zeeb - har stor forståelse for, at det er hårdt for pårørende ikke at kunne komme på besøg. Alligevel har de svært ved at forstå ønsket om, at plejehjem - hvor myndighederne vurderer, at smittefaren er stor - skal forblive åbne for besøg af op til flere pårørende.
“For at stoppe smittekæder og undgå et kæmpe smitteudbrud, så kan jeg ikke se, at en nedlukning på for eksempel 14 dage er et problem," siger Marie Zeeb og Ida Lundbye tilføjer:
"Man skal også huske på, at folk jo ikke står i kø for at få arbejde på plejehjem. Og der er jo ingen til at passe de ældre på plejehjem, hvis personalet bliver smittet. Så må de pårørende selv passe dem."