Sexchikane i fagbevægelsen: Nyt initiativ på vej

Kommunernes Landsforening og Forhandlingsfællesskabet er på vej med en samlet opfordring om at komme sexisme og sexchikane til livs på danske arbejdspladser. Det hører ingen steder hjemme, heller ikke i egne rækker, mener formand for FOA, Mona Striib.
28. oktober 2020
”Der er nultolerance overfor krænkelser. Derfor er det forskrækkende at opleve, at det foregår nogle steder, uden at man griber ind,” siger forbundsformand i FOA Mona Striib på baggrund af de efterhånden mange vidnesbyrd fra forskellige brancher om sexisme og sexchikane på landets arbejdspladser.
Derfor er Forhandlingsfælleskabet, som repræsenterer mere end en halv million ansatte i kommuner og regioner, sammen med Kommunernes Landsforening nu på vej med et samlet skriv til de danske arbejdspladser om at få gjort op med den sexistiske kultur.
”Vi vil vise, at vi som parter tager det alvorligt, og at vi kigger indad, ligesom alle andre må gøre. Gør vi det godt nok? Tager vi fat i sagerne godt nok? Og så en opfordring til, at man gør det samme på lokalt niveau, for vi kan ikke sidde her og se, om de gør det samme i for eksempel Brønderslev,” siger Mona Striib.
”Vi er af den opfattelse, at vi har meget klare rammer og grænser for, hvad man skal finde sig i og ikke skal finde sig i. Men konkret opfordrer vi nu hinanden til at se på, om de rammer, vejledninger, retningslinjer, der er findes, bliver fuldt,” siger hun.
Læs også: 53 fagforbund: Ledernes ansvar i sexismesager skal stå i loven
Fagbevægelsen kan heller ikke se sig friSenest i rækken af historier om sexchikane i forskellige brancher står fagbevægelsen selv. Tirsdag kunne Politiken fortælle, at 284 ansatte og valgte i forskellige forbund nu står sammen og beretter i 21 vidnesbyrd, at sexchikane og sexisme også eksisterer her.
”På min første kongres roste jeg en ældre mand fra min afdeling for hans indlæg på talerstolen. Vi talte om aftenen om fagbevægelsens fremtid over en øl. Det tog han som en opfordring til, at vi skulle i bad sammen og have sex på hans hotelværelse,” skriver en af underskriverne i en vidnesbyrd bragt i Politiken.
”Jeg lytter slet ikke til, hvad du siger, jeg ser kun på dine patter,” har en anden underskriver fået at vide af sin kollega.
FOA: Hold både snitterne, tankerne og kommentarerne for jer selv
Mona Striib ser meget alvorligt på, at der i egne række også findes en sexistisk kultur. Både til fester og til hverdag. Hun er ikke overrasket over eksemplerne i vidnesbyrdene, fordi FOA selv har ageret på eksempler i huset.
”Vi – om nogen – går forrest i kampen for, at der skal være ordentlige forhold og ligeværdighed mellem kønnene. Jeg er meget optaget af, om vi i dag har eksempler, der ikke er blevet håndteret. Ingen skal være bange for at møde nogen til fester eller andre arrangementer. Hold både snitterne, tankerne og kommentarerne for jer selv, når I er i et professionelt forhold. Og det er man både, når man er kollega til kollega, og især når man er chef til medarbejder. Det hører ingen steder hjemme," siger Mona Striib.
"Også den generelle kultur i hverdagen skal vi se på. Oplevelsen af ikke at blive hørt og lyttet til, fordi man er kvinde, kan jeg lytte mig til også foregår her, og det overrasker mig. Udnytter ledere deres position og demonstrerer magt? Det er jeg på udkig efter, for det er alvorligt,” siger hun.
"Men vi skal heller ikke derover, hvor det ikke længere er tilladt at fortælle vittigheder og jokes," siger Mona Striib.
Konkret i FOAs forbundshus bliver der gennemført kurser om håndtering af sexchikane og sexisme.