Ny lov på vej: Arbejdsgiver kan kræve en coronatest

Loven forventes at træde i kraft dagen efter vedtagelsen og gælder indtil 1. juli 2021. Tobias Stidsen

Arbejdsgivere kan kræve, at ansatte lader sig teste for covid-19 og oplyser om resultatet. Det er blevet fremsat i et nyt lovforslag, som forventes at blive vedtaget på torsdag.

17. november 2020

Snart får din arbejdsgiver ret til at kræve, at du bliver testet for coronavirus og oplyser resultatet af din test. Det står i et lovforslag fremsat af beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), som torsdag bliver hastebehandlet i Folketinget.
 
Testningen skal foregå i arbejdstiden, så vidt det er muligt. Hvis det ikke er muligt, skal den ansatte kompenseres økonomisk for den tid, det tager at blive testet – herunder transporttid.
 
"Økonomisk kompensation vil som udgangspunkt bestå i penge, men i tilfælde af, at der
eksempelvis via kollektiv aftale er mulighed for at kompensere med afspadsering
eller lignende, er lovforslaget ikke til hinder herfor," skriver beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i et uddybende svar på Folketingets hjemmeside.

"Arbejdsgivers pligt til at dække rimelige udgifter til transport eller lignende i forbindelse med en test, der er pålagt, gælder i øvrigt, uanset om testen foretages i den sædvanlige arbejdstid eller ej," skriver han videre.
 

Læs også: Medarbejdere skal coronatestes i fritiden: FOA klar til at køre sag i  Arbejdsretten

Kravet om test skal være begrundet
Der skal være en god grund til, at en arbejdsgiver pålægger en ansat at blive testet for coronavirus. 
 
I lovforslaget står, at kravet om test skal være "sagligt begrundet i hensynet til at begrænse spredningen af smitte med covid-19, herunder arbejdsmiljøhensyn, eller i væsentlige driftsmæssige hensyn."

Det kan for eksempel være hensyn til at undgå, at borgere og kolleger bliver smittet med covid-19.
 
Loven gælder kun for test af coronavirus, men ikke antistoftest. Hvis en ansat nægter at lade sig teste eller ikke vil oplyse om et testresultat, kan det i sidste ende få betydning for den ansattes ansættelse. 

Loven gælder fra dagen efter vedtagelsen, altså fra fredag i denne uge, og indtil den 1. juli 2021. 
 

FOA: En naturlig del 

Hos FOA ser man positivt på den nye lov. Det er et naturligt redskab i kampen mod coronavirus, mener formand for FOA, Mona Striib.

"Vi har ingen problemer med, at der kommer en pligt til at blive testet. Det skal selvfølgelig være i proportioner. Men det er naturligt, at de ansatte testes som en del af strategien om at komme den her pandemi til livs. Sådan er det, når man arbejder med mennesker og sårbare mennesker," siger Mona Striib.

Mona Striib understreger dog, at det er meget vigtigt for FOA, at testning skal foregå i arbejdstiden og kun i yderste nødstilfælde skal foregå i de ansattes fritid - selvfølgelig mod betaling. 

"Når man er pålagt test som en del af sit arbejde, så skal det pågå i arbejdstiden. Og så skal man have løn. Den er sådan set ikke længere," siger hun.

Læs hele lovforslaget her.